פיסות חדשות מהיומנים האבודים של הבת של הרצל
73 שנים לאחר שנספתה בשואה, נחשפים בישראל חלקים חדשים מיומנה של טרודה, בתו של חוזה המדינה. "חלקי היומנים מראים סיפור אנושי ויהודי. המשפחה של הרצל מייצגת בדיוק מה שהוא ניסה למנוע בסופו של דבר"
טרודה, הצעירה מבין שלושת ילדיו של בנימין זאב הרצל, נספתה לפני 73 שנים במחנה הריכוז טרזינשטט שבצ'כיה. כעת נחשפים בישראל חלקים חדשים מיומנים שכתבה במחנה בעת שחלתה, ובהם היא מספרת, בין היתר, כי פנתה למנהיגים ציוניים במחנה בבקשה שידאגו לה לאור מצבה הקשה. מחר, י' באייר, יצוינו 156 שנים להולדתו של חוזה המדינה.
בקטע חדש שנחשף, מה-7 בספטמבר 1942, כתבה טרודה ביומן: "באיזו זכות הביאו אותי לכאן, אני שואלת את עצמי". עשרה ימים לאחר מכן כתבה: "כרגע קיבלתי חלב טרי מגברת שהיא אחות רחמניה. אני מקווה שמחר האחראית תדאג לכך שהרופא ירשום לי חלב".
פרופסור אריאל פלדשטיין, היסטוריון ויו"ר המועצה הציבורית להנצחת זכרו של בנימין זאב הרצל, הוא שאיתר את קטעי היומנים החדשים במסגרת מחקר שערך בנושא. הוא הסביר כי סיפורה של טרודה, שחלקו מתבטא גם בכתביה, מציג באור שונה את סיפורם של ילדיו של הרצל.
להגדלת התמונה לגודל מלא - הקליקו
"חלקי היומנים מראים סיפור אנושי ויהודי", אמר פרופ' פלדשטיין, שבמסגרת המחקר נסע לצ'כיה. "גורלה של משפחת הרצל כגורל העם היהודי באירופה, והמשפחה של הרצל מייצגת בדיוק מה שהרצל ניסה למנוע בסופו של דבר. הציבור ניזון משמועות שאין להן רגליים ומטיחים כל מיני דברים על משפחתו של הרצל, ובעיקר על הילדים של הרצל".
לדבריו, "ילדיו של הרצל הם קורבנות הנתינה שלו לעם היהודי. הבן אדם לקח את כל מה שהיה לו והשקיע כדי לקבל טריטוריה להקים בה מדינה יהודית. התנועה הציונית צריכה להוקיר את ילדיו הרבה יותר ממה שעושים היום".
שלושת ילדיו של הרצל, טרודה, האנס ופאולינה, נשלחו למשפחות אומנה לאחר מותו. פאולינה נפטרה ממחלת הטיפוס ב-1930. האנס, שנאלץ להתמודד גם עם מות אמו בגיל 16, נשלח לפנימייה באנגליה, התגייס לצבא הבריטי, סיים תואר שני בקיימברידג', ונקלע למשבר לאחר מות אחותו פאולינה. לאחר קבלת גופתה, כשלא היה לו כסף לקבורתה, הוא שם קץ לחייו בירייה.
פרופ' פלדשטיין הוסיף וסיפר: "החלטתי שאני חייב לנסות ולאתר כמה שיותר מידע על טרודה, והצלחתי בעצם לנסות ולהשלים את הפאזל. הרצל השקיע את כל מה שעמד לטובת המשפחה שלו במפעל הציוני. הילדים שלו הם קורבן לא רק כלכלי, אלא גם נפשי. לאחר מותו, דוד וולפסון, יהודי עשיר מקלן שבגרמניה שירש את הרצל בראש התנועה הציונית, שידך לטרודה יהודי עשיר מאוד שהיה מבוגר ממנה ביותר מ-20 שנה. היא התחתנה איתו וילדה בן בשם נורמן, הנכד היחיד של הרצל.
"היא חוותה משבר אחרי הלידה, ככל הנראה דיכאון לידה. לאחר מכן חלה הידרדרות במצבה הבריאותי, היא אושפזה בבית חולים בווינה ובעלה שלח את הילד לפנימייה באנגליה".
הפרופסור המשיך וסיפר: "לאחר האנשלוס (סיפוח אוסטריה לרייך השלישי ב-1938 – ר"י) הגיעה פקודה לגרש את כל מי שמאושפז בבית חולים, גם לא יהודים, לטרזינשטט. היא ממשיכה להתאשפז בסוג של בית חולים בתוך המחנה ומתחילה לנהל יומן. טרודה השאירה את היומן הזה לאחות שטיפלה בה, האחות העבירה אותו לשני יהודים, אך אלו נספו בשואה ולכן רק חלקים מהיומן נשארו, החלקים שהאחות הצליחה להפקיד בארכיון".
החלקים שנשארו הועברו לארכיון בטרזינשטט והתוכן שבהם הודפס. חלקם נמצא כיום בארכיון הציוני וחלקם טרם אותר עד למחקרו של פרופ' פלדשטיין. לאחרונה יצר פרופ' פלדשטיין קשר עם הארכיון הציוני ושם גילו כי קיימים בידיו חלקים נוספים של היומנים. "בדפים הספורים האלו שנשארו בין השורות אתה מבין את הסיפור - במינימליסטיות הוא מספר סיפור קורע לב".
על היומן מספר פרופ' פלדשטיין, "טרודה מגיעה לטרזינשטט בספטמבר 1942, בעלה גם הוא מפונה לטרזינשטט והיא מגלה את זה רק כשהיא מגיעה למחנה, אבל הם לא ביחד. היא כותבת שהוא פוגש אותה במחנה והיא כותבת דבר אינטימי, ש'הוא שכח מה זה קשר בין גבר לאישה'. כלומר, מאחר שהיא הייתה מאושפזת בבית החולים הם לא גרו ביחד. דווקא במחנה יוצא להם לראות זה את זה פנים מול פנים. הדבר השני שרואים ביומן הוא שמאוד חשוב לה לשמור על צלם אדם. מאוד חשוב לה שיהיו לה דברים אישיים, חפצים אישיים, שלא ייעלמו. אפשר להבין שהיא סובלת מתת-תזונה.
"הדבר האחרון שמצאתי הוא פנייה למנהיגים ציוניים שנמצאים במחנה, היא מזכירה להם שהיא הבת של הרצל ומבקשת שידאגו לה. מה שאני מבין מהכתבים זה שהם לא בדיוק דאגו לה כמו שלא דאגו להאנס ופאולינה. ביומנים מגלים שבעלה של טרודה נפטר לפניה. טרודה נפטרה במחנה במרס 1943".
פרופ' פלדשטיין הדגיש כי קיימים בורות ומיתוסים שגויים בכל הנוגע למשפחתו של הרצל: "אנשים אומרים שהילדים שלו התנצרו, ופה יש לנו סיפור הכי יהודי שיש. הבת של הרצל, שאבא שלה אמר שהאנטישמיות תשתלט על אירופה, מוצאת את עצמה במחנה ושם מוצאת את מותה". האנס ופאולינה נקברו בהר הרצל. מקום קבורתה של טרודה לא נודע.
בנה של טרודה התגייס לצבא הבריטי ונלחם בקרבות באסיה. "כשנגמרה המלחמה מינו אותו להיות נספח מסחר ותעשייה של השגרירות הבריטית בוושינגטון", סיפר פרופ' פלדשטיין. "אחרי כמה חודשים הוא קיבל מברק שמודיע לו שההורים שלו נספו בשואה - והוא מתאבד. אנשים אומרים לי: 'הנה הוא התאבד', אבל צריך להבין את המצב הנפשי. הוא נעקר מהמשפחה, גדל באנגליה, נלחם עם הכוחות הבריטיים להציל את הכוחות מגרמניה הנאצית - ומתברר לו שהוריו נספו בשואה".