שתף קטע נבחר
 

סרטן העור שרובכם לא מכירים – ותוקף מעל גיל 55

כולנו מודעים לסכנות השמש ולנזקים שהיא גורמת לעור שלנו. לרגל שבוע המודעות לסרטן העור, ד"ר אסי לוי, מפרט מהו סרטן העור השכיח יותר אך הפחות מוכר ולמרבה המזל גם פחות קטלני

לפני מספר חודשים הכריז השחקן האוסטרלי הידוע יו ג'קמן, שמזוהה יותר מכל עם סדרת סרטי X-Man, כי הסרטן היכה בפניו בפעם החמישית. ג'קמן בן ה-47 שיתף ברשתות החברתיות תמונה של אפו החבוש, לאחר ניתוח חמישי להסרת גידול מאפו.

 

ג'קמן, כמו רבים אחרים לא ייחס חשיבות רבה לכתמים על פניו אך בהמשך התגלה כי הוא סובל מקרצינומה, הסוג השכיח יותר והמוכר פחות של סרטן העור.

 

צפו בהכרזתו של ג'קמן:

 

 

קיראו עוד

השחקן יו ג'קמן עבר ניתוח חמישי להסרת גידול סרטני - ומזהיר מהשמש

סרטן העור: איך מזהים סימנים ראשונים למחלה?

3 סימנים בעור שמרמזים: אולי מדובר בסרטן

  

גידולי העור הסרטניים ניתנים לחלוקה לשתי קבוצות עיקריות:

הקבוצה המוכרת יותר היא המלנומה – אותו סרטן עור שכיח וקטלני שמופיע לרוב לראשונה בצורה של נגעי עור בצבע חום עד שחור, בעלי צורה בלתי סימטרית, גבולות שאינם ברורים וקוטר של יותר מ-6 מ"מ.

 

הקבוצה השנייה אשר שכיחה יותר ולמרות זאת פחות מוכרת לציבור, מכונה "קרצינומה". גם את הקרצינומה ניתן לחלק לשני טיפוסים עיקריים, האחד הוא סרטן תאי הבסיס – הגידול הסרטני הנפוץ בעולם אשר לעיתים נדירות ביותר גורם למוות, והשני הוא סרטן תאי הקשקש, גידול נפוץ אך פחות מסרטן תאי בסיס, אשר עלול לגרום להתפתחות נזק מקומי באזור הגידול, ולעתים רחוקות לגרורות ואף למוות.

 

מעל גיל 55 מומלץ לבצע בדיקה שגרתית של העור. סיכון לסרטן העור (צילום: shuterrstock) (צילום: shuterrstock)
מעל גיל 55 מומלץ לבצע בדיקה שגרתית של העור. סיכון לסרטן העור(צילום: shuterrstock)

 

הסיכון עולה עם הגיל

הקרצינומה מתפתחת כתוצאה מחשיפה מצטברת לשמש ובעקבות זאת שכיחותה עולה ככל שהגיל עולה, בדגש על בעלי עור בהיר ואוכלוסייה שנחשפה רבות לשמש.

 

בעקבות זאת, לגברים ונשים מעל גיל 55, מומלץ לבצע בדיקה שגרתית על ידי רופא/ת עור, לפחות אחת לשנה ואף בתדירות גבוהה יותר כאשר קיימת היסטוריה של חשיפה מצטברת לשמש ו/או היסטוריה אישית או משפחתית של גידולי עור.

 

גם בגילאים צעירים יותר מומלץ להגביר ערנות לכתמים מחוספסים למגע או כתמים חומים שגדלו או שינו צבע, בדגש על כאלה המופיעים על אזורי עור חשופים דוגמת עורף, קרקפת, פנים וכו'.

 

החדשות הטובות: ניתן לטפל

ההופעה הראשונה של קרצינומה היא בצורה של נגעים עוריים טרום סרטניים שחלקם עלול להתפתח לגידולים סרטניים. כשמתבצע אבחון מוקדם הטיפול פשוט באופן יחסי ותלוי בגודל הנגעים, במספרם ובמידת המפושטות שלהם.

 

כשמדובר בנגעים בודדים, הטיפול כולל צריבת הנגעים על ידי שימוש בחנקן נוזלי, הסרה כירורגית בטכניקות שונות והרס הנגעים על ידי שימוש בלייזרים מסוגים שונים (כלים מוכרים גם להסרת שומות מטעמים אסתטיים). לא אחת קורה שקיימים נגעים רבים ו/או נגעים בפיזור מפושט ואז יש צורך בטיפולים אשר יאפשרו כיסוי של אזורי עור נרחבים יותר.

 

בין הטיפולים האלו ניתן למצוא מספר תכשירים למריחה מקומית. היתרון בטיפולים אלו הינו שהם מאפשרים טיפול גם בנגעים אשר אינם גלויים לעין, אך קיימים תחת פני העור ובעתיד יהפכו לנגעים גלויים. הטיפול דורש מריחה של תכשיר על פני האזור המעורב בתדירות ובמשך אשר משתנים בין תכשיר לתכשיר.

 

גם שיעור תופעות הלוואי וחומרתן משתנה בין תכשיר לתכשיר. תכשירים שנועדו למשכי טיפול קצרים יגרמו במקרים רבים לחוסר נוחות גדול יותר למטופלים ומנגד תכשירים עדינים יותר ידרשו משכי טיפול ארוכים יותר אך פחות ישפיעו על נוחות השימוש.

 

במידה שהנגעים הטרום סרטניים התפתחו כבר ל"קרצינומה" הרי שהטיפול הופך כבר למורכב יותר ועלול להיות כרוך בתחלואה משמעותית נלווית. הוא כולל ניתוחים מורכבים יותר, הקרנות, ולעיתים רחוקות גם טיפול בכדורים דרך הפה ואף כימותרפיה.

  

ד"ר אסי לוי הוא רופא עור בכיר במרכז הרפואי בילינסון





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty image bank
יו ג'קמן. הסיר גידול סרטני מאפו
צילום: getty image bank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים