מחקר: נוחרים בלילה? הסיכון שלכם לשבץ מוחי עולה
86% מהנבדקים במחקר שנערך בביה"ח סורוקה ועברו שבץ מוחי - סבלו גם מדום נשימה. לדברי החוקרים, הקשר בין שתי התופעות יסייע להם להבין האם הטיפול בדום נשימה יכול להקטין את הנזקים של השבץ וכך לסייע בהחלמה מהירה יותר
הקשר המסוכן בין דום נשימה בשינה לשבץ מוחי: מחקר חדש שבוצע בבית חולים סורוקה ופורסם בכתב העת היוקרתי STROKE מצא קשר בין שבץ מוחי לדום נשימה בשינה.
המחקר שבוצע על ידי חוקרים מהמחלקה לנוירולוגיה, ממחלקת ילדים ב' ומהמרכז למחקרים קליניים בבית החולים סורוקה, בדק 43 מטופלים שאושפזו במחלקה לנוירולוגיה וסבלו משבץ מוחי מבלי שידוע אם הם סובלים מדום נשימה או לא.
החולים עברו הערכה בימים הראשונים לאחר הופעת השבץ באמצעות מכשיר מיוחד שנועד לאבחן דום נשימה בשינה מחוץ למעבדת השינה. אצל מרבית החולים -86% מהם נמצא דום נשימה בשינה. 32% מהם סבלו מדום נשימה בדרגה קשה.
קיראו עוד
שבץ מוחי: הסימנים שיכולים להציל את חייכם
עצמת הנחירות מעידה על חומרת דום הנשימה בשינה
בלי ניתוח: 7 דרכים להפסיק לתמיד את הנחירות
הקשר בין דום נשימה לנחירות
"ניסינו לראות בלילה הראשון אחרי השבץ לכמה מהמטופלים יש דום נשימה בלילה, כדי להבין האם יש הבדל בין אנשים שעוברים שבץ ללא דום נשימה לאנשים שעוברים שבץ עם דום נשימה", מסביר ד"ר גל איפרגן מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים סורוקה ואחד מעורכי המחקר. הוא מוסיף כי הפסקות נשימה בשינה קשורות בדרך כלל למערכת הלב ולכלי הדם.
נתונים מראים כי דום נשימה אכן גורם לנחירות, לעייפות קשה בשעות היום ואף לכאבי ראש. כעת מצאו החוקרים, כאמור, שהוא גם מהווה גם הוא גורם סיכון משמעותי ללקות בשבץ מוחי.
"בגלל שאצל חולים עם דום נשימה יש עלייה מובהקת בסימנים הקשורים לדלקת ולעלייה בקרישת הדם, חשבנו שאולי הם יהיו בסיכון גבוה יותר ללקות בשבץ", אומר פרופ' אביב גולדברט מנהל מחלקת ילדים בבית חולים סורוקה ושותף במחקר.
השלב הבא שאותו מבקשים החוקרים לבדוק מה יקרה אם חולה שמגיע עם שבץ למחלקה הנוירולוגית ויתברר שהוא נוחר בלילה – סימן מובהק לדום נשימה בשינה - יקבל מסכה המזרימה אוויר. החוקרים יבקשו לבדוק האם הטיפול בדום נשימה יכול להקטין את הנזקים של השבץ ולסייע בהחלמה מהירה יותר.
שבץ מוחי - אחת הסיבות המובילות למוות
1 מכל ארבעה ישראלים סובלים מדום נשימה בשינה, מה שמגדיל את הסיכוי של אנשים רבים ללקות בשבץ מוחי, לדברי החוקרים. "בין 15-20 אחוזים מאלו שסובלים מדום נשימה בשינה הם כאלו שסובלים מדום נשימה קשה והם בסיכון גבוה עוד יותר", אומר פרופ' גולדברט.
שבץ מוחי הוא אחת מהסיבות המובילות למוות ולנכות בעולם המערבי. הוא נגרם בשל הפרעה בזרימת הדם אל המוח.
כתוצאה מהפגיעה בזרימת הדם התקינה לתאי המוח והפרעה באספקת החמצן לתאי המח נגרמת הפרעה תפקודית לאחד מאזורי הגוף הבאה לידי ביטוי בחולשה, סחרחורת סיבובית, כפל ראייה, צניחת זווית הפה ולעתים אף שיתוק בצד אחד של הגוף. ללא טיפול מהיר, עלול הנזק שגורם שבץ המח להיות קבוע ובלתי הפיך – עד כדי מוות של המטופל.
צפו במכשיר שמצליח העלים את הנחירות של בן הזוג: