שתף קטע נבחר

 

א-סדר יסדר: המטיף השיעי שמאחורי המהומות בעיראק

השחיתות השלטונית וחוסר יכולתה של הממשלה בבגדד לבצע את הרפורמות שהבטיחה הובילו להסתערות מפגינים על מוסדות השלטון, בהם הפרלמנט, ולהרס רב. על כל המהומה מנצח המטיף השיעי מוקתדא א-סדר, שהבטיח בעבר שהוא פורש מהפוליטיקה, אבל עושה קאמבק ומאתגר את השלטון

דרש למנות שרים מומחים ולא פוליטיקאים. א-סדר ()
דרש למנות שרים מומחים ולא פוליטיקאים. א-סדר

 

איש בעיראק לא הופתע אתמול (יום שבת) כשהמוני מפגינים, תומכיו של איש הדת השיעי מוקתדא א-סדר, הסתערו על אזור מוסדות הממשל בבגדד ופרצו לבניין הפרלמנט במחאה על השחיתות במדינה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בתקופה האחרונה נדחקה הלחימה בארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), שעדיין שולט על שטחים נרחבים בעיראק, מסדר היום לטובת משבר פוליטי חריף שבמרכזו עומד איש הדת המשפיע א-סדר.  

 

מפגינים פורצים לפרלמנט בבגדד

מפגינים פורצים לפרלמנט בבגדד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


לא מקיים את הרפורמות שהבטיח. ראש הממשלה השיעי אל-עבאדי בוחן את הנזק הרב שנגרם בפרלמנט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לא מקיים את הרפורמות שהבטיח. ראש הממשלה השיעי אל-עבאדי בוחן את הנזק הרב שנגרם בפרלמנט(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
סיפורו של א-סדר מזכיר במידה מסוימת סיפור של שחקן כדורגל שחזר לשחק אחרי פציעה ארוכה. א-סדר, בן 42, נולד למשפחה ידועה מאוד בחוגים הדתיים השיעים. הוא למעשה ירש את הקשרים החברתיים, המורשת והתמיכה שקיבל מהציבור השיעי אביו, מוחמד סאדק א-סדר. א-סדר האב חוסל על ידי משטר הבעת' של סדאם חוסיין ב-1999. בנו זוכה כיום לתמיכה גדולה בדרום עיראק, בייחוד במקומות שבהן שוכנות הערים הקדושות לשיעים, אך גם בבגדד באזור סאדר סיטי.

 

התנגד ל"כיבוש האמריקני" והפך לדמות משפיעה בעיראק

ארבע שנים לאחר מותו של סאדק א-סדר, ב-2003, עלה בנו לכותרות לאחר שהקים את "צבא המהדי", מיליציה שיעית שניהלה מאבק מזוין נגד הפלישה האמריקנית לעיראק באותה שנה. א-סדר היה אחד המבקרים החריפים ביותר של "הכיבוש האמריקני" במדינה הערבית והוא הפך לאחת הדמויות המשפיעות בעיראק. אלא שבאותה עת הופנו נגדו האשמות שהוא מלבה את האלימות העדתית במדינה.

 

בעשור האחרון היה א-סדר גם מעורב בפוליטיקה העיראקית, ותרם רבות למינויו של נורי אל-מליכי השיעי לראש ממשלת עיראק בשנת 2006. אלא שמערכת היחסים בין השניים התערערה אחרי שראש הממשלה השיעי התעכב בהוצאת הכוחות האמריקניים מארצו. ב-2011 נסוגו האמריקנים מעיראק בסופו של דבר והשפעתו של א-סדר השנוי במחלוקת הלכה והתמעטה.

 

בשנת 2014 הודיע א-סדר על פרישתו מהפוליטיקה בעיראק על רקע השחיתות השלטונית. אולם בתקופה האחרונה קשה לפספס את הקאמבק שמבצע א-סדר, שתומכיו, בהם גם בני השכבות הנמוכות, רואים בו כמי שיושיע אותם ממכת השחיתות שפושה במוסדות המדינה.

 

"זה הזמן שלכם לעקור את השחיתות", אמר א-סדר באחד מנאומיו בחודשים האחרונים שבהם קרא לתומכיו להפגין באזור מוסדות הממשל בבגדד. והם אכן הצביעו ברגליים ונענו לקריאותיו.

 

אפיק נוסף שבו פועל א-סדר בחודשים האחרונים הוא בפרלמנט העיראקי באמצעות סיעת "אל-אחראר" השיעית שהוקמה ב-2014 לקראת הבחירות לפרלמנט. סיעה זו חרטה על דגלה את המאבק בשחיתות של ממשלת אל-מאליכי. א-סדר הוא למעשה המנהיג הרוחני של הסיעה, ובימים האחרונים הוא גורם לכאב ראש גדול לראש הממשלה השיעי, חיידר

אל-עבאדי.

 

בקיץ האחרון הודיע אל-עבאדי על שורה של רפורמות שנועדו למגר את השחיתות במוסדות הממשל ובראשם בממשלת עיראק. בין השאר הובטח שכל השרים יהיו מומחים ולא פוליטיקאים, אך ההבטחה לא מומשה וכעת מנסה אל-עבאדי להביא לאישור הפרלמנט הרכב של שרים-פוליטיקאים - בניגוד לדרישות איש הדת השיעי א-סדר ותומכיו. הם מצדם דורשים להפסיק את החלוקה של המשרדים לפי עדתיות ונפוטיזם. 

 

א-סדר ואנשיו קיימו שביתת שבת ב"אזור הירוק" בבגדד, שבו שוכנים מוסדות הממשל המרכזיים, ונראה שהוא לא מתכוון ללכת כרגע לשום מקום ומנצל היטב את הכאוס הפוליטי והביטחוני במדינה השסועה, שכאמור עדיין לא הביסה את דאעש. מאוחר יותר היום הודיעה הוועדה המארגנת של ההפגנות על סיום השביתה וקראה למפגינים להתפנות מהמקום בצורה לא אלימה. הוועדה גם דרשה שתתקיים ישיבה על הקמת ממשלת מומחים נטולת ואיימה כי "אם זה לא יקרה, אנחנו נדרוש שגם הנשיא, גם ראש הממשלה וגם יו"ר הפרלמנט יודחו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוכה לתמיכה רבה בדרום עיראק ובסאדר סיטי בבגדד. א-סדר
מומלצים