שתף קטע נבחר

 

החדר שממנו מחסל צה"ל מטרות על הגבול

הכירו את חמ"לי "חופת האש": על שורת מסכי פלזמה צופים קציני צה"ל על הגבולות עם לבנון וסוריה. מרגע שזיהו מסתנן, חולייה או תותח שירה לכיוון ישראל - יוצא לדרך ההליך שמסתיים תוך שניות בתגובה. ynet ביקר בחמ"ל ובדק מה האיומים העתידיים. צפו

 

ביקור ב"חופת האש". סיכול ממוקד על הגבול    (צילום: דו"צ, עריכה: נגה מימראן)

ביקור ב"חופת האש". סיכול ממוקד על הגבול    (צילום: דו"צ, עריכה: נגה מימראן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנגנון "סיכול המטרות" של צה"ל צבר בשנים האחרונות מאות סיכולי מחבלים בצפון ובדרום. מדובר בחמ"ל הנקרא "חופת אש", והוא למעשה חדר נייד עמוס פלזמות, שמפעיליו צופים בכל הנעשה סביב גבולות ישראל, והקצינים שבו מפעילים את כוחות האש שעליהם אתם שומעים מפעם לפעם בכל מה שקשור לגדרות: חוליית מניחי מטענים שחוסלה, תותח סורי שהושמד או מחבלים שניסו לחדור.

 

ביקור של ynet בחמ"לי חופת האש בגבול בצפון אפשר לאחרונה תיעוד של הפעילות של אלה שביום פקודה ייאלצו לקבל תוך שניות החלטה שעשויה להיות ההבדל בין מניעת חדירת מחבלי דאעש מדרום הגולן לאחד הקיבוצים או לפתיחת מלחמה חדשה בצפון בגלל חטיפת חייל באירוע מתפרץ.

 

החמ"ל הסודי ביותר ביניהם יעבור בקרוב שדרוג משמעותי, עם ההכרזה הצפויה על מבצעיות מערכת טכנולוגית חדשה שתסייע למפקדי חופות האש לנהל השמדה של עשרות רבות של מטרות בפרק זמן קצר מאוד. "האתגר הוא לא רק לזהות ולנטרל חוליית מחבלים בודדת שמתקרבת לגדר להניח מטען חבלה", אמר ל-ynet קצין האש באוגדת הגולן, אל"מ גיא מרקיזנו, "אלא באותו פרק זמן להשמיד כמות גדולה מאוד של מטרות שסומנו מראש".

 

המערכת הממוחשבת החדשה נבנתה עם ממשק נוח הנשקף ברזולוציה גבוהה ובאיכות HD מבעד למסכים הגדולים. הממשק שלה מזכיר את פייסבוק, עם אייקונים וסימולים קלילים לשימוש, אך בכך מסתיים החלק הווירטואלי-ידידותי של התוכנה.

 

שם עדיין אין למערכת המסווגת, אבל אלגוריתמים שיידעו לחשב בעצמם, תוך שניות, אילו טילים, פגזים או פצצות "יוצמדו" וישוגרו למי מהמטרות (חמ"ל אויב, חולייה מעובה או נגמ"ש סורי דוהר למעבר קונטירה עם מחבלים איסלמיסטים בתוכו) קיימים כבר והוכיחו יכולתם בשבועות האחרונים.

הצצה נדירה לחדר המלחמה של צה"ל  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הצצה נדירה לחדר המלחמה של צה"ל (צילום: דובר צה"ל)

המנצחים על התזמורת הקטלנית

בנק המטרות של אוגדת הגולן, שהוקמה רק לפני כשנתיים בשל מלחמת האזרחים בסוריה, מאוכסן למעשה בחמ"ל חופת האש, ומתעדכן תדירות.

 

"עד שהכתבה תתפרסם, הסקירה שאתן לך על הנעשה בגולן הסורי תהפוך לנחלת הארכיון", אומר אל"מ מרקיזנו. "ההשתנות פה כה גדולה. יש מוקדי כוח רבים בגולן, לעומת עזה או לבנון, שבהן ברור לך מי האויב. אין בצד הסורי ריבון דומיננטי, הארגונים לא כפופים לאף אחד. היום הם נלחמים אחד נגד השני ומחר אחד לצד השני. שוהדא אל ירמוכ למשל (המזוהים עם דאעש, י"ז) נלחמים על שטח, בניגוד לג'בהת א-נוסרא (אל קעידה) שנלחמים על אידיאולוגיה".

 

ומול הכאוס הזה מתכוננים בצה"ל לפיגוע הגדול שייזמו האיסלמיסטים נגד מטרות ישראליות. הנחת העבודה היא שפיגוע עם עשרות חמושים שינסו לחדור לישראל ולירות רקטות לעומק הגולן יגיע ללא התרעה מודיעינית מוקדמת, והתמודדות עם התרחיש הזה נבדקה בתרגיל פתע מטכ"לי נרחב ברמה לפני כשבועיים (שכלל גם תרגול תקיפות קרקעיות בסוריה).

 

תרחיש כזה יכלול מטוסי ומסוקי קרב, טנקים שירו פגזים ופצצות, ולוחמי תותחנים שישגרו טילי תמוז מדויקים. המנצחים על התזמורת הקטלנית הזאת יישבו בחמ"ל חופת האש בבסיס האוגדתי, בין העצים המוריקים של צפון הרמה.

 

"הכול מתחיל במודיעין, שבו השתפרנו מאוד השנה, והוא יכול להגיע ממגוון מקורות, לרבות מגדוד התצפיות של האוגדה", מספר אל"מ מרקיזנו. "את המודיעין הזה אנו חייבים לתרגם מהר לחימוש הנכון, מפצצת מרגמה ועד לפצצה ממטוס קרב".

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
  

בנוגע לזמינות האש, בניגוד לשנים שקדמו למלחמת האזרחים, כיום חיל האוויר בקשב ובכוננות גבוהה יותר לגזרת הרמה, ומאות הזנקות נרשמו מדי שנה. מעבר לכך, באופן קבוע פרוסה סוללת תותחים ומחלקות טנקים מול הגבול – מחזה שעד לשנים האחרונות היה נחלת הגבול הלבנוני בלבד.

 

כוחות אלה כבר ירו והפגיזו עשרות יעדים בצד הסורי של הגבול בשלוש השנים האחרונות במדיניות אש זהירה – אך כזו שלא מהססת לאותת לצד השני כי צה"ל השקיע רבים ממשאביו המבצעיים בגזרת הגולן – וטרם השתמש בהם. "אנו פועלים בשיטת 'גמול מרתיע'", מוסיף אל"מ מרקיזנו. "לא נגיב באותה המכה אלא בעוצמה שתגרום לאויב לחשוש לירות שוב".

 

החלטה על ירי תוך שניות

ההחלטות בחמ"ל חופת האש חייבות להתקבל תוך שניות או דקות, בגלל שה"מטרות" נוטות לברוח ואז להיעלם. הסמכות להפעלת האש נתונה בידיו של מרקיזנו או בידיהם של שני קציני תותחנים אחרים, המשמשים כמפקדים תורנים של חופת האש לצדו בשלוש משמרות כוננות, 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע.

 

"זמן 'חיות מטרה' הוא קצר, ויכול להימשך שניות", מספר אחד הקצינים. "חייבים לעבוד יחד ומהר עם כלל הגורמים. זה כבר לא ה'פיתה' הסורית הקבועה בגבעה".

 

השלב הקריטי ביותר בהפעלת מנגנון חופת אש הוא ההפללה. הרגע שבו מכריזים הקצינים בחמ"ל כי המטרה הניבטת מבעד למסכי הפלזמה היא עוינת ובת השמדה. "בשלב הזה אתה לא עוסק בהשערות ולא מנחש. כשיש ספק - אין ספק", אומר מרקיזנו. "הפללה מגיעה גם מהצלבות מודיעיניות בסיוע אמצעי איסוף שונים – מכ"מים, מצלמות תצפית, מזל"טים ועוד".

 

הגורם המפליל הוא קצין המודיעין שיושב בחמ"ל ועבר לטובת כך הכשרה והסמכה מיוחדות. לאחר ההפללה, האחריות עוברת למפקד התורן של חופת האש, שבודק אם המטרה היא "ערכית", מושג חדש יחסית בצה"ל שנטמע גם ביחידות אחרות, בהן בצוללות חיל הים. המפקד רואה אם ליד המטרה יש חפים מפשע למשל או מסגד. בחמ"ל מוצבות באורח קבע גם תצפיתניות שמלוות מקרוב את הפעולה. בחופת אש בודקים בזמן אמת גם אחרי הירי את בקרת הנזק למטרה וידוא השמדתה.

 

בדומה לחופת האש של אוגדת הגולן, גם במנגנון המקביל באוגדת הגליל החולשת על גזרת לבנון נערכים לשינוי מידי ברגע. "סגירת המעגלים בכל אירוע, כמו בתקריות שהיו בהר דב בשנה שעברה והשנה, היא מהירה ככל האפשר", הסביר אל"מ נרי הורוביץ, מפקד סיוע באש של אוגדת הגליל. "חיזבאללה נלחם בסוריה, צובר ניסיון והופך לארגון סמי צבאי. נדע לתת מולו מהלומה כבדה ומשמעותית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
"חופת אש" בפעולה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים