עסקים קטנים, הצלחה גדולה
לכבוד שבוע העסקים הקטנים שנחגג השבוע בארה”ב, הלכנו לדבר עם ישראלים שהגשימו את החלום ופתחו עסק קטן בניו יורק. יש להם עצות מצויינות
כאן אצלנו, בג'ונגל הבטון שבו חלומות נרקמים, ולפי מילות השיר, גם מתגשמים, נראה שישראלים רבים אוזרים את האומץ הנדרש ופותחים עסקים עצמאיים. דיברנו עם כמה מהם שסיפרו איך סללו את הדרך, מה היו הקשיים, מה גרם להם להמשיך, ומה הטיפים שלהם לישראלים שמתלבטים.
שלומי אטש, בעל חברת Atash Law PC/ atashlaw.com
אטש, 41, חי בניו יורק כבר למעלה מ-10 שנים ואת העסק פתח לפני כשנה. הוא הגיע לכאן כעו"ד ישראלי, נחוש להוציא רישיון אמריקאי ולהתקדם. "יש לי רשיון עריכת דין מישראל מ-2009 בארה"ב ובישראל עוד שנים קודם. התחלתי כאן כעו"ד שכיר בתחום ההגירה, למדתי והתנסיתי בכל אספקט ולאחר מכן הצטרפתי כפרילנס בפירמה מקומית גדולה”.
מה הניע אותך לפתוח חברה עצמאית?
"תמיד רציתי לעשות את זה. הייתי עצמאי בארץ וכאן יש הרבה יותר פוטנציאל. כבר בשנים האחרונות בפירמה התחלתי לנהוג כעצמאי”.
מה זה אומר להיות בעל עסק עצמאי בארה"ב?
"האחריות גדולה. בייחוד כאן בארה"ב, ואני מניח שכעו"ד בפרט, יש הרבה יותר על הכף מאחר והכל חייב להיעשות עפ"י החוק. חובת הזהירות שלי גדולה שבעתיים. מאחר והשוק גדול כל כך, וההוצאות גבוהות, כדאי, לפני שפותחים, לגייס סוג של מאגר לקוחות. זה הדבר הראשון ששאלתי את עצמי. האם יש לי מספיק לקוחות כדי להצדיק פתיחת עסק. האם יש לי יכולות לתת להם מענה בלי שאצטרך להיעזר באנשים נוספים. כל הבירוקרטיה לוקחת זמן והכל כאן צריך להיות לפי הספר".
אילו קשיים עלולים לצוץ?
"אין ספק שצריך להכיר את המערכת האמריקאית על בוריה. כל הרגולציות לגבי עובדים למשל. לאזרח זר זה בהחלט קשה יותר. אחרי 10 שנים אני כבר מחשיב את עצמי חלק מהמערכת, ועדיין, צריך להקפיד על כל פרט. אצלי חלק גדול מהפרקטיקה הם ישראלים אבל אני עובד עם אנשים מכל העולם. ישראלים רואים בישראליות שלי יתרון ולקוחות אחרים מעריכים יצירתיות ופתיחות שאני מביא איתי כישראלי לעסק".
אילו טיפים תיתן לישראלי בתחילת דרכו כאן?
"לעשות תכנית עסקית, ממש עד לרמת התקציב, לקחת בחשבון שתהיה תקופה של ירידה בהכנסות. לתכנן קהל לקוחות פוטנציאלי, תכנית שיווקית ואם צריך, להשקיע באנשי מקצוע שיסייעו לבנות את התכניות המפורטות האלו. אני התייעצתי עם אנשים בתחום השיווק, אבל הלקוחות שלי הגיעו איתי ומפנים אלי לקוחות".
עודד גבאי, בעל מספרת Lovella west
גבאי הגיע לעיר בשנת 2000 בתקווה להגשים חלום וליהנות ממנה חצי שנה. היום אחרי שעברו כבר כמעט 16, ברור לו לגמרי מדוע נשאר."המקום הקסים, וכדי להתפרנס עבדתי במספרה ביוניון סקוור. ראיתי שיש דרישה שאני אשאר כאן, שאוהבים את הסגנון שלי והזמן עשה את שלו".
מה הניע אותך לפתוח עסק עצמאי?
"הייתה לי פריחה מאוד יפה במשך 3 שנים והרגשתי שזה הזמן לעשות את זה לבד. היו לי לקוחות קבועים, דרך וחזון משלי. בנוסף, אחי רונן עבד איתי והוא חלק חשוב מהעסק עד היום".
מה זה אומר להיות בעל עסק עצמאי בארה"ב?
"נאלצתי להבין שפה, מנטאליות, את המנגנון והסגנון, איך להתמודד עם עובדים אמריקאים ולא ישראלים. הידע המקצועי שלי היה ברמה גבוהה, אבל להיות בעל עסק זה משהו שאתה צריך ללמוד. למדתי שהמנטליות כאן חייבת להיות אגרסיבית פחות. כל הזמן חשבתי שהאנגלית שלי טובה מספיק, אבל כדי להיות בעל עסק כאן צריך אנגלית מצוינת. פתאום הבנתי שאני לא מבין דברים חשובים, אז לקחתי שיעורים פרטיים במשך שנתיים. גם את העבודה עם אמריקאים צריך ללמוד. עובד ישראלי מרגיש כמו קרוב משפחה אחרי יום, ועובד אמריקאי תמיד שומר דיסטאנס".
אילו קשיים עלולים לצוץ?
"שפה וקושי כלכלי. גיליתי שזה הרבה יותר יקר ממה שחשבתי. הייתה לי תמיכה כלכלית מחבר אחרת, בלי תמיכה קשה מאוד לפתוח כאן עסק. אם לא מכירים ואין קרדיט, המינימום שבעל בית יבקש זה חצי שנה ערבון וחודש קדימה, וזה הרבה מאוד כסף, ושיפוצים ואישורים זה גם הרבה מאוד כסף".
אילו טיפים תיתן לישראלי בתחילת דרכו כאן?
"צריכים לבדוק את ההיתרים. בעלי בית זהירים כאן מאוד. משא ומתן הוא אחרת ממה שרגילים בישראל, יש בירוקרטיה עם ברוקרים, חשוב לבדוק חוקים מראש ולהיעזר במישהו מקומי עם ניסיון על כל דבר. כשאני חתמתי, על המקום קיבלתי זמן מקובל לעשות שיפוץ, אבל זה לא הספיק. רק מאוחר מדי הבנתי שהמקום מוגדר כאיזור לשימור ולכן קשה לקבל היתרים. נאלצתי לשלם עוד חודשי שכ"ד בלי שהעסק מכניס דולר וזה היה כבד. צריך לברר כמה שיותר פרטים מראש".
טל מנטש, בעל חברת TYM Tecnology Solutions / tymtech.com
מנטש, 40, חי כבר 16 שנים בניו יורק. "הגעתי לכאן בחיפוש אחרי חיים טובים יותר וזה היה נראה הדבר והמקום הנכון". מנטש הגיע לעיר כעובד בחברת היי טק, ועם המשבר בתחום, מצא עצמו בצומת דרכים.
מה הניע אותך לפתוח עסק עצמאי?
"הבנתי שאני יכול לתת שירותים טכנולוגיים מקצועיים ומלאים לעסקים שזקוקים להם, ורוב העסקים זקוקים להם, רק שבמקרה הזה הם לא צריכים להשקיע בשכיר ובמשכורת של משרה מלאה. עסק כמו שלי הוא משהו שקיים כאן, אבל הטיימינג, בדיוק אחרי המשבר הגדול של 2008, הייתה שעת כושר של צורך ונפתח השוק".
מה זה אומר להיות בעל עסק עצמאי בארה"ב?
"זה התחיל בהרבה מאוד שיחות עם חברים שמבינים בחוקי העסקה ועבודה כאן.המעביד שלי לשעבר הפך להיות לקוח ראשון שלי וזה נתן לי מרווח נשימה. משם והלאה אין ברירה, זו עבודה קשה, עבודת מחקר ועבודת רגליים, ללכת מקום למקום”.
אילו קשיים עלולים לצוץ?
"הפנים והקול שלי מהווים הרבה ממה שיש לי להציע. זו ברכה לעסק עצמאי אבל גם קללה. כשאנשים ממליצים עליי, לקוחות מצפים לראות אותי כל הזמן. בייעוץ יש אלמנט של הנוכחות האישית שלי וזה מקשה כי זה 24 שעות ביממה. אני עובד על לשנות את זה".
אילו טיפים תיתן לישראלי בתחילת דרכו כאן?
"לא לחשוב על עצמם כעל ישראלים, אלא כיזמים. נחמד לעשות עסקים עם ישראלים אחרים, אבל זה מאוד מגביל ולישראליות בעולם העסקים יש כל מיני פנים. חשוב גם לא לפחד לבקש עזרה. אני חטאתי בזה המון בהתחלה. צריך להבין שיש אלמנטים רבים לפתיחת עסק עצמאי כאן ותמיד יש מישהו שיודע יותר”.
קרן פרסל, בעלת החברה simplyperfecteventsny.com / Simply Perfect
פרסל, 40, מניו ג'רזי, חיה בארה"ב בצעירותה ובשמונה השנים האחרונות חזרה לכאן עם משפחתה. "אני מעצבת גרפית והיה לי עסק עצמאי בארץ", היא מספרת. "עברנו לכאן בהתחלה בעקבות התואר השני של בעלי. כשהגענו עוד המשכתי לעבוד עם הלקוחות בארץ, וחיינו על משכורת בשקלים כאן". כשהילד הגדול נולד מצאה את עצמה, כמו הרבה נשים אחרי לידה, אובדת עצות. "הרגשתי שלא טוב לי ולא ידעתי מה הכיוון בשבילי. הייתי לבד כל היום. חסרה לי חברת אנשים, הייתי בעבר גם מפיקה בזאפה, התעסקתי בשיווק, הייתי המון סביב אנשים וסביב עשיה. לא ידעתי איך לחבר את כל אלו לחיים שלי כאן".
מה הניע אותך לפתוח עסק עצמאי?
"חברה שלי בארץ הקימה עסק שנקרא 'שולחנות מתוקים' וביקשה שאהיה המעצבת הגרפית שלה. כך נחשפתי לראשונה לעסק של מסיבות קונספט שמשלב את כל מה שאני הכי אוהבת, שופינג, אוכל, אסתטיקה והפקה. החלטתי שאני עושה את זה כאן".
מה זה אומר להיות בעל עסק עצמאי בארה"ב?
"הלכתי לבנק ועשיתי קרדיט קארד עם מסגרת של 5000 דולר, שהיה המון אז בשבילנו אבל היה ברור לי שאין דבר כזה שאני לא אצליח וככה התייחסתי לזה. לא עשיתי סקר שוק ולא הלכתי על בטוח. ידעתי שאני נחושה. קהל היעד שלי מראש היה פחות הישראלי שבדרך כלל רוצה הכי הרבה והכי בזול. הדבר הראשון שעשיתי היה יומולדת שנתיים לבן שלי, שלחתי לכל הבלוגים הכי גדולים בתחום את התמונות. תמונה אחת קטנה בבלוג הובילה לעבודה. לא עשיתי לפני זה שום מסיבה. היום אני כבר עושה אירועים פרטיים. 35% לילדים והשאר לשלל קהלים, גם בהמפטון, אני עובדת עם החברות הכי גדולות בכל ארה"ב".
אילו קשיים עלולים לצוץ?
"כעצמאי החוקים כאן הרבה יותר נוקשים מבישראל. אפילו כשעברתי ממנהטן לניו ג'רזי גיליתי שהחוקים אחרים, אבל לא פחדתי. הלכתי לרואה חשבון שיתן לי הוראות וזהו. בארץ הגישה היא של הכל יהיה בסדר, וכאן צריך לסדר ולהקפיד לעשות הכל מסודר.הדהים אותי כאן שביום שלישי למשל עבדתי וברביעי קיבלתי כסף. מעולם לא רדפתי או חיכיתי כאן לתשלום. כישראלי אתה גם מביא יתרונות. יש למרבית האנשים כאן תבניות מאוד מקובעות ולא רגילים לדברים מחוץ לקופסה, טוב שאני ישראלית שיודעת לקמבן ולבנות מסגרת כל פעם מחדש. קשה להוציא כאן אנשים מהתבנית הזאת".
אילו טיפים תיתני לישראלי בתחילת דרכו כאן?
"לא להיות ישראלים- לא להיות חוצפנים ישראלים. לפני כמה חודשים פרסמתי מודעה לעובדת. המודעה הייתה באנגלית ואנשים שידעו שאני ישראלית שאלו אותי בעברית בגוף המייל מה תנאי השכר, בלי לשלוח קו"ח. זה הכי לא מתאים כאן. צריך ללמוד את הקודים ההתנהגותיים בסביבה שמתכוונים לעבוד בה. לחוצפה ישראלית יש כמה פנים. קחו ממנה את חוסר הפחד, אבל לא את המחשבה שכולם חברים. חוץ מזה אני מציעה לנסות ולנסות בלי להתייאש. יש כאן כל כך הרבה כאן מכל דבר ושפע הזדמנויות שאין בשום מקום אחר ובכל תקציב, אז אם יש לך חלום לך אחריו”.
אינה משיח, בעלת בית הקפה Reunion Cafe בוויליאמסבורג
משיח, 32, הגיעה לניו יורק עם בעלה אלדד רק כמה שנים אחרי שחזרו מארה"ב לישראל. "אנחנו כאן 4 שנים. אני עובדת במסעדות ומלונות מגיל 20, למדתי את התחום בתדמור וגם כאן בארה"ב, כשסיימתי כאן את התואר במלונאות ומסעדנות לפני 8 שנים ברוד איילנד. חזרנו לארץ ולא הצלחנו להסתגל. עבדתי בדן תל אביב ועדיין, ראיתי שזה לא מוביל לשום דבר. בארץ זה מקצוע לא מתגמל ובכלל היה קשה להסתגל לאורח החיים שם. החלטנו לחזור לארה"ב".
מה הניע אותך לפתוח עסק עצמאי?
"זה היה החלום שלי ובאנו לכאן מלכתחילה כדי להגשים את החלום האמריקאי. החלטנו לפתוח בית קפה, שדורש הרבה מאוד דברים שנאלצנו ללמוד תוך כדי תנועה".
מה זה אומר להיות בעל עסק עצמאי בארה"ב?
"בהתחלה רצינו לעשות את זה בקווינס, בה אנחנו גרים, כי הרגשנו שסצינת האוכל כאן דורשת בית קפה. אבל מהר מאוד הבנו שהסביבה לא מתאימה.. במקרה הגענו לוויליאמסבורג, זיהינו איזור שאז היה פחות מפותח ולכן היה זול. פעלנו לפי אינסטינקטים. ראינו שכונה חדשה והחלטנו ללכת על זה. בגלל זה השם הוא ריוניון, כי היעד היה לפתוח מקום מפגש של האנשים מסביב".
אילו קשיים עלולים לצוץ?
"היו לא מעט קשיים, בעיקר בהתחלה. הקושי להבין מאות עמודים של ניירת משפטית של חוזים, אפילו שנעזרנו בעו"ד והכל, זו לא שפת אם וכל דבר כרוך במלא כסף. היינו צריכים לעבור על כל דבר 1000 פעם. היו הרבה משרדים ממשלתיים שצריך לעבור, היתרי בנייה, זו העירייה הכי מחמירה בכל ארה"ב, כי כולם רוצים לפתוח פה עסק. גם בניית צוות טוב היא מאתגרת. אמריקאים יותר עושים מה שצריך, אבל לא מגדילים ראש וקשה ללמד את זה".
אילו טיפים תתני לישראלי בתחילת דרכו כאן?
"לבקש עזרה מאנשים שמבינים, כמו בעלי מסעדות באיזור במקרה שלנו. וגם להקפיד לשחזר ולעבור על דברים כי אסור לפספס פרטים. הכי חשוב, לסמוך על עצמך ולהאמין שגם אם אתה ישראלי ועוף מוזר כאן, להאמין ולהמשיך כי זה מה שמוביל להצלחה".