שתף קטע נבחר
 

סוכרת הריון: הרגע שאת מבינה שיש בעיה

התופעה סמויה ולא מורגשת אך היא עלולה להיות מסוכנת מאוד לאם ולעובר במידה ולא מטפלים בה בזמן. כיצד מאבחנים סוכרת הריון ועד כמה דיאטה מאוזנת ופעילות גופנית יסייעו בשיפור המצב?

מחלת הסוכרת קשורה בעליה של רמת הסוכר בדם. ההורמון האחראי על משק פחמימות-סוכרים בגוף הוא אינסולין. כאשר קיים פגם ביצור האינסולין או ביכולת פעולתו, מתרחשת עליה בערכי הסוכר בדם ומופיעה סוכרת.

 

מדוע עלולה להופיע סוכרת בזמן הריון?

עקב ההריון כשלעצמו והדרישות המטבוליות של העובר המתפתח, האם מסתגלת למצב בו עליה לספק את כל צורכי הגדילה של העובר. בתגובה לדרישות אלו, משתנה המטבוליזם האימהי, כך שבמצב של שובע, מופיעה תנגודת לאינסולין וירידה של 50%-70% ביעילות פעילותו, בעיקר בטרימסטר השלישי.

 

האינסולין אינו מצליח לבצע את תפקידו כראוי והדבר גורם לעלייה ברמת הסוכר בדם האם. רוב הנשים בהריון מתמודדות בהצלחה עם הבעיה, אבל אצל 8-10% מהן גורם המצב החדש לשיבוש מאזן הפחמימות בגוף והופעת סוכרת הריונית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כיצד מאבחנים סוכרת הריונית?

כמעט בכל המקרים של סוכרת הריונית מדובר בתופעה סמויה שלא מורגשת כלל על ידי ההרה ואינה מאופיינת בתופעות קלאסיות של סוכרת (כמו צימאון, שתייה מרובה ומתן שתן בכמויות גדולות). בגלל היותה בלתי מורגשת, נחוצים תבחינים ייעודים (כמו העמסת סוכר), על מנת לגלות את המחלה החבויה.

 

שיבוש מאזן הסוכר בגוף מתבטא בעליית רמת הסוכר לערכים גבוהים לאחר ארוחה. רמת הסוכר בדם נשארת גבוהה גם זמן ממושך אחריה. אבחנת סוכרת הריונית מתבצעת בשני שלבים - הראשון העמסת סוכר של 50 גרם (ללא צורך בצום מקדים) בין השבועות 24-28 להריון. לנשים להן ערך גבוה מ-140 מ"ג מומלצת העמסת סוכר של 100 גרם בצום בו נבדק ערך הגלוקוז ארבע פעמים (בצום וכעבור שעה, שעתיים ושלוש שעות מזמן העמסת הגלוקוז).

 

מהי השפעת סוכרת הריונית על האם והעובר?

עוברים של נשים עם סוכרת הריונית שלא מטופלת, עשויים להיות גדולים מאוד. הגודל במקרה זה עלול לגרום סיבוכים לא מעטים: בלידת תינוק גדול שכיחים יותר סיבוכים בלידה כגון חבלות לאם עקב קרעים בנרתיק ובצוואר הרחם וחבלות לעובר (כמו יד עצלה או משותקת בעקבות כליאת כתפיים).

 

אחת הבעיות היא שהתינוקות האלה למרות משקלם הגבוה, אינם מגיעים לבשלות ריאתית באותו קצב מהיר שבו הם מגיעים למשקלם. לכן, במקרים של לידות מוקדמות (לפני השבוע ה-38) הם עלולים לסבול, עקב חוסר בשלות ריאתית, מסיבוכי נשימה.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

לנשים עם סוכרת הריונית יש יותר סיכוי לפתח רעלת הריון, המתבטאת בעליית לחץ דם, הופעות בצקות, והימצאות חלבון בשתן לקראת סיום ההריון. אם לא די באלה, הרי שבמהלך ההריון צפויות נשים אלה לבעיות קטנות (אך מטרידות), כמו דלקות בדרכי השתן ופטרת הנרתיק. תופעה נוספת שהוכחה רק לאחרונה, קשורה בהפרעות מהן יסבלו ילודים אלה גם בגיל הילדות וההתבגרות (מתוך המחקרים התברר שסוכרת הריונית משפיעה בצורה מכרעת על השמנת יתר בהמשך, ואולי גם על הופעת סוכרת כבר בגיל ההתבגרות).

 

נתון זה מצטרף לנתונים רבים נוספים, המצביעים על חשיבותן של ההשפעות התוך רחמיות של הסוכרת בקביעת עתיד הילד במהלך כל חייו, כולל התפתחותו השכלית. לפיכך, אין ספק שבמצב של סוכרת הריונית יש להקפיד על דיאטה מותאמת אישית ובמידת הצורך ליטול טיפול תרופתי פומי או זריקות אינסולין.

 

עקב הסיבות שצוינו לעיל, נשים שאותרה אצלן סוכרת הריונית, חייבות להימצא במעקב מתאים אצל רופא מומחה לכך או ביחידה המתמחה בטיפול בהריון בסיכון גבוה ובסוכרת הריונית.

 

סוכרת הריונית משפיעה על השמנת יתר בהמשך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סוכרת הריונית משפיעה על השמנת יתר בהמשך(צילום: shutterstock)

מהו הטיפול המקובל בסוכרת הריונית?

1. הקפדה על דיאטה דלת סוכר ופחמימות בייעוץ דיאטני אישי, הכוללת שלוש ארוחות עיקריות ושלוש ארוחות ביניים. חשוב לדעת שאין דיאטה אחת המתאימה לכולן. אין טעם לבקש מהרופא הנחיות כלליות בנוסח "מה מותר ומה אסור לחולות סוכרת הריונית", וגם אם קיבלת דף הסבר כזה, אל תסתפקי בו. את הדיאטה לנשים עם סוכרת הריונית תרכיב דיאטנית מוסמכת, שעושה זאת בהתחשב בצרכי האישה, במשקלה, בסוג האוכל שהיא רגילה לאוכל, והכול תוך מעקב והתאמה חוזרת עד סיום ההריון.

 

2. פעילות גופנית מתאימה, כמו: חצי שעה הליכה ביום.

 

3. ביצוע עקומת סוכר יומית על מנת לנטר את רמות הסוכר והתגובה לטיפול. יש לבדוק רמת סוכר 5-6 פעמים ביום (בצום ושעתיים מתחילת הארוחה) בסיוע מכשיר לבדיקת הסוכר אותו מקבלים במרפאה.

 

4. טיפול באינסולין או בכדורים במקרים מסוימים, כשרמות הסוכר גבוהות למרות דיאטה ופעילות גופנית. מטרת הטיפול להגיע לרמות תקינות של סוכר בדם: בצום עד 90% מ"ג ושעתיים לאחר הארוחה עד 120% מ"ג, על מנת להקטין את הסיבוכים לאם ולעובר.

 

אולי יעניין אותך גם:

- 10 דברים שאמהות שונאות לשמוע

- תעזבו לנו את הציצי

- מתי לתת לילדים להתחיל לצפות בטלוויזיה?

 

האם קיים צורך באשפוז?

כיום אין צורך לאשפז נשים עם סוכרת הריונית למטרות בדיקה של רמות הסוכר ואיזון הראשוני. בית חולים אינו הסביבה הטבעית של האישה. האוכל שהיא מקבלת שם אינו זהה לאוכל שהיא אוכלת בביתה.. לנשים הסובלות מסוכרת הריונית, מומלץ לבצע פעילות גופנית (כגון הליכה) אם אין מניעה לבצעה מסיבות אחרות.

 

המעקב כולל גם ביצוע ניטור עוברי שבועי משבוע 34 להריון, על מנת להעריך את מצבו של העובר. אין צורך ליילד הרה עם סוכרת הריונית באופן יזום כל עוד הערכת המשקל אינה גדולה והאיזון הסוכרתי תקין. משקל העובר חשוב, ובמקרים שמשקל העובר עולה על ארבעה ק"ג מומלץ לסיים בניתוח קיסרי מחשש לכליאת כתפיים בלידה.

 

האם נדרש טיפול לאחר הלידה?

לרוב הנשים רמות סוכר תקינות אחר הלידה, אולם מקצתן תסבולנה מסוכרת גם לאחר הלידה. כדי לאתר קבוצה זו יש לעבור מבחן העמסת סוכר שישה שבועות לאחר הלידה. יש לזכור שחלק מהנשים שסבלו מסוכרת הריונית יפתחו סוכרת גלויה במהלך חייהן. חובה עליהן לפיכך להיות במעקב אצל רופא משפחה.

 

הכותב הוא מנהל בית חולים ליס ליולדות ונשים שבמרכז הרפואי איכילוב, ירצה בכנס "הריון מתוק" על התמודדות עם סוכרת הריון ב-17 במאי בין השעות 19:30-22:00 באולם ההרצאות ע"ש סמי עופר, בבניין הלב בבית החולים איכילוב.







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לפנות לדיאטנית מוסמכת כדי שתרכיב תפריט מתאים
צילום: shutterstock
מומלצים