שתף קטע נבחר

26 שעות עבודה ברציפות: מחאת המתמחים חוזרת

בשבת הבאה ייצאו הרופאים המתמחים למאבק על קיצור התורנויות שנמשכות 26 שעות, חמש שנים אחרי שביתת הרופאים הגדולה. "הציבור בישראל לא מקבל רפואה הולמת ואחת הסיבות לכך זה התורנויות של המתמחים", אומרים מובילי המאבק. משרד הבריאות: "הצענו בעבר לקצר את התורנויות - המתמחים סירבו"

חמש שנים אחרי השביתה הגדולה, הרופאים המתמחים שוב יוצאים למאבק – הפעם לקיצור התורנויות הארוכות שלטענתם מסכנות אותם ואת החולים. בשבת הבאה, ישיקו הרופאים המתמחים קמפיין, במסגרתו יפתחו בקמפיין לגיוס המונים בציבור הרחב וייצאו להפגין בשבת על גג "גן העיר" בתל אביב.

 

"אנחנו מתכוונים לנהל מאבק ברמה בשדה הפוליטי, התקשורתי והמשפטי ואנחנו רוצים להגיע לכל בית בישראל", אומר ד"ר אראל בוצ'ינסקי רופא מתמחה בפנימית בבית חולים מאיר ויו"ר ארגון "מרשם" שמוביל את המאבק.

 

ככה זה היה בשביתה הקודמת:

נלחמים על הפנים של מערכת הבריאות הציבורית בישראל

המתמחים מתכוננים להתנתקות מההסת' הרפואית

המתמחים: למה הם מורדים? כל הסיבות

 

בהסכם הקיבוצי שנחתם בשנת 2000 נקבע כי תורנות של רופאים תתחיל בשעה 08.00 בבוקר ותסתיים בשעה 08:00 ביום שלמחרת ולאחריה ניתן לבצע חפיפה עד לשעה 10:00 בבוקר – סה"כ עבודה רצופה של 26 שעות.

 

רופאים מתמחים רבים בהתמחויות שונות ובבתי חולים שונים בכל רחבי הארץ ממשיכים לעבוד בניגוד לחוק, גם לאחר שעת סיום התורנות, ונמצא כי 72% מהמתמחים ממשיכים לעבוד מעבר ל- 26 שעות.

 

"אנחנו נלחמים על הפנים של מערכת הבריאות הציבורית בישראל", מסבירים המתמחים. "היום הציבור בישראל לא מקבל רפואה הולמת ואחת הסיבות לכך זה התורנויות של המתמחים", אומר ד"ר בוצ'ינסקי.

 

"אנחנו עובדים 26 שעות ברצף ובמהלך התורניות האלו אנחנו מרגישים שאנחנו לא יכולים לספק שירותי רפואה טובים כמו שלמדנו וכמו שאנחנו חושבים שמגיע לציבור לקבל. אנחנו מאוד מתוסכלים ואנחנו רוצים לשנות את המצב", הוא מוסיף.

  

נלחמים על הפנים של מערכת הבריאות הציבורית בישראל. מאבק המתמחים (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
נלחמים על הפנים של מערכת הבריאות הציבורית בישראל. מאבק המתמחים(צילום: צביקה טישלר)

 

"לא יכולים לתת את הטיפול הכי טוב"

רובם של הרופאים המתמחים היו עוד סטודנטים לרפואה במהלך השביתה הגדולה לפני חמש שנים ולא לקחו חלק במאבק. "בשנת 2011 היינו עוד בבית ספר לרפואה אבל עכשיו אנחנו מתמחים בבתי חולים. עכשיו אנחנו רואים את המציאות הקשה שבשטח", אומר ד"ר און רוזן, מתמחה ברפואת נשים בבילינסון.

 

"חלמנו להיות רופאים במשך שנים ארוכות ועבדנו קשה בשביל זה אבל אנחנו מרגישים שאנחנו לא יכולים לתת לחולים שלנו את הטיפול הכי טוב וזה פשוט שובר את הלב".

 

הרופאים מתארים מציאות קשה: "באזור השעה שתיים לפנות בוקר אני מתחילה כבר להיות עייפה ואני לא יכולה לתת את מלוא תשומת הלב לחולים. אני כבר לא מרוכזת בטיפול שלהם", אומרת ד"ר איריס אדלר.

 

גם ד"ר ענבר ספרא הלוי – מתמחה בפנימית בבלינסון מסבירה: "בשעה שלוש בבוקר אני מרגישה שאין לי את הקשב לתת למטופלים וגם שיקול הדעת שלי נפגע. אני חושבת פחות טוב, אני הרבה יותר חלשה פיזית לתת טיפול וזה פוגע באופן ישיר במטופלים. בלילה אין עוד רופא במחלקה. זה רק אני וכל האחריות היא עליי".

 

ד"ר רוזן: "אף חולה לא היה רוצה שאני אנתח אותו אחרי שלא ישנתי 24 שעות. ברור לכולם למה זה עלול להיות אפילו מסוכן. החלטנו שאנחנו חייבים לשנות את המצב".

 

הם מוסיפים כי העבודה לא מסתיימת רק בבית החולים. הרופאים שמסיימים משמרת ממשיכים לעבוד מהבית: "אנחנו צריכים להכין הרצאות, צריכים ללמוד לעומק על מקרים של חולים שטיפלנו בהם אבל התסכול הכי גדול זה האורך של התורנויות שלנו בבית החולים", אומר ד"ר עידו שפר – מתמחה ברפואת ילדים באיכילוב.

 

לא יותר מ-16 שעות רצופות בתורנות

הרופאים לא תובעים רק העלאה בשכרם אלא קיצור משך התורנות ל-12 שעות, ובכל מקרה ללא יותר מ-16 שעות רצופות. בנוסף הם רוצים ששעות התורנות בשבוע לא יעלה על 60.

 

גם בעולם המערבי נהוג להגביל את שעות העבודה של הרופאים המתמחים: באוסטרליה ובניו זילנד משך העבודה הרצופה הוא לכל היותר 16 שעות. באיחוד האירופי קיימת הנחיה שהרופאים לא יעבדו יותר מ-13 שעות ברציפות ובארה"ב המכון האמריקאי הלאומי לרפואה קבע שיש להגביל את שעות העבודה של המתמחים לבין 12 ל-16 שעות בלבד.

 

במקצועות אחרים קיימת הגבלה של שעות העבודה, "למה יש הגבלה משמעותית יותר על שעות עבודה של נהגי משאיות, נהגי אוטובוסים וטייסים ולנו אין? הרי אנחנו במקצוע של הצלת חיים", אומר ד"ר שפר. "אפילו חיילים ישנים שש שעות שינה בלילה".

 

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אומר בתגובה: "קיימנו מספר דיונים בנושא בהשתתפות המתמחים. ברור שקיצור משך התורנות בשלב זה עלול להביא לנטל רב יותר על המתמחים שיצטרכו להיות בבית החולים. אומנם המשמרות קצרות יותר אבל מס' המשמרות גדול מדי – וזו הסיבה שרוב המתמחים שהשתתפו בדיונים בהר" י התנגדו לכך.

 

"אנו פועלים להגדלת מספר התקנים ובנוסף נאבקים לקידום תנומות במהלך התורנות, על מנת לאפשר למתמחים במהלך התורנות לנוח לא פחות משעתיים. כל זאת בנוסף לדרישה של לא יותר מ- 6 תורנויות בחודש".

  

תגובת משרד הבריאות

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הנושא נדון בבית משפט ביולי 2014. פס"ד למעשה לא קיבל את עמדת המתמחים. פסק הדין קבע שעל הממשלה לאפשר תנומות יזומות בלילה למתמחים המבצעים תורנות בין 2-4 שעות. הדבר עוגן בצו משרד הכלכלה (תמ"ת). לשם כך ניתנו בתחילת 2016 תקנים, תוספת כספית לתורנויות סטאזרים וכוח אדם מינהלי.

 

"התקנים פוזרו לאחרונה וכעת בתי החולים בהליכי איוש תקנים אלו. יש לציין כי בזמנו נבחנו חלופות שונות בינהן קיצור זמן התורנות, אולם בהצעה זו הייתה הן פגיעה ברצף הטיפול בחולים וכן העמסה במספר התורנויות אותן מתמחים יאלצו לבצע. משרד הבריאות יוודא שבתי החולים מאיישים את התקנים כנדרש. במידה ולא, הם יזומנו לבירור.

 

"יש לציין ולהדגיש כי שר הבריאות יעקב ליצמן בעת שביתת הרופאים בשנת 2011 (בהיותו סגן שר) דרש להכניס סעיף בהסכם הקובע קיצור משך התורנויות למתחמים אך נציגי המתמחים וכן הר״י, סירבו ודחו את הדרישה משום מה".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מחאת המתמחים: מראשי המאבק
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים