ארגון הבריאות העולמי יוצא למלחמה חסרת תקדים בתחליפי חלב אם
דו"ח הנחיות חדש שהפיץ ארגון הבריאות העולמי קורא למדינות העולם לאסור על פרסומות לקידום מכירות פורמולות לתינוקות, והוספת כתוביות על אריזות הפורמולות המציינות את הסיכון לתינוק באי הנקה. "לאמהות מגיע לדעת את האמת שאין תחליף לחלב אם"
מלחמה חסרת תקדים של ארגון הבריאות העולמי בתחליפי החלב: בהודעה יוצאת דופן קורא הארגון לאסור על פרסומים לפורמולות לתינוקות ולהוסיף כתוביות על גבי אריזות הפורמולות המציינות את הסיכון באי הנקת התינוק בחלב אם. זאת כדי להגביר משמעותית את שיעור ההנקה ברחבי העולם.
הדו"ח החדש של ארגון הבריאות העולמי מגלה כי מתוך 194 המדינות החברות בארגון, 135 החלו לנקוט בצעדים לצמצום שיווקם של תחליפי המזון לתינוקות. זאת בהמשך להמלצות הארגון להנקה בלעדית בחלב אם עד גיל שישה חודשים, והמשך שילוב של תזונת חלב אם עם מוצקים עד גיל שנתיים או מעבר לכך.
בהמשך למדיניות זו, שם לעצמו הארגון כמטרה להגביר את שיעור ההנקה הבלעדית בחלב אם ברחבי העולם בשיעור של 50% לפחות עד שנת 2025. כדי ליישם את התוכנית, קורא הארגון לצמצם את שיווקן של פורמולות לתינוקות ובקבוקי הנקה.
הארגון קורא להבטיח כי נעשה שימוש בתחליפי החלב רק כשהמצב הכרחי, ואוסר על כל צורת קידום מכירות שת תחליפי החלב, כולל פרסום, מתן דוגמיות חינם לצוותי בריאות או הפצה של דוגמיות כאלה להורים. בנוסף, דורש הארגון להוסיף על אריזות הפורמולות תוויות שיכללו מסרים על עליונות חלב האם על הפורמולה, והבהרה אודות הסיכונים לתינוק שאינו ניזון מחלב אם.
מחברת אבוט יצרנית סימיליאק נמסר בתגובה: "אנו תומכים בזכות של האמהות לבחור במה שטוב עבור משפחותיהן. הנקה היא התזונה הטובה ביותר לתינוקות, לכן אנחנו מעודדים ומחנכים את האמהות בדבר יתרונות חלב אם. יחד עם זאת, אנו תומכים באמהות אשר לא יכולות או בוחרות שלא להניק, ומאמינים שיש להן את הזכות למידע מדויק בנוגע לתרכובות מזון לתינוקות."
ממטרנה נמסר: "החברה מדגישה כי חלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור התינוק באופן ברור בכניסה לאתר החברה, במרכז לייעוץ תזונתי, על גבי המוצרים ובכל מגע עם האימהות. יחד עם זאת, מטרנה מכירה בזכות של אמהות לבחור להיעזר בתרכובת מזון לתינוקות כאשר הנקה בלעדית אינה מתאפשרת".
תגובת יצרנית "נוטרילון" טרם התקבלה.
משרד הבריאות מסר בתגובה: "המשרד ממליץ על הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה. משרד הבריאות ישתתף בדיון בנושא שייערך באסיפה השנתית של ארגון הבריאות העולמי".
"לאמהות מגיעה הזכות לקבל את המידע הנכון"
שוק תחליפי החלב העצום מגלגל 45 מיליארד דולרים מדי שנה ברחבי העולם. סכום זה צפוי לעלות ביותר מ-55% לכדי 70 מיליארד דולר עד שנת 2019. "תעשיית תחליפי החלב חזקה וצומחת, וכך גם המאבק להגביר את ההנקה הבלעדית", ציין הארגון בהודעתו. "לאמהות מגיעה הזכות לקבל את המידע הנכון כדי להגן על ילדיהן. אסור להסתיר את האמת – שאין תחליף לחלב אם".על פי סקר שערך משרד הבריאות שבדק את שיעור ההנקה בישראל, ציינו 88.4% מהנשים היהודיות שנסקרו ו- 97.7% מהערביות כי הן מתכוונות להניק את התינוק. 42.2% מהיולדות היהודיות ו- 39.2% מהיולדות הערביות דיווחו כי היה ניסיון הנקה בחדר הלידה. מבין אלו שלא ניסו להניק בחדר הלידה (מיד לאחר הלידה), 28% מהיהודיות ו- 34.2% מהערביות דיווחו כי לא הוצע להם להניק על ידי הצוות בחדר הלידה.
נשים רבות, מתברר, מבקשות שלא להזין את התינוקות בתחליפי חלב במהלך השהות בבית החולים. 63.9% מהיהודיות ו-49.6% מהערביות דיווחו כי ביקשו שהילוד יזון מהנקה בלבד. עם זאת, 64.7% מהיהודיות ו-74.6% מהערביות דיווחו שלתינוק ניתנה תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) במחלקת היולדות.
עוד על פי סקר זה, שיעור ההנקה באוכלוסייה היהודית בגיל חודשיים עמד על כ-70% ושיעור ההנקה הבלעדי הגיע לכדי 61% בלבד. מנגד, שיעור ההנקה בקרב האוכלוסיה הערבית היה 87% ושיעור ההנקה הבלעדית, 47%. בגיל חצי שנה שיעור ההנקה ירד ועמד על 51% בקרב נשים יהודיות ושיעור ההנקה הבלעדית עמד על 22%. הנתונים המקבילים אצל נשים ערביות היו 64% ו- 12%. בגיל שנה הנתונים ירדו עוד יותר ועמדו על 26% ביהודיות ו-36% בערביות.