3 צמחי המרפא היעילים ביותר כנוגדי חמצון
הרדיקלים החופשיים פוגעים בתאי הגוף והם אלו שאחראים למחלות, בעיקר אלו הקשות. הדיאטנית הקלינית ליהי קן על תהליך החמצון שעובר הגוף ושלושה צמחי מרפא שנמצאו כנוגדי חמצון יעילים
נזק חמצוני מתרחש באופן מתמיד בגוף האדם ועלול לפגוע במערכות שונות בגופנו. הנזק החמצוני הוא אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על בריאותנו הכללית, ונגרם כתוצאה מרדיקלים חופשיים הנוצרים בגופנו מדי יום ועלולים לפגוע בנו במספר מישורים – בתאים, ברקמות, באיברים ובמערכות שלמות של הגוף.
הרדיקלים החופשיים פוגעים בתאי הגוף גם ברמת הדנ"א, ולכן בכמות מוגברת (מצב הקרוי "עקה חמצונית") הם עשויים לגרום בין היתר להתפתחות גידולים סרטניים.
בנוסף עשויים הרדיקלים החופשיים לתרום להתפתחות סימפטומים ומחלות שונות, החל מקמטים בעור והאצת תהליכי ההזדקנות, מחלות לב וטרשת עורקים, דלקות, סוכרת סוג 2, אלצהיימר, קטרקט, ועוד. במצב הקיצוני ביותר, הרדיקלים החופשיים יגרמו למחלה ניוונית כתוצאה מכשל איברים.
קיראו עוד
תזונה נגד מחלות: 6 נוגדי החמצון החזקים
מגנים מפני סרטן והזדקנות: למה נוגדי חמצון בריאים
אנטי אייג'ינג בצלחת: איך לשלב נוגדי חימצון במזון
מה הם נוגדי חמצון?
כדי להפחית או לעכב תהליכי התחמצנות בגופנו יש צורך בחומרים שנקראים נוגדי חמצון.
המושג נוגדי חמצון מתייחס לכלל הוויטמינים, המינרלים ורכיבי התזונה הצמחיים, המגנים על הגוף מפני השפעותיהם המזיקות של רדיקלים חופשיים. לדוגמה, ויטמין C הוא אחד מנוגדי החמצון המצויים בפירות הדר ובירקות.
עלייה בהיווצרות הרדיקלים החופשיים נגרמת כתוצאה מצריכת מזון מעובד (בעיקר בשר על האש/כל מזון הבא במגע עם עשן, מזונות מעושנים וגם אפייה שנשרפה והשחירה), זיהום אוויר, עישון (כולל עישון פאסיבי), גיל מבוגר, תרופות, מחלות מסוימות, מתח, מצבים נפשיים, קרינה (כולל קרינת השמש) ועוד.
חלק מהמקורות לרדיקלים חופשיים מתרחשים גם באופן טבעי, למשל בתהליך הנשימה, בתהליכי חילוף חומרים וגם בפעילות גופנית אינטנסיבית.
מה גורם להגברת יצירת הנזק החמצוני בדם?
ללא ספק, הבעיה העיקרית היא הרדיקלים החופשיים המגיעים אלינו ממקורות חיצוניים כמו עישון, תרופות וכימיקלים שונים, מזון מתועש, מזון מטוגן, קרינה, חומרי ריסוס והדברה וכד'. למרבה המזל, הגוף מכיל מאגרים של אנטי אוקסידנטים הנלחמים בנזק החמצוני המצטבר בגופנו כתוצאה מכל הגורמים הנ"ל, ובכך מאפשרים את קיומנו.
ניתן וכדאי לצמצם את כמות הרדיקלים החופשיים בדם על ידי הימנעות מכל הגורמים החיצוניים המצוינים לעיל. עם זאת, עקב הניצול המתמשך של המאגרים, על מנת לשמר את מאזן הרדיקלים-נוגדי החמצון בטווח הארוך, יש צורך לתגבר באופן קבוע את מאגרי הגוף באמצעות צריכת נוגדי חמצון באופן חיצוני, דבר שבאופן אידיאלי היה מתאפשר דרך התזונה בלבד.
מחקרים מצביעים על כך שבתזונה המערבית קשה עד כדי בלתי אפשרי לספק את כמות נוגדי החמצון הדרושה לגוף (בין היתר בגלל טיב המזון), ועם הזמן מאגרי הגוף הולכים ומתרוקנים.
למעשה, הדרך היחידה לשפר את איכות חיינו היא דרך נטילת תוספי תזונה המכילים את נוגדי החמצון הדרושים לנו. לצורך המחשה, על מנת להילחם בכלל נזקי החימצון המתרחשים בגופנו, עלינו לצרוך כמות של כ-350 תפוזים ליום, כל יום. אמנם לא ניתן למנוע לחלוטין את תהליכי ההזדקנות של הגוף, אבל אפשר בהחלט למתן ולדחות אותם על ידי צריכה מרובה של אנטיאוקסידנטים.
ניתן להסתכל על מצב החמצון בגופנו כמאזניים, כאשר בצד אחד יש את הרדיקלים החופשיים ובצד השני מצויים נוגדי החמצון. כאשר המצב מאוזן לטובת נוגדי החמצון, יתרחש ריפוי טבעי של הגוף, שיתפקד במיטבו ובמלוא החיוניות.
אפילו אם נאזן את המאזניים לאחר פריצת המחלה הניוונית, צפויה נסיגה במחלה עד כדי ריפוי מלא. אולם, יש לקחת בחשבון שהנזק של הרדיקלים החופשיים הוא מיידי בעוד שתהליך הריפוי של נוגדי החמצון הוא איטי ומתמשך – לכן יש לתגבר את גופנו באמצעות נוגדי החמצון לתקופות ממושכות, באמצעות צריכת נוגדי חמצון על בסיס יומי.
אילו אנשים זקוקים באופן מיוחד להשלמה של נוגדי חמצון?
מעשנים
אנשים שתזונתם לקויה
אנשים המעוניינים לעכב תהליכי הזדקנות ולשמור על בריאות אופטימלית
חולים במחלות כרוניות או אנשים הנמצאים בקבוצות סיכון לחלות בהן.
צמחי המרפא המכילים כמות גדולה של נוגדי חמצון
ציפורני חתול – אונה דה גטו
צמח אשר נמצא בשימוש למעלה 2000 שנה בתרבויות שונות בשל סגולותיו המרפאות. בנוסף להיותו נוגד חמצון חזק מאוד, מחקרים מעידים על כך שהצמח מכיל רכיבים אנטי-דלקתיים, אנטי-ויראליים, אנטי-בקטריאליים ואנטי-סרטניים.
בנוסף, ממחקרים עולה כי צמח ציפורני החתול מפחית משמעותית את תסמונת העייפות הכרונית (CSF), מסייע להורדת לחץ הדם וכן מחזק את מערכת החיסון.
זנגוויל – שורש הג'ינג'ר
שורש הג'ינג'ר הנו צמח מרפא פופולארי מאוד שמרכיביו נחקרו רבות וכיום קיימות עדויות המצביעות על כך שהצמח מפחית דלקתיות בקרב חולי דלקת מפרקים כרונית, מפחית רמות סוכר בדם, משפר ומזרז תהליכי עיכול, מגן מפני זיהומים ובקטריות, מפחית את הכולסטרול הכללי, הכולסטרול ה"רע" והטריגליצרידים בדם, וכן משפר זיכרון ופעילות מוחית.
שורש הליקוריץ'
שורש צמח הליקוריץ' נחשב לאחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר שקיימים בטבע. הצמח נמצא בשימוש אלפי שנים ונחקר רבות במהלך העשורים האחרונים.
העדויות מצביעות על כך ששורש צמח הליקוריץ' מסייע משמעותית בהפחתת חמצון הכולסטרול בדם (הגורם למחלות כמו טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, נזקי מחלת הסוכרת ועוד).
בנוסף מראים המחקרים ירידה מובהקת ברמות שומנים בדם ובלחץ הדם הסיסטולי. כמו כן, שורש הצמח מכיל מרכיבים אנטי סוכרתיים אשר מפחיתים עמידות לאינסולין.
יש לתת את הדעת לכך שבשורש הצמח יש מרכיב שנקרא glycyrrhizin הידוע כמעלה לחץ דם ולכן לאלו הנוטלים תוסף של שורש הליקוריץ – יש לוודא שהתוסף מגיע בצורה הקרויה DGL שבה מרכיב הגליצריזין הופחת לכמויות זניחות.
ליהי קן, דיאטנית קלינית B.Sc מבית The123LifeStyle