יש מי שיעזור לכם להגיע לדירה משלכם
אורטל ואושרי כמו אלפי משפחות בישראל, חלמו על בית משלהם, אך ההון העצמי המוגבל והפחד מהליך הרכישה הפכו את היעד לבלתי אפשרי מבחינתם. המצב השתנה כשבני הזוג פנו לעמותה ללא כוונת רווח שמסייעת לאנשים כמוהם
אורטל ואושרי הם זוג צעיר מרמת גן, שכמו צעירים רבים חולמים על דירה משלהם. אושרי עובד בתחום הלוגיסטיקה ואורטל היא גננת במקצועה.
- הבנק הטעה את נוטלי המשכנתא וימחק 90% מהחוב
האפשרות להגיע לדירה בבעלותם נראתה להם רחוקה. ההון העצמי המוגבל שעמד לרשותם, והחשש מהליך הרכישה ונטילת המשכנתא, שלא לדבר על הקושי למצוא דירה במחיר סביר מבחינתם, כל אלו הרחיקו מהם את החלום.
"רצינו לקנות בית ולהשיג יציבות מבלי לוותר על העבודות שלנו", מספרת אורטל. "הקושי שלנו נבע מחוסר ידע וחוסר יכולת לגייס הון עצמי. הרגשנו שזה גדול עלינו. לא ידענו אם למצוא את הנכס ואז ללכת לבנק או להיפך ומה המשמעות של כל מסלולי המשכנתא".
"עבדתי בבנק אז אני עוד יודעת מה זה תשלומי קרן וריבית. אבל יש הרבה אנשים שזה ממש סינית בשבילם. גם פחדנו נורא. זו ההחלטה הכי יקרה שאנחנו עושים בחיים. ומה אם אנחנו טועים?".
את החששות שמתארת אורטל חולקות משפחות רבות בישראל, שמעוניינות להגיע לנכס משלהם כדי לגור בו, כשמנגד מחירי הדיור ממשיכים לעלות ומרחיקים את היעד הנכסף.
בדיוק לבעיה הזו מבקשת קבוצת יזמים צעירה לתת מענה והקימה את עמותת "אחים לבית".
"המטרה שלנו היא להביא למציאות בה לכל משפחה יהיה בית משלה", מסביר חנניה שילוח, מנכ"ל העמותה. "בית הוא עוגן כלכלי ונפשי למשפחה, ומסייע בבניית חוסן כלכלי – חברתי לאומי. משכנתא נשמעת כמו משהו ערטילאי ומאיים וחלק ממטרת הליווי שלנו היא לעזור לאנשים להתגבר על הפחד. אנחנו מסבירים את החלקים השונים ואת המשמעות שלהם ואז לאנשים יותר קל לבצע את התהליך".
איך בדיוק אתם מסייעים? "מעבר לכך שהעמותה היא ארגון חברתי ללא מטרות רווח, העמותה מלווה את המשפחות בכל הליך רכישת הדירה, החל ממיצוי כל האפשרויות של המשפחה לגייס הון עצמי, סיוע במימון ההון העצמי במקרה הצורך, ועד איתור דירה המתאימה לצרכי המשפחה והן ליכולת הפיננסית שלה. העמותה משנה את צורת החשיבה למשפחות המתקשות ברכישת דירה. אנחנו מסבירים שכדי להשיג יציבות כלכלית ניתן לקנות דירה זולה כבר היום ולהחליף את הוצאות השכירות במשכנתא".
איך אפשר להגדיל את ההון העצמי? "ניתן להגיע להון העצמי הנדרש כיום ללקיחת משכנתא (כ-25% מערך הנכס) במגוון דרכים כמו בנקים, קרובי משפחה, גמ"חים למיניהם וגם באמצעות קרן הלוואות ללא ריבית שהקמנו. בקרן ההלוואות הזו יש כיום כחצי מיליון שקלים והיא עתידה להכפיל את עצמה בחודשים הקרובים, גם באמצעות קמפיין מימון המונים (הד סטארט) שרץ כעת באינטרנט".
בעמותה מציינים כי הקרן אמנם מיועדת רק למשפחות שמיצו את כל הדרכים הפיננסיות הקיימות בשוק ועדיין מתקשות להשלים את הרכישה, אבל המשמעות היא שאנשים רבים יכולים לקנות דירה גם ללא צורך בהשלמת הון עצמי מהקרן, אם יקבלו הדרכה נכונה באמצעות הליווי של העמותה.
לדברי עמיצור אריאל, מייסד "אחים לבית", התוכנית הייחודית שבנתה העמותה כדי לעזור למשפחות משלבת הדרכה להתנהלות כלכלית נבונה שתאפשר למשפחה להישאר בסופו של יום עם נכס ממשי ביד וגם לעמוד בהחזרי המשכנתא. "על מנת שהמשפחה לא תקרוס מגובה ההחזר החודשי של המשכנתא' , אנחנו מכוונים את המשפחות הצעירות לדירות של מיליון שקל לכל היותר. בצורה זו ההחזר החודשי על המשכנתא לא יהיה גבוה בהרבה מהתשלום על שכר הדירה שהמשפחות ממילא משלמות כבר כיום על השכירות. במקום לשרוף את הכסף על שכירות המשפחה תוכל להפנות את הכסף לדירה".
אריאל מדגיש כי "צריך לקחת משפחות ולעשות איתם מהלך ראשון של חשיבה ותכנון כלכלי לטווח ארוך. כשזה נעשה נכון המשפחה עולה על דרך המלך וחייה משתפרים מקצה לקצה. אנחנו לא מחלקים כסף אלא נותנים כלים למשפחות כדי להתמודד נכון עם האתגר ובעצם מעודדים צמיחה של המשק, לעזור לאדם לעמוד בכוחות עצמו ולא להזדקק למתנות של אחרים".
אפשר גם בשיטת "עשה זאת בעצמך"
אורטל ואושרי הגיעו בסופו של דבר לדירה משלהם בזכות הסיוע של העמותה. כמותם הצליחה העמותה לסייע ל-27 משפחות להגיע לבית בבעלותם וכ-300 משפחות נמצאות בהליכי ליווי.
"המלווה של אחים לבית היה מקור ידע שתמיד זמין ועונה לנו על כל השאלות, בלי שאנחנו צריכים להיות תלויים בטובות של אנשים", מספרת אורטל. "יש מספר כלים ומסלולים במשכנתא כמו ריבית משתנה, וריבית צמודה אבל לא הכרתי את כל זה עד שהם ישבו איתנו, הסבירו לנו את השלבים ומאלו טעויות להימנע. ממש פירטו לנו הכל".
בעמותה מציינים כי המשפחות יכולות לבצע את הליך מיצוי היכולות דרך אתר העמותה בשיטת "עשה זאת בעצמך" או לשבת לפגישה אישית עם מלווה משפחות מטעם העמותה כדי לבדוק את הצרכים האישיים של המשפחה ולהתאים את הפתרון המתאים ביותר עבורה.
אתם מגדירים את עצמכם ארגון ללא כוונת רווח, ובכל זאת, מה המודל העסקי שלכם? "כדי לסייע למשפחות הבאות ומתוך ההבנה שמדובר בעמותה חברתית, המשפחות משלמות סכום סמלי בהתאם למסלול הליווי וליכולת הכלכלית של המשפחה. התשלום מכסה את העלויות ומאפשר לעמותה לסייע למשפחות הבאות בתור".