שתף קטע נבחר

 
צילום: Gettyimages

איזנקוט בערב יום הזיכרון: צה"ל צריך לדעת שהעם עומד מאחוריו

הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט התייחס בטקס המרכזי של ערב יום הזיכרון בכותל למחלוקות הציבוריות האחרונות שבמרכזן עמד צה"ל: "אמון הציבור בצה"ל חיוני למימוש ייעודנו - ההגנה על המדינה". הנשיא ריבלין: "צה"ל הוא כולנו"

 

 

נאום איזנקוט על "רעות וכבוד האדם"    (צילום: rr מדיה)

נאום איזנקוט על "רעות וכבוד האדם"    (צילום: rr מדיה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט התייחס אמש (יום ג') בטקס הזיכרון הממלכתי לחללי צה"ל למחלוקות שהתגלעו לאחרונה שבמרכזן עמד צה"ל. הרמטכ"ל הדגיש בדבריו את חשיבות תמיכת העם בצבא, במפקדיו ובחייליו גם בעת של חילוקי דעות: "אחדות אינה בהכרח הסכמה, אך אל לנו לתת לפערים אלו לפגוע באחדות מטרתנו. אמון הציבור בצה"ל הוא חיוני למימוש ייעודנו: ההגנה על המדינה, הבטחת קיומה, ואם נידרש - ניצחון במלחמה".

 

לדבריו, "אחדות היא הבסיס של צבא ההגנה לישראל, והיא שמעצבת את דמותו כצבא העם, כצבא ממלכתי. בשם אחדות זו מתייצבים בהישמע הקריאה לובשי המדים, בחובה, בקבע ובמילואים, כדי להבטיח את שלום אזרחינו ולהגן על המדינה". הוא הוסיף: "כך עשו דורות של לוחמים לפנינו, שאחזו במגן ובחרב מתוך הצורך להיאבק על זכות קיומנו; כך עשו רעינו הנופלים, שיצאו למשימותיהם מתוך תחושת שליחות; כך עושים גם מפקדי צה"ל וחייליו בהווה, שממשיכים לפעול למען עתידנו. עליהם לדעת, בלא צל של ספק, כי העם כולו תומך בהם וניצב מאחוריהם, גם כאשר יש חילוקי דעות".

 

הצפירה ברחבי הארץ: מכבדים את הנופלים    (צילום: גיל יוחנן, מתן טורקיה, מוטי קמחי)

הצפירה ברחבי הארץ: מכבדים את הנופלים    (צילום: גיל יוחנן, מתן טורקיה, מוטי קמחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


דברי הרמטכ"ל נאמרו בעת שבה עומדים דברי מפקדי ולוחמי צה"ל ומעשיהם במוקד דיון ציבורי סוער. סגנו של איזנקוט האלוף יאיר גולן חולל סערה בערב יום השואה, כאשר הזהיר כי "מפחיד לזהות בקרבנו תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו בגרמניה לפני 80-70 שנה". סערה ציבורית נוספת התחוללה סביב הירי של החייל אלאור אזריה במחבל מנוטרל בחברון.

 

בתחילת הטקס הממלכתי נשמעה צפירת דומייה בת דקה והדגל הורד לחצי התורן במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין, רב הכותל הרב שמואל רבינוביץ' ונציגי משפחות שכולות.

 

הרמטכ"ל אינזקוט, אמש בכותל המערבי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרמטכ"ל אינזקוט, אמש בכותל המערבי(צילום: גיל יוחנן)

  

איזנקוט ציין עוד כי "צה"ל וכוחות הביטחון הם חומת המגן של עמנו, רק הם יבטיחו את ביטחוננו. בידי צה"ל מופקד ביטחון העם, ואני מבטיח לכם שביטחון זה מצוי בידי מפקדים ולוחמים הנחושים להגן על המדינה ועל אנשיה".

 

"את אחדות המטרה בצבא חוויתי בכל שלב מיום גיוסי, כחייל וכמפקד. לצדי שירתו חיילים ומפקדים מכל קצות הארץ והחברה: מהעיר ומההתיישבות, מפקדים בעלי דתות שונות, ולצדם חיילים יוצאי תרבויות שונות. ביחד לחמנו, הגנו והובלנו את חיילינו. זה לצד זה פעלנו, מאוחדים תוך הכרת המחויבות למשימה והמסירות לאנשינו".

  

ההכנות בכותל המערבי לטקס הדלקת נר הזיכרון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ההכנות בכותל המערבי לטקס הדלקת נר הזיכרון(צילום: גיל יוחנן)

 

גם הנשיא ריבלין התייחס למחלוקות סביב צה"ל: "בשנה האחרונה לא הספקנו להיות הרבה יחד. התחפרנו כל אחד בצדקת דרכו. יש בינינו מחלוקות. מטבען שהן קשות ביותר ונוקבות, ונוגעות לשורש קיומנו כאן. אבל צה"ל הוא לא רק הצבא של כולנו, צה"ל - הוא כולנו. הוא החילוניים והדתיים, הוא היהודים ואלה שאינם יהודים, הוא הערבים, הבדואים, הדרוזים והצ'רקסים. הוא הוותיקים והעולים, הוא בני העיר ומפעל ההתיישבות, בני המושבים והקיבוצים - לאורכה ולרוחבה של הארץ, מימין ומשמאל. מפת השכול עוטפת את כולנו בדיוק מצמרר בקנה מידה של אחד לאחד, אותו כאב אותו געגוע, אותה שותפות גורל".

 

הנשיא פנה למשפחות השכולות: "בשנה שעברה, בעומדי לפניכן משפחות אהובות, לרגע, ביקשתי לחלום. התפללתי שאולי מיום זיכרון שהיה ליום זיכרון זה, לא אפקוד עוד בתי משפחות שעולמן זה עתה חרב עליהן. התפללתי שאולי השנה נעמוד כאן, סוף סוף, ללא כאבים חדשים. אבל גם השנה המציאות טפחה על פנינו. גם השנה, שוב, הכרתי בנים ובנות, מוכשרים, מצחיקים, טובי לב, מלאי אהבה והבטחה. כל אחד ואחת מהם אוצר של חיים. וגם השנה למדתי להכיר אותם מאוחר מדי - כשהם כבר לא היו".


 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

אמש בכותל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אמש בכותל(צילום: גיל יוחנן)

הנשיא המשיך: "נקודות הציון האדומות דוקרות אותו הדבר, בנגבה ובתל אביב, בקריית ארבע ובמרר, בשדרות, ירושלים, ירוחם ושלומי. אנחנו מוכרחים לזכור – צה"ל אינו מנווט את הספינה. צה"ל עושה כל שביכולתו, בצורה הטובה ביותר והמקצועית ביותר, כדי לוודא שהספינה תוכל לנווט את דרכה במבטחים ותגיע ליעדיה. האמון שלנו בצה"ל ובמפקדיו, האמון שלנו במנגנוני הביקורת והבקרה שלו - הוא האמון שלנו בעצמנו. הוא האמון שלנו בעוצמתנו בעמידה מול קורבנותינו, קורבנותיכם, בצדקת דרכנו".

 

עומדים בצפירה, אמש בכיכר רבין בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עומדים בצפירה, אמש בכיכר רבין בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

מצדיעים ברחבת הכותל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מצדיעים ברחבת הכותל(צילום: גיל יוחנן)

מכבדים בזמן הצפירה ברחבת הכותל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מכבדים בזמן הצפירה ברחבת הכותל(צילום: גיל יוחנן)

עומדים לזכר הנופלים בגשר הקריה (צילום: ירון ברנר ) (צילום: ירון ברנר )
עומדים לזכר הנופלים בגשר הקריה(צילום: ירון ברנר )

בפנותו שוב להורים השכולים, סיים את דבריו: "אתם, שלא הספקתם לאהוב, בזכותכם אנחנו אוהבים. אתם שלא הספקתם לראות את ילדיכם גדלים, בזכותכם מלאו רחובותינו חיים, ילדים וילדות משחקים. אתם שלא הספקתם להגשים את חלומותיכם, בזכותכם - אנו חולמים. במעמד זה אנו זוכרים ומזכירים את מחויבותנו לבנינו השבויים והנעדרים שלא שבו מן הקרב. עוד אנו זוכרים ומזכירים את אחריותנו להביא לקבר ישראל את בנינו שמקום קבורתם לא נודע. יהי זכרם של בנינו ובנותינו האהובים והנעימים חקוק על לבנו לעד".

 

אירועים מקבילים בפתח תקווה ובבריכת הסולטן

אירוע הפתיחה של יום הזיכרון השנה "זוכרים שרים ומספרים" בסימן "גבורת המשפחות" נפתח בבריכת הסולטן בירושלים במעמד שר החינוך נפתלי בנט, השר לירושלים זאב אלקין, ניר ברקת ראש העיר ירושלים ומשפחות השכול. הופיעו בו קרן פלס, נינט טייב, הראל סקעת, עדן בן זקן, עידן עמדי, עמיר בניון, כנסיית השכל ואליעד נחום בעיבודים מיוחדים לשירי יום הזיכרון.

 

ב-20:00 החל בבית הכנסת המרכזי "חן הצפון" בפתח תקווה טקס התייחדות וזיכרון אלטרנטיבי המבוסס על שיעורים, הרצאות ודיונים בנושאים אקטואליים. בפתיחת הטקס נשא דברים סא"ל שי סימנטוב, מפקד גדוד 12 בחטיבת גולני, שנפצע אנושות במבצע "צוק איתן". האירוע נערך על ידי עמותת "אור אברהם אוהבי" בנשיאות הרב יהונתן אדואר, והשתתפו בו ראש שב"כ לשעבר ח"כ אבי דיכטר, הרב הצבאי הראשי תא"ל רפי פרץ ועוד.

ראש הממשלה עם מרי דן גור, ששכלה את בנה ערן ז"ל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה עם מרי דן גור, ששכלה את בנה ערן ז"ל(צילום: גיל יוחנן)

גשר הקריה בתל-אביב בזמן הצפירה, אמש (צילום: ירון ברנר ) (צילום: ירון ברנר )
גשר הקריה בתל-אביב בזמן הצפירה, אמש(צילום: ירון ברנר )

אמש התקיים גם טקס "שירים לזכרם", אירוע הזיכרון הלאומי בכנסת בהשתתפות מאות בני משפחות. האירוע מתקיים ביוזמה משותפת של הכנסת, אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון, והאגף לנפגעי פעולות האיבה במוסד לביטוח לאומי. באירוע השתתפו הנשיא ריבלין וראש הממשלה נתניהו, והוקראו קטעי שירה על ידי ח"כ אדלשטיין, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, סגן הרמטכ"ל האלוף יאיר גולן ומפכ"ל המשטרה רוני אלשיך. באירוע השתתפו בין היתר הזמרים שירי מימון, נינט טייב, הראל סקעת, עידן חביב, עוזיה צדוק ולהקות צבאיות.

 

מדינת ישראל מתייחדת היום עם זכרם של 23,447 חללי מערכות ישראל ופעולות האיבה שנפלו מאז 1860 ועד היום.

מאז יום הזיכרון בשנה שעברה התווספו 68 חללים למניין הנופלים ועוד 59 נכי צה"ל שהלכו לעולמם כתוצאה מנכותם והוכרו כחללי צה"ל. מספר בני המשפחות השכולות בשנת 2016 בישראל הוא 16,307, בהם 9,442 הורים שכולים, 4,917 אלמנות צה"ל וכוחות הביטחון, ו-1,948 יתומים עד גיל 30.

 

מוקדם יותר אתמול נערך בבית יד לבנים בירושלים טקס הנחת זרים, ובו נאם, בין היתר, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שדיבר על הצורך בפיוס פנימי: "לא נוותר על התקווה להתפייס עם אויבינו אבל קודם כול נתפייס בתוכנו. החיים בדור של תקומה תובעים מאיתנו מחיר אישי ולאומי, אבל רוח עמנו חזקה. נמשיך לעמוד איתן מול אויבינו, נבנה את מדינתנו ונבטיח תקומתנו. הפיוס נובע משותפות גורל ואין סמל יותר מהיום הזה שבו אנו מצדיעים לגיבורים שנפלו כדי שנחיה בארצנו".


פורסם לראשונה 10/05/2016 19:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הרמטכ"ל איזנקוט, אמש בטקס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים