כיתות ריקות וכיסאות הפוכים לפני הבגרות: "מיותר להישאר"
שביתת התלמידים הותירה תיכונים ריקים בכל רחבי הארץ. למעט נבחני מתכונת או אלה שהגיעו לחזרות לקראת יום השואה - הרוב נשארו בבית. מורה מתל אביב מרוצה: "אנחנו מעודדים חשיבה ביקורתית". המנהל שלה חושב אחרת: "הם לא יודעים על מה הם שובתים". האם השביתה תימשך גם מחר?
בכל רחבי הארץ עמדו הבוקר (ג') בתי ספר תיכוניים שוממים ושקטים בשל שביתת התלמידים שהוכרזה במחאה על החלטת ארגון המורים לאסור על יציאתם לפעילות מחוץ לבתי הספר, ובמחאה על השבתת מבחני הנהיגה המעשיים. ב-16:00 יתקיים בבית הדין לעבודה בירושלים דיון בעקבות בקשת משרד החינוך להוציא צווי מניעה לעיצומי ארגון המורים. רק לאחר דיון זה יוחלט אם שביתת התלמידים תימשך גם מחר. בבוקר יצאו כמה מאות תלמידים לפעילויות שארגנה מועצת התלמידים, בהן טיול להר סטף והצגות בתיאטרון הבימה.
במקיף ו' בבאר שבע רוב התלמידים לא הגיעו. כיתות החטיבה העליונה היו ריקות, וגם תלמידי חטיבת הביניים החליטו רובם לוותר על יום הלימודים. "בכל כיתה היו אולי 4-3 תלמידים. מיותר להישאר", סיפר עומר מכיתה ט'.
גם לתיכון דרור בשרון הגיעו בודדים לתגבורים, ללימודי מתכונת ולסיום עבודות גמר. אחד התלמידים הסביר: "יש לי תגבור בפיזיקה, ועם כל הכבוד לשביתה אני צריך ללמוד לבגרות ולהצליח במבחן, ולכן הגעתי. אבל אני פה לבד. החברים שלי לא הגיעו".
אלמוג שחר, תלמידת כיתה י"ב, אמרה: "אני תומכת בשביתה והיא מוצדקת. אני עצמי מחכה ארבעה חודשים לטסט ולא מקבלת. למרות שהטיול השנתי כבר לא אקטואלי עבורנו, אנחנו נאבקים עבור התלמידים בכיתות הנמוכות יותר. היום הגעתי כי יש לי תגבור. אני לא יכולה לפגוע בעתיד שלי".
בתיכון עירוני ד' בתל אביב נשארו כיתות י'-י"ב ריקות כמעט לחלוטין, שוב, למעט אלה שהגיעו לתגבור. המורה לספרות אוריאלה ענבר אמרה: "הרעיון החשוב בעיניי זה שאנחנו מעודדים לחשיבה ביקורתית ושולחים מסר לתלמידים שחשוב להתאגד ולהביע סולידריות. לכן אני גאה בהם. כל הזמן מדברים על האדישות שלהם - ופתאום הם מתאחדים ואכפת להם. אבל אני חושבת שהם צריכים ללכת להפגין מול משרד האוצר, החינוך, התחבורה".
- בסופו של דבר הרווחת כמה שעות של חופש.
"כן, זה מוזר, אבל כבר הודיעו לנו שיהיו לנו כמה ישיבות בשעות הקרובות".
מנהל בית הספר נתי שטרן חושב אחרת: "השביתה הזו ספציפית מיותרת. התלמידים הלכו צעד אחד מיותר. לא בטוח שהם יודעים בכלל על מה הם שובתים. התלמידים ששובתים יצאו לטיולים שנתיים בנובמבר ברוב בתי הספר. הקשקוש של הטסטים והחיבור המאולץ הזה הוא לא לעניין. בסופו של דבר הם בעיקר יורים לעצמם ברגל ובסוף יגידו שהם לא עומדים בעומס הלימודי".
מנהל עירוני ה', יורם לוי, מוסיף: "הבהרתי לתלמידים את התנגדותי לשביתה. אמרתי להם שאני לא שובת ושאני מבקש מהם להגיע לבית הספר. התלמידים צריכים לתמוך במורים שלא מקבלים את הזכויות שלהם".
גם בתיכון מעיין שחר בעמק חפר לא הגיעו תלמידי י'-י"א. בשכבת י"ב הגיעו תלמידים לצורך מתכונת בלבד, ולאחריה יחזרו לבתיהם. המנהל מנשה לוי: "הנהלת משרד החינוך עשתה מעשה שלא ייעשה בכך ששיסתה את מועצת התלמידים בארגון המורים וברן ארז. ארגון המורים והתאגדות המנהלים מעלים כבר קרוב לשנה בעיות שונות ביחס לרפורמה 'ישראל עולה כיתה', בעיות שלא נפתרות".
לתיכון ליאו בק בחיפה הגיעו היום כשליש מהתלמידים בלבד, רובם לבחינות מתכונת, לימודי תגבור או חזרות לאירועי יום השואה. המורה לספרות ואזרחות, שלמה ויינברג, אמר כי הוא מצדיק את השביתה: "אני לא מכיר את עניין מורי הנהיגה, אבל העיצומים של ארגון המורים מיותרים, ואני אומר את זה כחבר מועצת הארגון. יש מה לשפר בחינוך בישראל, אבל כפי שאמרו התלמידים - רוב הטיולים כבר נערכו ואין סיבה לגרום סבל מיותר לתלמידי החטיבות. אנחנו מעודדים את התלמידים להיות פעילים חברתית ולהביע את עמדתם. זה שיעור מצוין בדמוקרטיה גם אם חלק מהתלמידים תופסים עליו טרמפ כדי להרוויח יום חופש".
בתיכונים אחרים בחיפה היה המצב דומה. יו"ר מועצת התלמידים העירונית, אוראל וקנין, תלמיד י"ב בעירוני ג', אמר כי רוב מוחלט של התלמידים לא הגיע, והתלמידים שהגיעו להיבחן התבקשו לעזוב את בתי הספר בתום הבחינה. "המסר הוא פשוט. המאבקים של הטסטרים וארגוני המורים לגיטימיים, אבל לא על גבינו. נמאס לנו להיות שק החבטות של כולם", אמר.
אחת הסיבות לשביתת התלמידים הייתה גם בשל שביתת בוחני הנהיגה. כמה עשרות מורים לנהיגה הגיעו אחר הצהריים להפגין מחוץ למשרד התחבורה בירושלים במחאה על שביתת בוחני הנהיגה הפוגעת להם הפרנסה. הם נשאו שלטים עם כיתובים "הוצאת רישיון כמו תואר ראשון" ו "לחם עבודה טסטים פרנסה". מהפגינים קראו לשר התחבורה ישראל כץ למצוא פתרון עכשיו.
שלומי סבן, מורה לנהיגה מבאר שבע, סיפר על המצוקה הכלכלית שהשביתה של הבוחנים מסבה להם: "אנחנו כבר שבעה שבועות לא עובדים ולא מתפרנסים. אין פתרון באופק וככה לא נוכל להחזיק מעמד. יש לנו הלוואות, הוצאות, אנחנו נפגעים בעשרות אלפי שקלים. כולנו עצמאים אז אין לנו אפשרות לחתום דמי אבטלה".
גיא מרום, מורה לנהיגה מעפולה: "השר ישראל כץ מייבש באופן מכוון את הנושא של הבוחנים במדינת ישראל. כשהגשנו עתירה לבג"ץ שאין מספיק בוחנים השר התחייב למלא את השורות של הבוחנים. אם הוא היה ממלא את כמות התקנים הוא היה מוריד את זמן ההמתנה לטסט לשבועיים".
מוחמד חג'ייה מטייבה, בן 22, מחכה לטסט כבר חודשיים לאחר שהרשיון שלו נשלל: "יש לי עבר פלילי והשתקמתי. אני לא רוצה לחזור לפשע. אני רוצה להוציא רשיון ולעבוד ולטפל בהורים שלי. אבל לא נותנים לי לגשת למבחן. לי לא אכפת מהבוחנים. ההסתדרות משלמת להם בזמן השביתה. אבל אני לא רוצה לבקש שקל. רק שיתנו לי לגשת לטסט ולקבל רשיון כדי שאוכל להתפרנס. אנחנו לא אשמים".