שתף קטע נבחר

 

אירופה נרגעה: איש הימין הקיצוני לא נבחר לנשיא אוסטריה

בתום קרב צמוד: מועמד הימין הקיצוני נורברט הופר, שמתנגד למהגרים, הוביל נכון לאתמול על המועמד העצמאי אלכסנדר ואן דר בלן, אבל קולות המצביעים בדואר הכריעו את הכף לטובת איש מפלגת הירוקים לשעבר שנבחר לנשיא

איש מפלגת הירוקים לשעבר. הנשיא הנבחר ואן דר בלן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איש מפלגת הירוקים לשעבר. הנשיא הנבחר ואן דר בלן(צילום: AFP)

 

אמרו "לא" לימין הקיצוני: נורברט הופר, איש מפלגת הימין הקיצוני "מפלגת החירות של אוסטריה", כבר לא יהפוך לנשיא הראשון ממחנה הימין הקיצוני במדינות האיחוד האירופי מאז מלחמת העולם השנייה. בתום קרב צמוד בסיבוב השני, גבר המועמד העצמאי אלכסנדר ואן דר בלן, בעבר חבר מפלגת הירוקים, על הופר ונבחר לנשיא אוסטריה. כך דיווחו היום (יום ב') כלי תקשורת אוסטריים ורשת החדשות הבריטית BBC. משרד הפנים האוסטרי אישר את הדיווחים כשהכריז על ניצחונו של דר בלן.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

אמש הצביעו המדגמים על שוויון כמעט מוחלט של 50 אחוזים בין המועמדים (51.9 אחוזים להופר לעומת 48.1 אחוזים למועמד ואן דר בלן). אלא שפתקי ההצבעה שנשלחו בדואר - כ-750 אלף קולות שמהווים 12 אחוזים מ-6.4 מיליון בעלי זכות הבחירה - ונספרו במהלך הלילה היטו את הכף לטובת המועמד העצמאי - ואן דר בלן קיבל 50.3 אחוזים (2,254,484 קולות) והופר 49.7 אחוזים (2,223,458), פער של 31,026 קולות בלבד.

 

הופר. הכי רחוק שהגיע מועמד מהימין הקיצוני (צילום: AP) (צילום: AP)
הופר. הכי רחוק שהגיע מועמד מהימין הקיצוני(צילום: AP)

תומכי מפלגת החירות האוסטרית, אמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי מפלגת החירות האוסטרית, אמש(צילום: AFP)

נשיא אוסטריה הנבחר, בן 72, היה בעבר מרצה לכלכלה. במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות הוא אמר כי "ראיתי איך אוסטריה צמחה מהריסות מלחמת העולם השנייה שנגרמה מטירוף הלאומנות". מניתוח התוצאות עולה כי ואן דר בלן הגיע ראשון בתשע מתוך עשר הערים הגדולות במדינה, ואילו הופר זכה לתמיכה רבה יותר באזורים הכפריים שנטו לכיוון הימין הקיצוני.

 

ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס מסר בתגובה לתוצאות מאוסטריה שהוא חש "הקלה" בעקבות הפסדו של מועמד הימין הקיצוני בבחירות לנשיאות.

 

איש הימין הקיצוני שהפסיד: "אני עצוב היום"

מפלגת החירות האוסטרית של הופר, גלגול של "מפלגת החירות" הקיצונית של יורג היידר, ניסתה בשנים האחרונות להציג פנים מתונות יותר, כולל הושטת יד לישראל. היא ידועה בעמדתה נגד מהגרים, נושא שעמד במרכז מערכת הבחירות. בנוסף היא שייכת לזרם האירו-סקפטי, שקורא לצמצם את הסמכויות של האיחוד האירופי. הופר הודה בהפסדו עוד לפני פרסום התוצאות הרשמיות.

 

"ברור שאני עצוב היום. רציתי לדאוג כנשיא למדינה הנפלאה שלנו בשבילכם", כתב איש הימין הקיצוני בעמוד הפייסבוק שלו. "אבל אנא אל תתייאשו. המאמץ שעשינו בקמפיין הבחירות הזה לא בוזבז. הוא השקעה לעתיד".

 

הניצחון הסוחף של הופר בסיבוב הראשון שיקף את חוסר שביעות הרצון הנרחב בציבור האוסטרי מהתנהלות המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שהיא מפלגת מרכז-שמאל. אלא שבסופו של דבר, חוסר שביעות רצון זה לא בא לידי ביטוי בקלפי. הנשיא הנבחר ואן דר בלן ניהל קמפיין שתומך במדיניות האיחוד האירופי וקיבל את תמיכת מפלגת הירוקים, הבית הפוליטי שלו בעבר.

קמפיין פרו-אירופי. כרזת בחירות של ואן דר בלן לצד כרזות של הופר (צילום: AP) (צילום: AP)
קמפיין פרו-אירופי. כרזת בחירות של ואן דר בלן לצד כרזות של הופר(צילום: AP)

תפקיד הנשיא האוסטרי סמלי בעיקרו, אך ניצחון של הופר היה מחזק את "מפלגת החירות של אוסטריה" לקראת הבחירות בפרלמנט ב-2018. ניצחון של מחנה הימין הקיצוני גם היה שולח

מסר חד ל-28 מדינות האיחוד האירופי שמתמודדות עם משבר המהגרים.

 

בשנה שעברה הגיעו לאוסטריה 90 אלף מבקשי מקלט, יותר מאחוז מאוכלוסייתה. מאז הגבילה אוסטריה את מספר המהגרים שמגיעים לשטחה, אך הימין הקיצוני ממשיך להתחזק על רקע חשש הציבור מאיבוד מקומות עבודה לטובת המהגרים הזרים.

 

ניצחון של מועמד הימין הקיצוני באוסטריה היה גם עשוי לתת את אותותיו גם בצרפת, שבה מועמדת מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן להעפיל לסיבוב השני בבחירות לנשיאות ב-2017, ובמדינות נוספות באירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הישג גדול למנהיג הירוקים לשעבר. ואן דר בלן
צילום: AFP
צילום: AFP
"תחושת הקלה". ראש ממשלת צרפת ואלס
צילום: AFP
מומלצים