שתף קטע נבחר

שוב בזירת הפשע: מארי חוזר לרולאן גארוס

אחרי 2015 מצוינת שבמהלכה הפך לשחקן חימר מצטיין, המדורג שני בעולם יגיע לצרפת ללא אמלי מורסמו בצוות האימון שלו – אבל כאבא טרי ועם תקווה לאיים על ההגמוניה של נובאק ג'וקוביץ'. בכושרו הנוכחי, יש לו ולרפאל נדאל סיבה טובה לחשוש

אנדי מארי, עדיין לא בן 30 למי ששכח, כבר חווה כמה רגעים עוצמתיים בשנים האחרונות. הבולטים שבהם היו כשזכה בשני גראנד-סלאמים - אחד מהם בווימבלדון לעיני קהל בריטי צמא לגיבור מקומי שראה אותו הופך לכזה בשידור חי - וגם כשענד על צווארו מדליית זהב אולימפית. למרות שהגיע להישגים אדירים וכבש פסגות שהרבה טניסאי צמרת היו חולמים לדרוך עליהן, שום דבר לא השתווה עבורו לריגוש שבזכייה בגביע דייויס.

 

בניגוד לשאר ציוני הדרך בקריירה שלו, את התואר הזה מארי חגג על אדמה זרה, רחוק מהבית. זה קרה בסיומו של סוף שבוע מפרך על החימר בגמר מול בלגיה שהתחיל עם המשחק מול רובן במלמנס, המשיך בניצחון בזוגות עם אחיו הגדול ג'יימי והסתיים ב-3:6, 5:7, 3:6 על דויד גופן ביום השלישי והאחרון. משם הדרך לדמעות הייתה קצרה.

 

אליל מקומי. כצפוי (צילום: AP) (צילום: AP)
אליל מקומי. כצפוי(צילום: AP)

 

אחרי 79 שנות בצורת מארי סחב במו ידיו את בריטניה אל עבר המצרך היחיד שהיה חסר לו ברזומה הפרטי, וחתם את 2015 המעולה שלו בבכי שכולו אושר. הוא הפך לראשון מאז איבן ליוביצ'יץ' ב-2005 שסופר 11 ניצחונות רצופים במפעל והראשון מאז פיט סמפראס ב-1995 שמצליח לא להפסיד שלוש פעמים תוך שלושה ימים בגמר גביע הדייויס.

 

זאת הייתה הצהרת כוונות ועוד יותר מכך סיומת הוליוודית לעונה מוצלחת, על אף שלא כללה בתוכה את הזכייה השלישית המיוחלת בגרנד-סלאם שלה חיכה מאז 2013. בטורניר סוף השנה הוא אמנם הודח כבר בשלב הבתים, בין היתר אחרי הפסד כואב לרפאל נדאל (ממנו זכורה בעיקר התספורת שעשה לעצמו באחת ההפסקות), אבל מה שקרה שם לא שיקף את מה שעבר ב-2015 כולה. בין היתר העפיל מארי לשבעה גמרים, מתח כהוגן את נובאק ג'וקוביץ' בגמר באוסטרליה וניצח אותו במונטריאול אחרי רצף של שמונה הפסדים מולו. לראשונה הוא סיים עונת טניס במקום השני בעולם. הסגנות הזאת הייתה ראויה לו.

 

79 שנים שחונות בדייויס הסתיימו. ותודה למארי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
79 שנים שחונות בדייויס הסתיימו. ותודה למארי(צילום: gettyimages)

 

אבל גולת הכותרת של 2015 של מארי הייתה ללא ספק עונת החימר המפתיעה שחווה. דווקא בגלל שהוא לא נחשב למומחה חימר ההישגים שלו על המשטח האדום לא היו מובנות מאליהן והוסיפו לו מימד חשוב שהיה חסר לו. לפני הרולאן גארוס זכה בשני טורנירים בדרגת קושי בינונית-גבוהה (מינכן ומדריד) תוך שהוא גובר בדרך על יריבים איכותיים כמו קיי נישיקורי ורפאל נדאל. לפריז הגיע כבלתי מנוצח על חימר והודח בחצי הגמר על-ידי ג'וקוביץ' רק אחרי מותחן ענק בן חמש מערכות שייחרט בספרי הימים של התחרות.

 

השיפור לא קרה סתם ככה ביום בהיר ונולד מתוך שאיפה טבעית של מארי להפוך לשחקן מגוון יותר. לפני כמה שנים שכר את שירותיו של המאמן ושחקן העבר הספרדי אלכס קורטחה כדי שיעזור לו להתפתח על המשטח. הוא תמיד ידע שעם הכוונה נכונה, משחק ההגנה הנהדר והסבלני שאפיין אותו מאז ומעולם יכול לשרת אותו גם מחוץ לאזור המחייה הקבוע שלו. ההצטיינות שגילה בתקופת הרולאן גארוס בשנה שעברה רק הוכיחה שמקומו בטופ מוצדק מאי פעם. בסוף גם הוא הודה ש"המאמנים שלי אמרו לי שחימר צריך להיות המשטח הכי טוב שלי, אבל לקח לי זמן כדי לקבל את הביטחון. עשיתי שיפורים ענקיים בתנועה על המשטח".

 

הנקמה הגיעה ברומא. מארי והנמסיס שלו (צילום: AP) (צילום: AP)
הנקמה הגיעה ברומא. מארי והנמסיס שלו(צילום: AP)

 

השנה מארי שיחזר את ההעפלה לגמר במלבורן ושמר על עקביות עם הפסד נוסף לאותו ג'וקוביץ' באותו מעמד. אבל הוא היה הרבה פחות מעניין ושקול לעומת אותו המשחק בעונה הקודמת ובכלל, האופן שבו הטורניר התנהל והסתיים מבחינתו היה שונה לגמרי.

 

אם אחרי הגמר של 2015 מארי רתח על הסרבי, חשד בו שהשתמש בטיפול רפואי כדי להוציא אותו מהקצב ובמעמד טקס ההנפה נראה זעוף ועצבני, הפעם כבר לא היה לו על מה לכעוס. את הפנים הקפואות החליפו רגשות מסוג אחר. מארי אמנם מיקם את עצמו בשורה אחת בדפי ההיסטוריה יחד עם איוון לנדל כשהפך לטניסאי היחיד מלבדו שמפסיד חמש פעמים בגמר של אותו גראנד-סלאם (הוא וג'יימי היו שותפים להיסטוריה יותר מחמיאה כשהפכו לצמד האחים הראשון אי פעם שמגיע יחד לגמר גראנד-סלאם), אבל גם היה רחוק מלתת פייט אמיתי לנמסיס הספורטיבי שלו ושוב גילה מולו נחיתות מאכזבת מדי.

 

אחרי הגמר באוסטרליה בשנה שעברה. מארי זעם (צילום: AP) (צילום: AP)
אחרי הגמר באוסטרליה בשנה שעברה. מארי זעם(צילום: AP)

 

מצד שני, היו לו נסיבות מקלות. לאורך כל התחרות עברו עליו רגעים מתוחים עד כאב. בזמן שהתרוצץ על המגרש המחשבות היו עם אשתו קים, שעמדה ללדת את בנם הבכור. אביה נייג'ל, מאמנה של אנה איבנוביץ', התעלף במהלך המשחק שלה מול מדיסון קיז כשהוא יושב ביציע ופונה לבית החולים.

 

מארי שיחק במקביל מול זו'אאו סוזה במגרש סמוך ושמע על כך רק מאוחר יותר, אבל הדבר האחרון שהוא היה צריך בזמנים הטעונים שעברו עליו זה עוד הסחת דעת. לא בכדי הוא נחנק מבכי כשנשא את הנאום המסורתי לקהל במגרש המרכזי במלבורן בסיום הגמר. "עברו עלינו כמה שבועות קשים, על המגרש ומחוצה לו", הודה בפני האלפים, לא לפני שפנה לאשתו בהתרגשות ואמר לה: "היית אגדה בשבועיים האחרונים".

 

ואיפה הבטן ההריונית? קים ואנדי במלבורן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ואיפה הבטן ההריונית? קים ואנדי במלבורן(צילום: AFP)
 

 

יוצא לדרך חדשה

מאז שמשפחת מארי התרחבה האב הטרי איבד מעט מהתנופה שלו מ-2015. את משחקו הראשון כאבא הוא עבר בשלום, אבל בסיבוב השלישי באינדיאן וולס כבר מצא את עצמו מפסיד משום מקום לפדריקו דלבוניס. הצליעה נמשכה במיאמי עם הדחה מוקדמת באותו שלב, הפעם אחרי הפסד לעוד שחקן שלא אמור לסכן אותו כמו גריגור דימיטרוב.

 

זה היה סמלי שהחימר "נחלץ" לעזרתו והופיע בדיוק בזמן כדי להוציא אותו מהמשברון שנקלע אליו. במונטה קרלו הוא עוד שמט מערכה מול פייר הוגס הרברט הצרפתי וכמעט ארז את המזוודות אחרי המפגש מול בנואה פר התיאטרלי, אבל ניצל עד תום את הקפריזות שלו כדי למחוק פיגור לא נעים ולהמשיך הלאה. נגד מילוש ראוניץ' כבר שיקם מחדש את כוח ההרתעה עם הופעה מעולה ומול נדאל בחצי חזר להיות מארי, שזה אומר לשחק מצוין במשך רוב הזמן ובמערכה האחרונה לחבוט בדלי עם כל הלב. במדריד הגיע התיקון עם העפלה לגמר על חשבונו, שהסתיימה בעוד הפסד לאוסף מול ג'וקוביץ' הלא נגמר.

 

פרידה הדדית. מורסמו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פרידה הדדית. מורסמו(צילום: רויטרס)

 

ברומא הוא כבר נהנה מהגרלה נוחה יחסית וניצחונות קלים בדרך אל מפגש מחודש עם "נולה", ונקמה בו על 12 ההפסדים שנחל מולו ב-13 המשחקים הקודמים ביניהם. מארי חגג תואר חימר יוקרתי שני ביום הולדתו ה-29 והפך לבריטי הראשון מאז 1931 שמניף גביע בטורניר. בסיום הוא אפילו זכה לעוגה עם נרות מהמארגנים, מתנה על חשבון הבית. בין אם ירצה ובין אם לא, התואר הזה סימן אותו אוטומטית ובאופן סופי כאחד הפייבוריטים המרכזיים לזכייה בצרפת.

 

על הפרידה מאמלי מורסמו, שליוותה אותו במשך שנתיים ולא הספיקה לראות אותו זוכה תחתיה בטורניר מייג'ור, הוא החליט עוד לפני הנסיעה האחרונה לספרד. הסיבה העיקרית למהלך הייתה ההעדפה הלגיטימית שלו למצוא דמות שתהיה צמודה אליו לאורך כל מסעותיו המפרכים מסביב לעולם ולא תסתפק בנוכחות חלקית לידו מכורח הנסיבות. מורסמו הפכה לאמא בקיץ האחרון, מה שצמצם את היכולת שלה להקדיש את אותה כמות זמן שהתרגלה להעניק לו ולהיות עבורו מאמנת במשרה מלאה. הם בילו יחד שבוע אחד בלבד מאז אליפות אוסטרליה האחרונה, ובמצב הזה נאלצו, גם אם ממש לא רצו, להפריד כוחות.

 

התאמות קטנות בחייו האישיים. מארי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
התאמות קטנות בחייו האישיים. מארי(צילום: gettyimages)

 

מאותה סיבה שהביאה לפירוק השותפות עם לנדל מארי נאלץ לומר שלום למי שבעיני רבים מהווה פורצת דרך בענף כראשונה שמדריכה כוכב בקליבר הזה, ולא התנצלה על כך. לנדל עצמו הוזכר לאחרונה כמועמד לחזור ולעבוד עם מארי, שמצידו אמר כי ישמח לסגור איתו מעגל.

 

טום ג'וליאן מ"סקיי" נרתם לחיפושים ובכתבה שפרסם שידך לו שמות מוכרים כמו אנדרה אגאסי, ג'ון מקנרו ואפילו לינזי דבנפורט, למקרה שמארי ירצה להמשיך לעבוד עם אישה. מאז הפרידה המתוקשרת ממורסמו בממלכה נהנים להעלות ספקולציות והשערות לגבי זהות המנטור הבא שלו, גם אם למארי בעצמו אין עדיין מושג אמיתי כנראה מי זה יהיה.

 

שינוי הסטטוס שלו מנשוי ללא ילדים לאבא דרש ממנו גם לעשות התאמות קטנות בחייו האישיים. הוא החליט למכור דירת פאר עם קירות זכוכית בגורד שחקים בפלורידה שבה נהג לבלות בחורף, כשלא התאמן, ונפרד מנוף מאלף מהקומה ה-45 בשביל עוד שעות עם המשפחה. כעת כל הזמן הפנוי שלו מוקדש לשמרטפות על ביתו, ומבחינתו זה הרבה יותר מבסדר ("זה נותן לי מוטיבציה נוספת, עוד סיבה לשחק").

 

יחזור לשתף פעולה עם מארי? איוון לנדל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יחזור לשתף פעולה עם מארי? איוון לנדל(צילום: AFP)

 

בסיטואציה שנוצרה לרולאן גארוס הקרוב מארי יתייצב ללא מאמן חדש (שצפוי להתמנות רק לקראת ווימבלדון). אמו ג'ודי לא תהיה המחליפה של הצרפתייה בתפקיד ונכון לעכשיו מי ששומר איתו על כושר הוא אחד מאנשי הצוות הקרובים אליו, ג'יימי דלגאדו, שכבר התחייב להעביר לידו לפחות 40 שבועות רק השנה.

 

ההפסד האחרון לג'וקוביץ' היה השלישי של מארי על חימר מאז פתיחת 2015 – נתון שאומר משהו על המעמד איתו הוא מגיע ליריית הזינוק. היום יותר מתמיד, אנדי מארי הוא כבר לא שחקן שהמדורג ראשון בעולם או רפאל נדאל יכולים להקל בו ראש בדרכם אל קו הסיום. בטח לא על המשטח שהוא למד לאהוב מחדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים