אגם המדוזות מאבד את המדוזות
בצורת קשה ותופעת אל-ניניו מחסלות את האוכלוסייה הימית באגם המדוזות בפלאו, מדינת איים באוקיינוס השקט. התיירים, שהתרגלו לשחות בין מיליוני מדוזות (חברותיות יחסית), מתקשים כעת למצוא אותן. המדענים מעריכים שבעתיד המצב יחזור לקדמותו. חברות הטיולים פסימיות
השאלה הגדולה שעולה בביקור באגם המדוזות בפלאו היא איפה כל המדוזות. אגם המים המלוחים, חלק מאזור שנחשב לאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, מקסים כבר שנים את התיירים שמגיעים לשחות ולצלול בין מיליוני מדוזות מוזהבות שממלאות את המים. אך בשבועות האחרונים מתקשים התיירים למצוא את המדוזות, וחברות הטיולים מגיבות בביטולים ובהפסקת הפעילות.
המדענים אומרים שהסיבות לירידה הדרסטית במספר המדוזות באגם הן בצורת קשה וטמפרטורות גבוהות במיוחד עקב תופעת אל-ניניו. הם אמנם אומרים שיש סיכוי סביר שמספר המדוזות באגם יעלה בעתיד, אך במקביל קיים חשש שההתחממות הגלובלית מהווה איום ארוך טווח למערכת האקולוגית העדינה בפלאו, מדינת שרשרת האיים במערב האוקיינוס השקט.
לפני כחודש העריכו המדענים בפלאו שמספר המדוזות באגם ירד משמונה מיליון ל-600 אלף. מאז המספרים ממשיכים לצנוח. "רק בשבועות האחרונים המספרים ירדו בצורה דרסטית", אמר קולין ג'וזף ממנהלת החופים במדינת קורור בפלאו. הבצורת הקשה גרמה לירידת מפלסי הנהרות והסכרים וגרמה לממשלת פלאו להכריז על מצב חירום ולבקש סיוע ממדינות זרות. באגם המדוזות נרשמה עלייה חדה ברמת המליחות.
מושל מדינת קורור, יוסטיקה אדאצ'י, אמר בשבוע שעבר שכמות הגשמים שירדו באזור בארבעת החודשים האחרונים היא המועטה ביותר ב-65 השנים האחרונות. עם זאת ציין כי נותרו באגם מספיק פוליפים, שלב בתהליך הרבייה של המדוזות, כדי להבטיח שבסופו של דבר המספרים יחזרו לקדמותם.
"הרבה חברות טיולים, כולל שלנו, לקחו תיירים לאגם ולא ראו שום מדוזה", כתבה חברת "סאם טורס" ב-22 באפריל לשותפיה העסקיים. "לכן החלטנו להפסיק את הטיולים שלנו לאגם המדוזות עד להודעה חדשה". המדענים עדיין מנסים לברר בדיוק איך תנאי החום והיובש משפיעים על המדוזות. לפי המושל אדאצ'י,
המחסור בגשמים פוגע בפלנקטון ובצמחים הקנטנים שמהם ניזונות המדוזות.
"הסיבה המדויקת לירידה באוכלוסיית המדוזות המוזהבות עדיין לא ידועה, אבל זה ברור שכרגע המדוזות הצעירות לא שורדות הרבה אחרי שהן עוברות ממצב הפוליפ", כתבה קרן מחקר שונית האלמוגים. לפי הקרן, אוכלוסיית המדוזות עלולה להגיע לנקודת התרסקות עד לשלב שהן כבר לא יישחו באגם. הקרן ציינה כי אוכלוסיית המדוזות באגם צנחה כבר בעבר, ב-1999, אך אז השתקמה כעבור כשנה וחצי מכיוון שחלק מהפוליפים שרדו.
בנוסף ניפצו המדענים את המיתוס לפיו המדוזות שנמצאות באגם, ושאין להן נתיב לים, לא עוקצות. הם אמרו כי המדוזות יכולות לתת לשחיינים "עקיצה קלה". הצלמת והדוגמנית אמבר אברוצ'י חוותה את זה על בשרה ב-2013, כשנכנסה לאגם לצילומים שנמשכו שבע שעות. "נעקצתי כל כך שהעיניים שלי היו נפוחות ובקושי יכולתי ללכת", אמרה אחר כך.