"עידן חדש בכל מה שקשור לעבירות מס"
בגזר דין מהדהד, שלח בית המשפט את קובי פרץ לשנתיים בכלא לאחר שהורשע בהעלמת מס בהיקף של 5.8 מיליון שקלים. סגנית נשיא לשכת רואי החשבון: "גורם הרתעתי ממדרגה ראשונה שעוזר בחינוך הציבור". שופט לשעבר: "ההחלטה של פרץ לנהל משפט הייתה טיפשית ולא מובנת"
בית משפט השלום גזר אתמול (ב') שנתיים מאסר בפועל על הזמר קובי פרץ שהורשע בהעלמת מס בהיקף של 5.8 מיליון שקלים. העונש החמור מלמד כי השופטת לימור מרגולין-יחידי ביקשה לשלוח מסר מהדהד. "אנחנו בעידן חדש בכל מה שקשור לעבירות מס", אמרה ל-ynet רו"ח איריס שטרק, סגנית נשיא לשכת רואי החשבון בישראל. "העלמות מס נכנסות היום ברשימה אחת עם עבירות של הלבנת הון, כדוגמת כספי פשע, זנות, סמים, סחר בנשק ועוד".
מומחים ומשפטנים לענייני מס הסבירו ל-ynet כי בשנים האחרונות מחמירות הרשויות בישראל ובעולם את הענישה בגין עבירות מס והעלמת הכנסות. לאחר שורת מפורסמים שהואשמו לאחרונה בעבירות מס, בהם אייל גולן ומשה פרץ, ובר רפאלי שעדיין נחקרת במשרדי רשות המסים, נראה כי עונשו החמור של קובי פרץ מסמן עידן חדש ביחס בתי המשפט לעברייני מס.
שטרק, שותפה בכירה ב"שטרק את שטרק" רואי חשבון, הסבירה כי בשנים האחרונות החליטו הרשויות הכלכליות בישראל וגם בעולם להחמיר את הענישה בגין עבירות כלכליות. "זאת מגמה שהחלה כתוצאה ממדיניות של ה-OECD", אמרה. "במצב שבו יש מקלטי מס והכנסות לא מדווחות זה יוצר הרבה מאוד בעיות, רובן גם מוסריות.
"רק לאחרונה עברה הצעת חוק שתיכנס לתוקף בחודשים הקרובים ולפיה המדינה תוכל לחלט רכוש של עבריינים שהורשעו בעבירות כלכליות". שטרק מציינת כי העבירות שבהן הורשע פרץ חמורות ביותר, ולכן העונש הכבד שהוטל עליו משמש גם להרתעה. "בהחלט יש אווירה שבה רשויות המס ובתי המשפט רואים בחומרה גדולה עבירות כאלה", אמרה. "זו גישה אזרחית שאומרת שאנחנו לא צריכים לשלם על עבירות של אחרים. מדובר בסכומים גדולים מאוד ואני חושבת שזה גורם הרתעתי ממדרגה ראשונה שעוזר בחינוך הציבור".
שטרק ממליצה לאנשים שלא דיווחו על הכנסותיהם לנסות להגיע להסדר מרצון לפני שיהיה עבורם מאוחר מדי. "הליך של הסדר מרצון נותן הגנה מהרשעה מפלילים", אמרה. "אדם שרוצה לתקן את מעשיו, ולהינצל מעונשים כבדים ביותר, חייב להבין שינסה להגיע להליך גילוי מרצון ולא לחכות להליך פלילי".
שופט בכיר לשעבר, שפרש לאחר שניהל עשרות תיקים בעבירות מס, הגדיר את התעקשותו של פרץ לנהל הליך משפטי ארוך "החלטה טיפשית". "הוא עשה טעות גדולה שמזכירה מאוד את ההליך המשפטי אצל הנשיא לשעבר משה קצב", אמר השופט, שבחר להישאר בעילום שם. "נראה שאם פרץ היה רוצה להקל את מצבו היה עליו לנסות להגיע להסדר טיעון".
לדברי השופט בדימוס, "ההחלטה של פרץ לנהל משפט היא החלטה טיפשית ולא מובנת. גם אצלי על כס השיפוט נתקלתי בזה הרבה, אולם בעיקר בעבירות מין ששם יש לנאשמים בושה להודות בעבירות, וכתוצאה מכך גם להגיע להסדר טיעון. זה אולי לקח שצריך לשקול לפעמים להודות על מעשים פליליים ולחסוך מבית המשפט זמן שיפוטי ארוך ויקר".
עו"ד רונן רוזנבלום, המתמחה בעבירות צווארון לבן, אמר כי הערכת הסיכונים בתיק של הזמר פרץ הייתה ככל הנראה מסוכנת מדי עבורו. "ההתנהלות המשפטית בתיק הזה מלמדת שהוא בחר לנהל את משפטו עד לסופו תוך שהוא עומד ומתעקש על חפותו", אמר עו"ד רוזנבלום. "אין ספק שזוהי עמדה לגיטימית בהליך פלילי באשר הוא, אולם לטעמי יש לבצע הערכת סיכונים כבר בשלבים המרכזיים בהליך המשפטי - בין שלפני המשפט ובין שמהלכו - מתוך מטרה למנוע מצב שבו הנאשם יהיה בסיכון של ענישה ממשית כמו שקרה בפועל".
לפני מתן גזר הדין ביקשה הפרקליטות מבית המשפט לגזור על פרץ ארבע שנות מאסר ולקנוס אותו ב-200 אלף שקל. מנגד, עורכי דינו דורון ברזילי, עדי ניב וחיים לוי ביקשו שמרשם לא יישלח לכלא ולתת משקל בגזר הדין לנסיבותיו האישיות.
מקורב לזמר אמר מוקדם יותר אתמול כי "הביאו לו הסדר טיעון חלומי - בלי הליך פלילי, בלי עונש מאסר, אבל הוא לא רצה לשמוע. הזהרנו אותו, זה ממש מקרה משה קצב 2". אותו מקורב תיאר "הסדר טיעון בגרושים" שהניחו עורכי דינו של פרץ על שולחנו בתחילת הפרשה - הסדר שהיה חוסך את ההשפלה, ההרשעה והעונש החמור: "חלפו הימים ומשם הגענו להכרעת דין על יותר מ-5 מיליון שקלים".
פרץ, לדברי גורמים בסביבתו, מאוכזב מאוד מהעונש. אותם גורמים מתארים את גזר הדין שניתן לו "נקודת שפל עבורו". עם זאת, לדבריהם הוא לא מתכוון לוותר על הזכות לערער ומקווה להקלה משמעותית בעונשו.