היסטוריה בלונדון: ראש עיר מוסלמי ראשון
מפלגת הלייבור, שנמצאת בעיצומה של סערה בעקבות התבטאויות אנטישמיות, רשמה מפלה בבחירות בסקוטלנד, אך בלונדון נרשם הישג אדיר לחבר המפלגה סאדיק חאן שנבחר לראשות העיר. למרות המפלה של הלייבור: קורבין לא מתפטר
תמיד יש פעם ראשונה: סאדיק חאן נבחר הערב (ו') לראשות העיר לונדון ולראשונה יכהן בתפקיד מועמד מוסלמי. כך מדווח ה"גרדיאן" הבריטי מספירת 100 אחוזים מהקולות. חאן, חבר מפלגת הלייבור שעסוקה בהשעיות של חברי מפלגה בעקבות התבטאויות אנטישמיות, זכה ל-44 אחוזים מהקולות לעומת 35 אחוזים לזאק גולדסמית', המועמד בעל השורשים היהודיים.
הניצחון של חאן בלונדון היה הדבר היחיד הטוב שקרה למפלגת הלייבור בבחירות המקומיות שנערכו ברחבי האי הבריטי. בסקוטלנד, שם זכו לעליונות, איבדה הלייבור את הבכורה למפלגה הלאומית הסקוטית ולמפלגה השמרנית של ראש הממשלה דיוויד קמרון.
ההערכות היו ששערוריית האנטישמיות שהתפוצצה בשבועות האחרונים עלולה לפגוע בהישגי המפלגה וכך גם קרה. ג'רמי קורבין, מנהיג הלייבור, מסרב להתפטר לאור התוצאות. "הצלחנו להחזיק מעמד", אמר קורבין. "יש לנו עוד הרבה מה לעשות ולבנות את האמון מחדש בעיקר בסקוטלנד. אני בסדר גמור ואני אחזיק מעמד". על זכייתו של חאן אמר קורבין: "ברכות לסאדיק. לא יכול לחכות לעבוד איתך כדי שלונדון תהיה הוגנת לכולם".
חאן, בן למשפחה פקיסטנית שגדל בעוני ובבגרותו הפך למשפטן מצליח. חאן בן ה-45 כבר עשה היסטוריה בבריטניה כשכיהן בשני תפקידי שר החל מ-2008 בממשלת הלייבור של גורדון בראון, והפך לשר המוסלמי הראשון שמשתתף בישיבות קבינט. אף שהשמרנים ניסו להציג אותו כבעל קשרים לאיסלאם הקיצוני, חאן מדגיש כל העת דווקא את הרקורד הליברלי שלו – כך למשל הצביע בעד נישואים חד-מיניים (ובעקבות זאת ספג איומי רצח), והוא גם הביע התנגדות לחרם שמקדם ה-BDS נגד ישראל. "אם אנצח כפי שאני מקווה, אהיה ראש עיר שיאחד את לונדון מחדש, שיקבץ את הקהילות השונות יחד", אמר חאן במהלך קמפיין הבחירות.
בריאיון ל"ג'ואיש כרוניקל" בספטמבר האחרון הבטיח חאן שלא לנצל את תפקידו כראש העיר לצורך השפעה על מדיניות החוץ, אבל הדגיש את התנגדותו לחרם על ישראל ואמר כי בכוונתו להמשיך לחזק את הקשרים בין לונדון לתל-אביב, שהתהדקו בימי כהונתו של בוריס ג'ונסון, ראש העיר היוצא. בשבוע שעבר היה סאדיק חאן לאחד הראשונים למתוח ביקורת על יו"ר מפלגתו ג'רמי קורבין בשל הטיפול הקלוקל שלו באנטישמיות בלייבור. גם בשנה שעברה הוא תקף את קורבין, על סירובו לשיר את ההמנון הלאומי, ואמר כי הדבר מוכיח שהוא אינו כשיר להיות ראש ממשלה. בעקבות הצהרתו של קורבין כי חיזבאללה וחמאס הם ידידיו, אמר אז סאדיק חאן כי הלייבור צריכה להיפטר מתדמיתה ה"אנטי-יהודית", משום שהיא אינה מקובלת בבריטניה.
מעל הבחירות בלונדון ריחפו טענות שלחאן המוסלמי יש קשרים עם גורמי איסלאם קיצוני, וטענות נגדיות שלפיהן גולדסמית מנסה להפחיד ולפלג את המצביעים דווקא באחת הערים הכי קוסמופוליטיות בעולם. גולדסמית השתמש במילים כמו "קיצוני" ו"מסוכן" כדי לתאר את חאן, וגם ראש הממשלה דיוויד קמרון מהמפלגה השמרנית הצטרף לביקורת, והאשים את חאן כי הוא מופיע שוב ושוב על במות לצד סולימן ראני, אימאם שאותו מגדיר קמרון מוסלמי קיצוני.
חאן השיב מלחמה והבטיח להיות "המוסלמי הבריטי שמוביל את המאבק נגד הקיצונים". הוא האשים את גולדסמית בניהול קמפיין בחירות מגעיל, ומקפיד לומר שלפני שנכנס לפוליטיקה הוא היה עורך דין לענייני זכויות אדם ולעתים חלק במות עם אנשים שלהשקפותיהם הוא מתנגד. אנשי צוותו הציגו תמונות שבהן נראה ראני עם גולדסמית עצמו ועם בכירים אחרים במפלגה השמרנית, ואמרו שחאן דווקא עזר להדיח את ראני מתפקידו כאימאם במסגד בלונדון בשל עמדותיו הקיצוניות. רוג'ר אוונס, שהיה סגנו של ראש העיר היוצא של לונדון בוריס ג'ונסון, כינה היום את הקמפיין של גולדסמית' כ"קיצוני".
מה יעלה בגורל קורבין? חברי מפלגתו חלוקים
כאמור, למרות הניצחון בלונדון, הלייבור ספגו מפלה בבחירות המקומיות. יש כבר כמה שקוראים לקורבין להתפטר. "כדאי להתחיל להקשיב לאנשים שאותם אנחנו רוצים לייצג", אמר חבר המפלגה סטיב מקייב מבירמינגהאם. דיוויד ויניק מוולסול הוסיף: "הוא חייב להתפטר. המפלגה נמצאת במשבר עמוק והאחריות נמצאת על קורבין".
חבר המפלגה ג'ון מקדונל דווקא חושב אחרת. "כל המבקרים של קורבין צריכים לשתוק", הוא אמר. "אני מדבר עם חברי מפלגה בכל המדינה וכולם אומרים שצריך להתאחד מאחורי המנהיג שלנו".
אם זה לא מספיק, קן ליווינגסטון, מראשי מפלגת הלייבור וראש עיריית לונדון לשעבר, המשיך להסתבך גם היום ולהביע דעות אנטי-ישראליות. בראיון ששודר השבוע ברשת טלוויזיה ערבית ופורסם היום באינדיפנדנט הבריטי, הוא הסביר כי "הקמתה של מדינת ישראל הייתה טעות קיצונית, כיוון שהייתה שם קהילה פלסטינית במשך 2,000 שנה".
ליווינגסטון עמד במרכז סערה תקשורתית בשבוע שעבר, לאחר שאמר: "כאשר היטלר זכה בבחירות ב-1932, המדיניות שלו הייתה שיהודים צריכים לעבור לישראל. הוא תמך בציונות". בהמשך אף סירב להתנצל או לתקן את דבריו, והבהיר שציין "עובדות היסטוריות". בעקבות דבריו הוא הושעה מהמפלגה כמו יתר עמיתיו הרדיקליים.
במקביל, הלייבור השעה עוד חבר מפלגה. הפעם מדובר בדיוויד ווטסון, שמתאם התרמות עבור המפלגה בצפון מזרח לונדון, שהגדיר את הציונות בפוסט שפרסם בדף הפייסבוק שלו כ"אידיאולוגיה גזענית".