שתף קטע נבחר

למה התוכנית הלאומית לצמצום העישון בישראל לא מיושמת?

בשנת 2011 החליטה הממשלה לאמץ את מסקנות הוועדה שהקים משרד הבריאות - להפעיל תוכנית לאומית לצמצום העישון ונזקיו. דו"ח חדש מגלה שדבר לא נעשה מאז. במרכז להעצמת האזרח שבדקו את הנושא טוענים:"מדובר בשערורייה קיצונית". משרד הבריאות: "קידומם של נושאים הנמצאים באחריות מספר משרדים דורשים תיאומים ועשויים להימשך"

השבוע צוין ברחבי העולם יום ללא עישון, ובישראל כבר לפני חמש שנים נוסחה תוכנית למאבק בתופעה אולם דו"ח חדש מראה שהיא אינה מיושמת."זו שערורייה באופן קיצוני", אומרים במרכז להעצמת האזרח.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, כ-20% מהישראלים מעשנים ו-8,000 מתוכם מתים בכל שנה. ההוצאה על מוצרי טבק בישראל עולה על שמונה מיליארד שקלים בשנה. בשנת 2011 סוף סוף החליטה הממשלה לאמץ את מסקנות הוועדה שהקים משרד הבריאות שהוגשו יותר מעשור לאחר הקמתה וקיבלה את החלטה 3247 - תכנית לאומית לצמצום העישון ונזקיו.

 

קיראו עוד על נזקי העישון

ארה"ב: תמונות זוועה על חפיסות הסיגריות

הכירו: 5 המחלות החדשות שנגרמות מעישון

תמונות קשות: מה קורה בגוף אחרי שאכטה אחת

 

דו"ח חדש של פרויקט המוניטור של המרכז להעצמת האזרח, בחן את יישומה של התוכנית שאמורה הייתה להביא לצמצום העישון בקרב האוכלוסיה ולהפחית בנזקים הכרוכים בתופעה ומצא כי עיקרה לא יושם.

 

"אנחנו בוחנים עשרות החלטות של הממשלה אבל כאן מדובר בשערורייה באופן יחסית קיצוני משום שמדובר בהחלטה שמהותית לא קרה איתה כמעט שום דבר", אומר בשיחה עם ynet תומר לוטן, מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח. "המהלך הכי גדול שהיה צריך לקרות שם הוא הקמת יחידה במשרד הבריאות, למעשה זה לא קרה וזה אמור היה להיות המנוע העיקרי של התכנית בפיקוח, תקנון, חקיקה והסברה".

 

עד כמה קריטית היחידה הזו?

"זה באמת פתרון טוב, הקמת יחידות כאלו הוכיחו את עצמן כשיש תקנים ותקציבים, זה באמת משפיע לטובה על תכניות. והעובדה שמהר מאוד אחרי ההחלטה הדבר הזה התמסמס זה הרג את התוכנית.

 

החוק למניעת עישון לא יושם (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
החוק למניעת עישון לא יושם(צילום: shutterstock )

 

"הדבר הציני הוא שחוגגים בכנסת יום נגד עישון וכל מני קמפיינים שרצים בפייסבוק אבל את העבודה האמיתית שהממשלה לקחה על עצמה לעשות היא פשוט לא ביצעה וזו דוגמה מאוד חזקה לכשל מהזן המבוהק והברור", הוא אומר.

 

מלבד היחידה למאבק בעישון שלא הוקמה בדו"ח מצביעים על כשלים נוספים - תיקון החוק למניעת עישון לא יושם - בשנת 2012 אמנם אישרה ועדת הבריאות צו של שר הבריאות שמרחיב את ההגבלות על עישון במקומות ציבוריים ותזכיר החוק הופץ שנה לאחר מכן אך על פי הדו"ח, הליך החקיקה לא הושלם. הליך חקיקה נוסף שנבלם בתזכיר חוק בלבד הוא הגבלת הפרסומות והשיווק של מוצרי טבק.

 

עוד עולה מהדו"ח שלא גובשה תוכנית לצמצום הנזקים מבדלי הסיגריות שאמורה היתה לצאת לדרך תוך שנה מיום ההחלטה.

 

הדו"ח מציין שני נושאים עיקריים שאותם הממשלה קידמה על פי התוכנית: הגשת המלצות בנוגע למדיניות המיסוי של מוצרי הטבק שבעקבותן הועלה המס באופן הדרגתי וכן יושמה תכנית ניסויית לבתי ספר נקיים מעישון, ולאחר מכן אומצה מדיניות של בתי ספר נקיים מעישון דרך צו של שר הבריאות בראשית השנה הנוכחית.

 

הדו"ח שנכתב על ידי המרכז הישראלי להעצמת האזרח הוא חלק ממיזם "המוניטור", הכולל מעקב וניטור אזרחי אחר יישום החלטות ממשלה וחוקי כנסת והנגשתם לציבור ובמסגרתו עוסק המרכז ביותר מ-60 החלטות ממשלה ומעקב אחריהן.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה:

"שר הבריאות רואה חשיבות רבה בקידום ויישום התכנית הלאומית לצמצום העישון ונזקיו. השר ליצמן התחייב בפני הוועדה לביקורת המדינה לסיים ולהגיש מסקנות של הוועדה הציבורית, מהלך שנמשך והתעכב במשך 10 שנים עד לטיפולו של השר ליצמן, והוא זה שהביא את עיקרי המלצות הדו"ח לאישור הממשלה כתכנית לאומית.

 

קידומם של נושאים שונים בתכנית, הנמצאים באחריות מספר משרדי ממשלה ומחייבים עבודת מטה מורכבת ותיאומים, עשויים להימשך זמן ארוך יותר.

משרד הבריאות גיבש את תזכירי החוק הנדרשים מהחלטת הממשלה וצירפם כנספחים בדו"ח הוועדה הציבורית, שהיא הבסיס להחלטת הממשלה, אולם תזכירים אלו נתקלו בקשיים והתנגדויות במהלך מסלול החקיקה.

 

להלן מספר דוגמאות:

א. תזכיר חוק לתיקון החוק למניעת העישון - תזכיר חוק הוכן במשרד הבריאות, הופץ למשרדי הממשלה השונים ואף נדון פעמיים במסגרת וועדת השרים לחקיקה, אולם בעקבות התנגדויות משרדים אחרים לא קיבל את אישור הוועדה והתהליך נעצר.

 

עם זאת, מספר צווים של שר הבריאות לתיקון התוספת לחוק מניעת העישון וכן חקיקה פרטית שקיבלה את תמיכתו הפעילה של משרד הבריאות מיישמים במידה רבה את עיקריו של סעיף זה בהחלטת הממשלה.

 

ב. תזכיר חוק בנושא מגבלות שיווק ופרסום: כאמור, תזכיר החוק הופץ, קיבל את תמיכת הממשלה, עבר קריאה ראשונה, קיבל את תמיכת הממשלה להחלת דין רציפות והמשך הליכי חקיקה, נדון במשך שישה דיונים בוועדת הכלכלה במסגרת הכנסתו לקריאה שנייה ושלישית, אך בעקבות שינויים משמעותיים שנעשו בטיוטת החקיקה הוחלט על עצירת מהלך החקיקה, ועם התפזרות הכנסת הוא ירד מסדר היום.

 

עם סיום עבודת המטה המתבצעת בימים אלו בנושא התכנית הלאומית, יגבש המשרד המלצות חדשות ומתאימות בנושא".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא באמת מעשנים פחות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים