שתף קטע נבחר
 

גומות חן: לטיסיה בק מכוונת לריו

טייגר וודס ("לא רוצה שיחזור לעצמו"), המעבר לארה"ב ("בארץ אי אפשר להתקדם") ואהבת ישראל ("הדגל מתנוסס על התיק והנעליים"). כשהיא מרחק נגיעה מהבטחת הכרטיס לריו, הגולפאית חולמת כבר על האולימפיאדה: "יודעת שפה כל הזמן מצפים למדליה, גם אם לא באמת מכירים את הענף הזה"

בארה"ב הגולף הוא ענף פופולארי עם ערוץ טלוויזיה ייעודי, כוכבים מפורסמים וטורנירים עם פרסים כספיים שמנים במיוחד. בישראל לעומת זאת, הענף מעולם לא צבר פופולאריות רבה, ועלה לכותרות בעיקר כשטייגר וודס הסתבך בעוד שערורייה מפוקפקת. בקיץ הקרוב עשוי לחול מפנה מסוים משתי סיבות, הראשונה היא חזרתו של הגולף אל המשפחה האולימפית אחרי 112 שנים והשנייה והחשובה יותר מבחינתנו היא הופעתה הצפויה של הגולפאית הישראלית לטיסיה בק בריו.

 

ריו 2016 - העמוד האולימפי המיוחד של ynet ספורט

 

לפני שנה וחצי כמעט מתחת לרדאר התקשורתי בישראל הפכה בק בת ה־24 לשחקנית הישראלית הראשונה הנכנסת לסבב הנשים המקצועני (LPGA), מאז היא לא קפאה על השמרים, התקדמה בדירוג העולמי ואם לא יהיו הפתעות מיוחדות היא אמורה להימנות על 60 השחקניות שיפקדו את מתחם הגולף האולימפי בריו החל מה־17 באוגוסט. 100 ימים לפני שהלפיד האולימפית תובער, מספרת בק בראיון ל"ידיעות אחרונות" ו-ynet ספורט, על ההתרוצצויות מסביב לגלובוס מתחרות לתחרות, המחיר החברתי ששילמה בדרכה למעלה, היחס של הישראלים לגולף, חשיבות האולימפיאדה מבחינתה והמחשבות על העתיד.

 

"למה בחרתי בגולף? משך אותי בכלל הנוף". לטיסיה בק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"למה בחרתי בגולף? משך אותי בכלל הנוף". לטיסיה בק(צילום: AFP)

 

"אני עוד מנסה לעבוד על המשחק שלי", מצטנעת בק בתחילת הראיון. "רוצה להגיע למצב שאצליח לתת את הכי טוב שלי על המגרש, ברגע שאקבל יותר ביטחון, גם התוצאות יהיו הרבה יותר טובות".

 

איך קיבלו אותך בסבב?

"בסדר גמור. אני לא אחת שהולכת לאנשים וישר מתחילה לדבר. יש 150 בנות בסבב, חלק נחמדות, חברותיות ואיתן אני בקשר, חלק ממש לא. מטבעי, אני אחת שלא כל־כך מהר מתחברת עם אנשים".

 

התדמית נשארה. וודס (צילום: MC Sports) (צילום: MC Sports)
התדמית נשארה. וודס(צילום: MC Sports)

 

יש גם כוכבות, סופרסטאריות כמו בכדורגל או בכדורסל?

"הכוכבת הגדולה היא לידיה קו, רק בת 18, 1.52 מטר, אבל הצליחה להגיע להישגים מרשימים. היא מפורסמת בזכות הסיפור שלה, כשלפני יום הולדתה ה־18 כבר דורגה ראשונה בעולם. כל היתר מוכרות הרבה פחות".

 

בגברים, הסיפור הפוך לגמרי. טייגר וודס מוכר לא פחות מכריסטיאנו רונאלדו או מלברון ג'יימס.

"זה עולם אחר. הרבה אנשים מקווים שהוא יחזור לעצמו, אני בדיוק ההיפך. אחרי כל הפרשיות והתדמית שנוצרה לו, מעדיפה שיישאר בכושר שהוא נמצא בו היום".

 

8 שעות על המגרש. גם השחיין מייקל פלפס מנסה את מזלו בגולף (צילום: MCT) (צילום: MCT)
8 שעות על המגרש. גם השחיין מייקל פלפס מנסה את מזלו בגולף(צילום: MCT)

 

גולף, לאלה מביניכם שבאמת לא יודעים, הוא משחק שבו על השחקן להעיף כדור קטן לאורך מסלול דשא באמצעות מחבט, ולבסוף לקלוע אותו לתוך גומה בקרקע (יש 18 כאלו) - וכל זאת במספר מינימלי של חבטות. בארץ, משום מה, הוא נחשב דווקא למשחק לפנסיונרים. בק שומעת את התיאור וצוחקת.

 

"ביום אחד אנחנו עומדות שמונה שעות רצוף על המגרש, מתאמנות בחדר כושר, עובדות על השרירים. צריך גם להיות פיזי, להכות את הכדור כמה שיותר רחוק. באימונים, אנחנו כל היום במגרש. עובדים על כל־כך הרבה דברים, יש מכות שונות ועל כל אחת מהן מתאמנים אלפי פעמים. לפני כל תחרות אנחנו מגיעים למקום שלושה ימים לפני, להכיר את המגרש. יש גם סוגי דשא שונים ולומדים איך להכות בכל מצב. דברים שצריך לעבוד ולתרגל".

 

נולדה בבלגיה, גדלה בישראל

בק בכלל נולדה באנטוורפן שבבלגיה. כשהייתה בת 6, הוריה החליטו לארוז מזוודות ולעשות עלייה. היות והם תמיד חיבבו גולף, את הבית הקימו בקיסריה, היכן שנמצא אחד משני המגרשים היחידים בארץ לענף.

 

בגלל שרצו למשוך גם את ביתם הקטנה למשחק, הם שלחו אותה לחוג. פעמיים בשבוע טעמה מהגולף, ביתר הימים התנסתה במספר ענפי ספורט שונים. כדורגל וטניס, איך לא. בגיל 12, בלי שום הודעה מוקדמת, זכתה באליפות הארץ לגילה. גם היא הבינה באיזה ענף כדאי להתמקד. "את האמת, משך אותי בכלל הנוף, הטבע והשקט שהוא מציע", היא צוחקת.

 

בגיל 14 לפנימייה. בק (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
בגיל 14 לפנימייה. בק(צילום: יועד כהן)

 

בגיל 14 עשתה בק את קפיצת המדרגה. היא עברה ללמוד במשך ארבע שנים בפנימיית IMG בפלורידה. זה עזר לה לזכות במלגה לאוניברסיטת דיוק ומשם להיכנס לסבב המקצועני, ה־LPGA.

 

יוצא לך בכלל להיות בארץ?

"כשהייתי בפנימייה, הגעתי פעמיים בשנה לכאן, אבל עכשיו, עם התחרויות הרבות, יש לי זמן לחופשה רק פעם אחת - בסוף השנה. אני מגיעה לשבועיים־שלושה. זה עוד יותר זמן ממה שאני נמצאת בבית שלי בפלורידה. תחשוב על זה, אני מתחרה 20 שבועות בשנה, בכל העולם. גם בארה"ב אני בקושי נמצאת".

 

אנשים מתפלאים שיש שחקנית ישראלית בסבב?

"הרבה אנשים לא יודעים דברים בסיסיים על ישראל. מה שהכי מפתיע את כולם זה שאני מספרת שיש כאן שני מועדוני גולף בלבד. לא מאמינים שאפשר להגיע כך לטופ. זה לא כמו בטניס, שיש משטח בכל פינה. בארץ יש מגרש אחד של 18 גומות. ספורטאים ברמה שלי חייבים לצאת לחו"ל, לחפש מכללות ומאמנים ברמה. בארץ, לצערי, אי אפשר להתקדם בגולף".

 

"כל אחד יכול להצליח". בק בשיעור פרטי לגולשת מעיין דוידוביץ' (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"כל אחד יכול להצליח". בק בשיעור פרטי לגולשת מעיין דוידוביץ'(צילום: אורן אהרוני)

 

צריך כישרון מולד, או כל אחד שרוצה להתחרות בענף יכול להצליח?

"כל אחד יכול להצליח. נקודה. לא צריך להיות מיליונרים בשביל להתחרות בגולף, כמו הסטיגמה שיש בארץ. זה ספורט יחידני, גם לא ממש צריך מאמן צמוד. זה לא כמו בטניס שצריך מי שיחזיר את המכה מהצד השני של הרשת".

 

לא צריך מאמן?

"לא בדיוק. זה כן עוזר שיש מישהו מנוסה לצידך, שתומך, מייעץ ורואה דברים על המגרש שאני לא".

 

אבל זו גם הוצאה כספית גדולה, לא?

"כשמגיעים לסבב המקצועני, כמובן. יש מלבד המאמן, גם טיסות, בתי מלון, פסיכולוג צמוד. 100 אלף דולר בשנה לכל הצוות".

 

"לא אמשיך לשחק עד גיל מבוגר". בק (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
"לא אמשיך לשחק עד גיל מבוגר". בק(צילום: יועד כהן)

 

את עוד צעירה, אבל יש המון שחקנים שממשיכים עד גיל 40 ו־50.

"יש גם שחקנים מבוגרים בסבב, אבל בעניין הזה אין חוקים, כמו בכל ענף אחר. זה ספורט אינטנסיבי, עם המון טיסות והשקעה. אני, לפחות, לא אמשיך להתחרות עד גיל מבוגר. לאחר שאסיים להתחרות, אחזור לארץ".

 

ומתי זה יקרה?

"אין תאריך מדויק, כשאפרוש. סיימתי לפני שנה וחצי תואר בפסיכולוגיה, אולי אמשיך עם זה אחרי שאחזור. מה שבטוח, פסיכולוגיה לא עוזרת לי ביום־יום, גם במשחק מאוד ממוקד כמו גולף".

 

"עצם ההעפלה לאולימפיאדה תהיה הישג"

תחרויות הגולף, אשר כבר נכללו במשחקים האולימפיים של 1900 ו־1904, חוזרות לבמה המרכזית. הן יימשכו בריו שמונה ימים (ארבעה לגברים וארבעה לנשים) ויכללו 120 ספורטאים משני המינים בחלוקה שווה.

 

הגולף חוזר לאולימפיאדה אחרי 112 שנים. שאלת פעם את עצמך למה בוועד האולימפי נזכרו דווקא עכשיו?

"אין לי מושג וגם אף פעם לא שאלתי. יש מדינות ואזורים בהם הענף הזה כבר שנים פופולרי, כמו ארה"ב ואסיה. יש מקומות בהם הוא מתחיל להיכנס יותר חזק. כעת, אחרי שהוא חוזר למשחקים האולימפיים, החשיפה שלו רק תגדל".

 

ואת תעזרי לזה.

"נכון שכולם יודעים שהשיא של כל ספורטאי הוא השתתפות באולימפיאדה, אבל בגולף חשוב יותר הסבב המקצועני. מצד שני, זה תמיד בא ביחד, כי בלי הסבב אי אפשר להיכנס בכלל לאולימפיאדה".

 

עוד מעט תוכלי להגיד לכולם רשמית שתייצגי את ישראל במשחקים האולימפיים.

"אני אומרת להרבה אנשים שאני כבר מייצגת את המדינה, בכל מקום אליו אני מגיעה. יש לי את דגל ישראל על התיק ועל הנעליים, רק שהפעם אני אהיה חלק ממשלחת שלמה, וזה מרגש. צריך לזכור שגולף זה ענף אינדיבידואלי ואני מייצגת את עצמי, אבל גם את ישראל. השם שלה תמיד מופיע ליד השם שלי".

 

דגל ישראל על התיק והנעלים של לטיסיה בק (צילום: מתוך הפייסבוק ) (צילום: מתוך הפייסבוק )
דגל ישראל על התיק והנעלים של לטיסיה בק(צילום: מתוך הפייסבוק )

 

היו לך ספקות אם לייצג את ישראל? הרי נולדת בבלגיה.

"אף פעם. כשהייתי באמת קטנה, היו נציגים בלגים באחת התחרויות בהן שיחקתי, שגיששו בנושא. הם ניגשו אליי ואמרו שהם רוצים שאשחק בנבחרת. רצו מאוד, אבל גם דרשו ממני לגור בבלגיה

. מבחינתי לא היה שום מצב שזה יקרה. בדיוק עלינו לארץ, אמנם עדיין יש לי מבטא, אבל אני אייצג רק את ישראל".

 

מה הסיכויים שלך בריו?

"יש ארבעה ימי תחרויות, אבל בניגוד לכל תחרות בסבב, באולימפיאדה אין דילול. יש רק 60 שחקניות וכולן משחקות עד הסוף. אני יודעת שהישראלים תמיד מצפים למדליה, אבל זה לא מעניין אותי. ישראלים גם לא כל כך מבינים בגולף. מה המטרה? צריך לזכור שעצם ההעפלה לאולימפיאדה היא מבחינתי הישג".

 

ריו 2016 - העמוד האולימפי המיוחד של ynet ספורט

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים