שתף קטע נבחר
 

כאבי בטן מתמשכים - למה זה קורה ואיך לטפל ביעילות

אלפי ילדים ומתבגרים סובלים מכאבי בטן ממושכים ועוברים בירורים אינטנסיביים, כשהם סובלים מאבחנה חדשה יחסית – מיגרנה בטנית, תופעה שמרבית הרופאים כלל לא מכירים. מדוע זה נגרם, מי נמצא בסיכון, מה התסמינים, והאם יש טיפול?

זו אחת התלונות השכיחות ביותר בעולם הרפואה: כאבי בטן ממושכים התוקפים עד 15 אחוז מהילדים ובני הנוער. הם עוברים סבל ממושך שלעתים יכול להימשך גם שנים, ובדיקות רבות ונשלחים ללא כל אבחנה. הסיבה היא, שהם סובלים ממיגרנה של הבטן, תופעה שהתגלתה רק בשנים האחרונות, ושמרבית הרופאים כלל אינם מכירים.

 

המחלה קשורה הן לתחום הנוירולוגיה (שכן מקורה ככל הנראה במערכת העצבים), והן לתחום הגסטרואנטרולוגיה (בהיותה מתבטאת בבטן ובמערכת העיכול), וקיבלה שתי הגדרות.

 

קראו עוד

7 עצות מועילות למניעת בטן נפוחה

7 ההרגלים שגורמים לכם לבטן נפוחה ולגזים

מרגישים נפיחות בבטן? 6 סיבות מפתיעות לכך

 

על פי איגודי הנוירולוגיה, מדובר בלפחות 5 התקפים של כאבי בטן שנמשכים בין שעה ל-72 שעות המופיעים סביב הטבור, או מפוזרים, עמומים או שורפים, בעוצמה בינונית עד נמוכה. הכאבים הללו מלווים בעת ההתקף בחוסר תיאבון בולט, בחילות, הקאות ולפעמים גם חיוורון פתאומי.

 

איגודי הגסטרואנטרולוגים קבעו למחלה קריטריונים המכונים "רומא 3" וקובעים כי כדי לאבחן מיגרנה בטנית, יש צורך בשני התקפים לפחות בשנה האחרונה של כאבי בטן באים והולכים סביב הטבור, שנמשכים שעה אחת לפחות, מלווים בתקופות ארוכות של שבועות עד חודשים ללא סימפטומים. ההתקף מפריע לפעילות היומית הרגילה ומלווה גם במאפיינים של חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, כאבי ראש, אי סבילות לאור וחיוורון.

 

המחלה מוכרת כבר מהמאה ה-19

המחלה שזוכה להכרה רק בשנים האחרונות, בעצם מוכרת מאז תחילת המאה ה-19. "כבר בעבר תוארו כאבי בטן מיגרנוטים", מסבירה ד"ר ורד נחמיאס פרידלר, מומחית לגסטרואנטרולוגיית ילדים, הידע על המחלה הלך ונצבר , אך עדיין התופעה הזו נותרת בגדר אניגמה בקרב רופאים רבים, ואינה זוכה להכרה מלאה ואבחון שגרה בילדים, למרות השנים הרבות שחלפו מאז הגדרת קיומה".

 

כאבי בטן מיגרנוטיים שכיחים פי 2 במשפחות עם הסטוריה של כאבי ראש חוזרים, מיגרנות, וכאבי בטן חוזרים בעלי מאפיינים של "מעי רגיש " (או "רגיז" כפי שהיינו מכנים זאת בעבר) בהשוואה לאוכלוסיה הכללית.

 

כאבי הבטן המיגרנוטיים מאפיינים את קבוצת הגילאים 3 שנים עד 10, כשהגיל הממוצע הטיפוסי הוא 7 שנים, אך יכולים לתקוף גם מעבר לשנים אלו, עד 18 שנים. הכאבים הולכים ושוככים מעבר לגיל ההתבגרות , ובמבוגרים נדיר שהם קיימים.

 

יש דיווחים בספרות הרפואית על הקשר בין כאבי בטן מיגרנוטים בילדות לבין כאבי ראש מיגרנוטים בבגרות, ולעתים זו התבנית שרואים עם התבגרותם של ילדים אלו. שכיחות הכאבים המיגרנוטים גבוהה פי 1.6 בבנות בהשוואה לבנים.

 

בגילאים נמוכים מגיל 3 שנים לא מקובל לאבחן כלל בעיות פונקציונליות מסוג כאבי בטן חוזרים. לקבוצת הגיל הרך הזו "שמורות" בעיות פונקציונליות אחרות מוכרות כדוגמת פליטות, העלאת גירה, קוליק, שלשולים כרוניים, כאבים ביציאה ועצירות כרונית.

 

"למרות שהבעיה של כאבי בטן מיגרנוטים בילדים על פניו נשמעת פשוטה לאבחון, היא דורשת בירור רפואי עמוק כדי לשלול בעיות אחרות", מסבירה ד"ר נחמיאס פרידלר, לאור זאת ילדים אלו עוברים ברור די נרחב הכולל בדיקות מעבדה, הדמיה בטנית ולעיתים אף בדיקות חודרניות כדוגמת גסטרוסקופיה.

 

לעתים נדרשים הילדים לעבור גם בירור אורולוגי ובבנות אף בירור גניקולוגי. במקרים נדירים ביותר מגיעים ילדים אלו אף לניתוח בטן חוקר בנסיון למצוא סיבה להתקפי הכאבים. מחלות קלאסיות אורגניות ומוכרות יותר או פחות יכולות להוות סיבה אורגנית לכאבי הבטן המיגרנוטים "ולהפיל בפח" את הצוות הרפואי המטפל בילד כדוגמת מחלת מעי דלקתית קרוהן, התפשלות מעי חוזרת, חסימת מעי חלקית חוזרת, דלקת לבלב חוזרנית, פורפיריה ואחרות.

 

מה עומד בבסיס הפיזיולוגי של כאבי בטן מיגרנוטים בילדים ?

ד"ר נחמיאס פרידלר: "עד היום קיימת מחלוקת רבה בקשר למכניזם של התופעה. שנים שלא הכירו בכלל בתופעת המיגרנה הבטנית כחלק מסל שלם של כאבי בטן פונקציונלים בילדים, שהרי שכיחות של כאבי ראש בילדים בגילאים 9-7 שנים היא רק כ-3% לעומת שכיחות גבוהה יחסית של 10% כאבי בטן חוזרים בגילאים הללו. הפתופיזיולוגיה של מיגרנות בטן אינה ידועה, אך המחשבה שמדובר בתופעה דומה לכאבי ראש מיגרנוטים, שכן הטריגרים, הגורמים המקלים, והתסמינים דומים בין שתי הקבוצות.

 

"מיגרנות שמעוררות כאבי ראש נהוג לשייך להיצרות של עורקים המספקים דם למוח, היצרות שגורמת לירידה באספקת החמצן למוח, המלווה בתגובה של המוח להרחבת כלי הדם בחזרה עד כדי מתיחתם של כלי הדם שהיא היוצרת את הכאב האקוטי. בדרך זו מקשרים את המתרחש במוח למה שמתרחש במעי דרך התאוריה המכונה BRAIN-GUT THEORY , כאשר במעי מעורבים גם חומרים הורמונלים שונים שהם שיוצרים את תופעת הכאב, הבחילות, ההקאות, והחיוורון ההתקפיים".

 

מהם הטריגרים להתקף המיגרנוטי?

ד"ר נחמיאס פרידלר: "נהוג לשייך לקבוצת הטריגרים היכולים לעורר כאבי בטן את אותם הטריגרים העלולים לעורר כאבי ראש מיגרנוטים. בקבוצה זו נכללים טריגרים מתוך אורח החיים של הילד למשל לחץ נפשי, עייפות, חרדות, נסיעה, העדר שעות שינה, ארוחות לא מסודרות, התייבשות, צום, פעילות גופנית אינטנסיבית ומתישה, חום סביבתי חריג. בנערות נמצא קשר בין ימות המחזור החודשי והתעוררות התקף. כמו כן נקשר שמם של סוגי מזונות שונים היכולים לעורר התקף - שוקולד, קפאין , תה, גבינה צהובה וגבינה מיושנת , וכן אלכוהול.

 

"ניתן למצוא עוד רשימה שלמה של מוצרים שאנקדוטלית יכולים לעורר התקף מיגרנוטי אצל הפרט הבודד כדוגמת חומרים משמרים (מונוסודיום גלוטמט, ניטריטים, תירמין, ציטרט, סולפיטים), ממתיקים מלאכותיים (אספרטם ודומיו), חומרי צבע, ורבים אחרים.

 

"בבואנו לברר אפשרות של טריגרים מסויימים העלולים לעורר התקף מיגרנוטי בילד חשוב לעבור על תפריט המזונות של הילד כולל יומני אכילה יומיים ושבועיים, ובאופן פרטני לנסות "לשדך" בין תיאור ההתקף המיגרנוטי לבין צריכה מסויימת של מזון מסוים או התנהגות מסויימת ביום ההתקף. זו עלולה להיות עבודה סיזיפית מאד ומעמיקה, ולעיתים דורשת זמן רב ודיוק אך היא משתלמת בסופו של דבר, ויכולה לפתור את הבעיה כולה בעצם ההימנעות מהטריגר הספציפי אצל הילד הסובל.

 

איך מתבצע הטיפול?

ד"ר נחמיאס פרידלר: "האמצעי החשוב ביותר שהוכח כמועיל בחלק לא מבוטל של הילדים והמשפחות הסובלות עימם הוא יכולת השכנוע של הרופא שאין בעיה אורגנית ש"פוספסה" במהלך הברור אותו עבר הילד.

 

"אמצעי חשוב לא פחות הוא ההימנעות מהטריגרים הקלאסיים שעלולים לעורר התקף מיגרנוטי. בילדים מקובל פחות לבצע דיאטות אלימינציה רחבות עם החזרה של קבוצות מזון הדרגתית למזונו של הילד, עקב החשש מיצירת הרכבי דיאטה לא מאוזנים עבור הילד בתקופות הניסיון הללו, אך בהחלט יש אפשרות להימנע באופן מבודד למספר ימים עד שבועות (כתלות בתדירות ההתקפים) מפרטי מזון ספציפיים הידועים כמעוררי התקף.

 

חשוב להדגיש בפני ההורים לילד הסובל שאורח חיים מסודר, שעות שינה מלאות, ארוחות מסודרות ושתיית מים מספקת מהווים קו בסיס להימנעות מהתקפים חוזרים ונשנים.

 

בדומה לטיפול בכאבי ראש מיגרנוטים , גם בהתקף כאב בטן מיגרנוטי חשוב להקל על הילד עם תחילת ההתקף, בעודו בראשיתו, ולא לחכות "שיעבור מעצמו" . אמנם הידע הרפואי על הקלה באמצעות משככי כאבים קלאסיים הוא מוגבל בתסמונת זו, אבל בחלק לא מבוטל של המקרים שיכוך כאבים קלאסי באמצעים תרופתיים מפסיק מיידית את ההתקף ומונע החמרתו. גם שימוש באמצעים לא תרופתיים כדוגמת שתיית מים, מיזוג סביבתי, רגיעת אווירה כללית וכניסה לשינה יכולים להועיל.

 

במקרים חריגים וחמורים מגיע הילד לטיפול במוקד רפואי, שם מקלים על הכאב והתסמינים באמצעות חומרים נוגדי בחילות ואף עירוי נוזלים בהתאם לצורך.

 

קיימים אמצעים תרופתיים הניתנים כטיפול ואף כמניעה במקרים חריגים של התקפים חוזרים ונשנים של כאבי בטן מיגרנוטים, והטיפול הזה ניתן מאת הנוירולוגים או הגסטרואנטרולוגים המטפלים בילד , בהתאם לשיקול דעתם.

 

"במבוגרים נצבר ידע רב יותר בטיפול בהתקפים באמצעות תרופות נוגדות מיגרנות (חוסמי בתא, חוסמי סידן, נוגדי קולטן סרוטונין, טריפטנים) והן באמצעות תרופות נוגדות אפילפסיה.

 

"תופעת כאבי בטן מיגרנוטים בילדים הינה תופעה קיימת, שמאובחנת בשכיחות נמוכה ביחס לשכיחות הימצאותה באוכלוסייה, והיא מהווה אחת האופציות האבחנתיות האפשריות בסל גדול של מצבים המסתמנים ככאבי בטן חוזרים בילדים.

 

"חשוב להכיר אותה אך גם חשוב לברר כאבי בטן חוזרים בילדים במסגרת רפואית מקובלת שיש לה היכולת לשלול מצבים רפואיים משמעותיים אחרים, ולהותיר את האבחנה על כנה על דרך השלילה, תוך הישענות על קריטריונים קליניים ידועים של התסמונת המיגרנוטית הבטנית".

 

ואיך מטפלים בסיבה השכיחה בעולם לכאבי בטן? צפו:

 

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיגרנה של הבטן. כאבים מתמשכים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים