צועד על קיבתו: צה"ל הכשיר מנת קרב טבעונית
לוחמים טבעונים שנאבקו גם בהכרה בתזונתם הייחודית וגם בזכות לאספקת מזון מתאימה, יכולים לסמן וי: מנת הקרב הטבעונית הראשונה בצה"ל תגיע בקרוב לבסיסים. גם שאר החיילים יזכו להעשרת התפריט היומי
מנת הקרב הטבעונית תיוצר, תיארז ותישלח ליחידות הקרביות תוך כמה חודשים, ותכלול טחינה גולמית, דגני ברנפלקס, חטיף אנרגיה, שקדים טבעיים, אגוזי מלך, פירות יבשים, אפונה וגרגרי חומוס קלויים, בוטנים ושימורי שעועית. מנה אחת אמורה להספיק לחייל טבעוני למשך שבועיים או לשני חיילים טבעונים למשך שבוע.
ההחלטה לפתח את המנה הגיעה בעקבות דרישות של מאות חיילים טבעונים, וכחלק מעבודת מטה ממושכת שמתקיימת בצה"ל בשנים האחרונות לשיפור המענה בתחום. בצה"ל הסבירו כי המנה הטבעונית החדשה תהיה מאוזנת מבחינת אבות המזון.
בצה"ל משרתים כיום כ-600 חיילים שהצהירו על טבעונותם, אך לפי הערכות בצבא הנתון האמיתי גבוה לפחות פי שלושה. הסיבה לפער: מגוון דרישות בירוקרטיות של הצבא כדי לזכות בהכרה כטבעוני.
"נתנו דמי כלכלה לחיילים טבעונים וזה היה גרוע, הגבלנו גם את הכניסה לחדרי אוכל לחיילים טבעונים, ודרשנו גם מחיילים טבעונים להצהיר על כך במסמכים מנוטריון ומתזונאית. את כל הדברים האלה הפסקנו, כי נוצרה מערכת שלומדת את הנושא תוך כדי תנועה", הסביר ל-ynet קצין בכיר באט"ל. "היום מספיקה רק המלצת מפקד כדי שחייל יצהיר שהוא טבעוני, והותרנו את דמי הכלכלה לחיילים הטבעונים באופן חלקי. כל רס"רי המטבח עברו הכשרה והשתלמות במאכלים טבעוניים. הפצנו ספר מתכונים טבעוניים לטבחים. מדובר בהוצאה תקציבית קטנה, כי עדיין מספר החיילים הטבעונים הוא זניח לעומת כל החיילים בצבא". פקודת מטכ"ל בנושא אמנם בוטלה אך כחלופה יישארו הנחיות והוראות קצין לוגיסטיקה ראשי.
באט"ל אמרו כי טרנד המאכלים הטבעוניים לא פוסח גם על מי שאינו טבעוני: "הקצינו 300 אלף שקל לשנה עבור רכש של מעדנים טבעוניים לכולם. התקציב הזה חוסל תוך שלושה חודשים ולכן חידשנו את הרכש".
שיפור נוסף הנוגע לחיילים טבעוניים: צה"ל החל להקצות גם כריכים טבעוניים בימי טיול מחוץ ליחידות. זאת עקב מחאה נרחבת של חיילים טבעוניים לפני כשלוש שנים, שהובילה לעמודי פייסבוק פופולריים, לחתימה על עצומות ולהגשת קבילות בנושא שהביאו להתערבות אקטיבית לטובת החיילים הטבעוניים מצדו של נציב קבילות החיילים, אלוף במיל' יצחק בריק.
חידושים נוספים במטבח הצה"לי לא נוגעים בהכרח לטרנד הבריאותי שהתחזק בשנים האחרונות גם בצה"ל. הבורקסים והמלאווחים אמנם לא נעלמו מחדרי האוכל, אך הם נמכרים ליחידות במחיר גבוה יותר ממרכז המזון הצה"לי באופן מכוון, כדי לעודד צריכה מופחתת של מזונות אלה.
לעומתם, מזונות בריאותיים יותר כמו ממרח חלבה, סילאן ואפילו טופו שגיוסו לצבא נבחן בימים אלה, נמכרים במחיר מסובסד. "נחזיר גם קרמבו לצבא וכנראה גם את הנס קפה. הוספנו לאחרונה את הטורטיות, כמזון ארוך-תוקף שכיף לחיילים לאכול", אמרו באט"ל.
במרכז המזון עוסקים בימים אלה בשלוש תמורות נוספות: השלמת המעבר של כשרות כל המזון בצבא למהדרין, לרבות הבשרים והעופות, בשל ריבוי החיילים החרדים ביחידות רבות שנבחן כעת; שיווק ישיר של מאפים טריים מהמאפיות לבסיסים; ואזרוח מחסני המזון הגדולים של צה"ל, כולל רכיב ההפצה במשאיות, כמהלך התייעלות וחיסכון. באט"ל הצביעו על זינוק מתמשך בכמות היחידות שהחליטו לתרום את עודפי המזון שלהן לנזקקים: "התחלנו עם 7,000 מנות שנתרמו מהעודפים באוקטובר 2014 ולאחרונה הגענו ל-44 אלף מנות מדי חודש".