שתף קטע נבחר
 

סוכרת ויתר לחץ דם: השילוב שעלול לסכן אתכם

הסיכוי הסטטיסטי שלאדם בוגר יהיה גם סוכרת וגם לחץ דם גבוה הינו 1 מ-30. בפועל, זה הרבה יותר מכך. למה יש חשיבות לאבחון מוקדם - ואיזה טיפולים יעילים ישנם היום שחשוב להיות מודעים אליהם?

בשיתוף אסטרהזניקה


מיליון ישראלים סובלים מיתר לחץ דם, ומיליארד בכל העולם. כחצי מיליון סוכרתיים במדינת ישראל ורק לאחרונה התבשרנו על ידי ארגון הבריאות העולמי כי מעל ל-400 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מסוכרת. המספרים הללו מאד משמעותיים ועוד לא כללנו את שיעורי ה'לא מאובחנים' עם יתר לחץ דם ו/או סוכרת באוכלוסייה.

 

לפני כ-100 שנה עדיין לא מצאו טיפול ליתר לחץ דם, וגרוע מכך, גם לא חשבו שצריך לטפל בזה. נשיא ארה"ב בשנות הארבעים, רוזוולט, מת כתוצאה מדימום מוחי על רקע לחץ דם גבוה של 220 שהלך ועלה ולא טופל.

 

משנות ה-50 הבינו יותר את סיכוני המחלה והטיפול בה. ככלל, ככל שלחץ הדם עולה החל מ- 115 סיסטולי על 75 דיאסטולי במקביל, הסיכון לפתח את סיבוכים של יתר לחץ דם עולה.

 

קיראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

   

במה פוגע יתר לחץ דם?

יתר לחץ דם פוגע בכלי הדם. בעיות בכלי דם גדולים מובילות להתקפי לב, אירועים מוחיים, סתימות בכלי דם בפריפריית הגוף, באבי העורקים. בעיות בכלי הדם הקטנים מובילות לאי ספיקת כליות, לב ומוח, ואכן אחת הסיבות המרכזיות לירידה קוגניטיבית המאפיינת את הגיל המבוגר היא לחץ דם.

 

הנזק של לחץ דם גבוה מוחמר במיוחד כשמצטרפים אליו כמה "חברים" שביחד, ובאופן סינרגטי מכפילים ואף משלשים את הסכנות הבריאותיות. ה"חברים" הם סוכרת, עודף שומני הדם, עודף משקל, עישון ואורח חיים ישבני.

 

השילוב בעייתי במיוחד הוא של סוכרת ולחץ דם גבוה. תיאורטית, הסיכוי הסטטיסטי שלאדם בוגר יהיה גם סוכרת וגם לחץ דם גבוה הינו 1 מ-30. בפועל, זה הרבה יותר מכך. כשליש מהאוכלוסייה הסובלת מיתר לחץ דם סובלים גם מסוכרת, ומחצית מאלה הסובלים מסוכרת, יש להם גם את המחלה השנייה.

 

כשליש מהאוכלוסייה סובלים גם מלחץ דם וגם מסוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כשליש מהאוכלוסייה סובלים גם מלחץ דם וגם מסוכרת(צילום: shutterstock)

 

סוכרת ולחץ דם גבוה - למה הצירוף הזה כל כך שכיח?

יש קשר דו כיווני בין השניים. יתר לחץ דם הינו אחד מגורמי הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, ומנגד, סוכרת מעלה את הסיכוי ללקות בלחץ דם גבוה. יש לכך יש מספר הסברים: רבים מבין חולי הסוכרת סוג 2 מבטאים תנגודת לאינסולין, ובכך הם זקוקים ליותר אינסולין כדי להתמודד עם צריכת פחמימות.

 

עודף האינסולין משפיע על עלייה בלחץ הדם. הסבר נוסף הוא שגם בסוכרת וגם ביתר לחץ דם נאגרים עודפי מלח בגוף. בנוסף, גם מערכת העצבים האוטומטית, זו המגיבה לסטרס, פועלת ביתר במצרף של יל"ד וסוכרת.

 

ואי אפשר שלא להזכיר את המגפה של העולם המערבי, השמנה, המשפיעה באופן ישיר הן על התפתחות סוכרת והן על התפתחות יתר לחץ דם.

 

המצרף (סוכרת ויל"ד) מחמיר ומגביר במיוחד את הסיכון לאותם נזקים לאברי מטרה, אי ספיקת של הלב, הכליות, טרשת עורקים הפוגעת במוח, בלב ובעוד אברים, ולצערנו, גם התמותה ממחלות אלו מוכפלת כשהן באות יחדיו. ולכן, יש חשיבות גדולה במיוחד לאזן את לחץ הדם בחולי סוכרת ולאזן את הסוכרת בקרב חולי לחץ דם.

 

כאמור, מנגנונים רבים אחראים על עליית לחץ הדם ולשמחתנו לכל אחד מהמנגנונים פותחו תרופות ספציפיות המנטרלות את אותו מנגנון שמעלה לחץ דם.

  

הטיפולים היעילים לסוכרתי הסובל מלחץ דם

הטיפול בסוכרת סוג 2 הינו מגוון ובידינו אמצעים רבים להפחתת רמות הסוכר הגבוהות בדם. לאורך השנים, המטרה המרכזית בטיפול בסוכרת התמקדה בהורדת רמות הסוכר בדם – ההמוגלובין המסוכרר (A1C).

 

בשנים האחרונות המטרות הטיפוליות הן שאפתניות יותר והן מכוונות לא רק להורדת רמות הסוכר בדם, אלא גם שואפות לשפר מדדי סיכון נוספים ובראשם - הפחתת הסיכון לפגיעה מהותית בלב, במוח ובכליות, ובאופן אידאלי, להפחתת התמותה המיוחסת לסוכרת.

 

קיימים טיפולים יעילים המסייעים לאזן את הסוכרתי שסובל גם מיתר לחץ דם. התרופות הוותיקות פועלות על ידי עידוד הלבלב להפריש אינסולין; מעודדות את רקמת הכבד והשומן להגיב טוב יותר לאינסולין (שהרי הסוכרתיים מתאפיינים בתנגודת לאינסולין); או מבוססות על תוספת אינסולין חיצוני לאור הזדקקות הגוף לרמות גבוהות של החומר.

 

הטיפולים החדשים יותר כוללים את הטיפול בקבוצה GLP1 או DPP4 שפועלות לתיקון הפגם במנגנון תגובת הורמוני המעי לאוכל ודוחים את תחושת השובע המוקדם ומשפרים את סנכרון התגובה ההורמונאלית התקינה לאוכל.

 

קבוצת טיפול חדשה יחסית, מעוררת עניין ויעילה הינה טיפולים מוסג מעכבי SGLT2 אשר מסייעים להפריש את עודפי הסוכר בדם דרך הכליה (ואז דרך השתן). לתרופות אלו תופעות חיוביות שמעבר להורדת הסוכר, ומסייעות בהתמודדות עם הזיווג הלא מוצלח של סוכרת ולחץ דם גבוה היות והן גם מורידות לחץ דם ומסייעות בירידה במשקל.

 

כמובן שגם לאורח החיים יש השפעה לא מבוטלת, והיא שוות ערך לטיפול תרופתי. מעבר להגעה למשקל גוף אידאלי והפחתת שומן מרכזי, הרכב המזון חשוב כשלעצמו. הכוונה כמובן היא לתזונה ים תיכונית המתבססת על מוצרי חלב דל שומן, ירקות, דגים, שמן זית ואגוזים.

 

פעילות גופנית אירובית גם כן הוכיחה את עצמה בשיפור כל המדדים המטבוליים ומניעת ההשפעה השלילית של לחץ דם וסוכרת על כלי הדם.

 

על אף שישנה התקדמות עצומה באבחון ובטיפול המותאם ליתר לחץ דם לצד סוכרת סוג 2 העובדה שחלק עצום באוכלוסיית העולם סובלת ממחלות אלו מחייבות הירתמות רחבה הכוללת את כל המנעד שבין תכניות מניעה (כשהאתגר הגדול הוא דווקא הגיל הצעיר), סקירה ואיתור אלו שאינם מאובחנים, וכלה בפיתוח טיפולים חדישים שלא רק מאזנים את "המספרים" אלא משנים את מהלך המחלות והשפעתן השלילית על אברי הגוף החיוניים.

 

הכותב הוא מנהל המכון ללחץ דם במרכז הרפואי שיבא תל השומר ויו"ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחץ דם גבוה. למה חולי סוכרת צריכים להיזהר במיוחד?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים