שתף קטע נבחר

 

דגלים עד גובה מסוים: כך תתמודד המשטרה עם איום ונדליזם במצעד ליום ירושלים

בג"ץ קבע כי מצעד הדגלים המסורתי יוכל לעבור ברובע המוסלמי, אך יוקדם כך שאחרוני הצועדים יעברו עד השעה 19:00. בדיון בבג"ץ העניק מפקד מחוז ירושלים הסבר כיצד יתמודדו הכוחות עם אפשרות לעימות: להגביל את גובה הדגלים שיחזיקו המשתתפים כדי "לא לפגוע בתשתיות"

 

מצעד הדגלים (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
מצעד הדגלים (ארכיון)(צילום: AP)

מצעד הדגלים הנמוכים: מפקד מחוז ירושלים ניצב יורם הלוי אמר הבוקר (א') כי המשטרה תגביל את גובה הדגלים שיחזיקו המשתתפים היום במצעד ריקוד הדגלים המסורתי שיעבור ברחוב הגיא בעיר העתיקה כדי למנוע מהמשתתפים "מעשי ונדליזם". הלוי אמר את הדברים בפני שופטי בג"ץ בעתירה דחופה שהגישה עמותת "עיר עמים" לשנות את תוואי המצעד כך שלא יעבור ברובע המוסלמי בבירה כדי לא לפגוע בתנועת המתפללים המוסלמים אם יחל הערב חג הרמדאן.

 

השופטים דחו את העתירה והסתפקו בהקדמת הצעדה. לפיכך, האירוע יחל בבמות הריקודים במרכז העיר ב-16:00, וב-17:15 תחל הצעדה המסורתית לכותל המערבי דרך שערי העיר העתיקה. עד 18:15 כל הצועדים יעברו דרך שער שכם. עד 19:00 כל הצועדים יעברו דרך צומת המג'לס, המהווה שני שלישים מהדרך בין שער שכם לכותל, מה שיאפשר מעבר מתפללים מוסלמים להר הבית. על פי ההחלטה, עד 19:30 כל המשתתפים ייצאו מהרובע המוסלמי ויגיעו לכותל ורחוב הגיא יהיה פנוי ממשתתפים בצעדה.

  

עורכי הדין נתי רום ואריה ארבוס המייצגים את ארגון "עם כלביא" ואת מארגני ריקוד הדגלים מסרו בתגובה: "אנו שמחים שבית המשפט לא נעתר לבקשה לשנות את מסלול הצעדה. ריקוד הדגלים הוא אירוע מרגש של מסורת בת 27 שנים שבה חוגגים רבבות את יום חגה של ירושלים. מקומן של העתירות האלו אינו בבית המשפט אלא בקלפי".

 

עימותים במצעד הדגלים בשנה שעברה    (צילום: גיל יוחנן ורועי ינובסקי)

עימותים במצעד הדגלים בשנה שעברה    (צילום: גיל יוחנן ורועי ינובסקי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ניצב יורם הלוי (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
ניצב יורם הלוי(צילום: רועי עידן)

בעמותה טענו כי במצעדים הקודמים התקשתה המשטרה לשמור על הסדר ולא מנעה תופעות של הסתה, גזענות ואלימות, וכי התזמון הנפיץ מחייב את הסטת מסלול המצעד. בעמותה אף הציגו בבית המשפט סרטונים ממצעדים קודמים שמציגים תופעות אלימות שהמשטרה לא הצליחה למגר.

 

ניצב הלוי נשאל כיצד המשטרה תצליח למנוע ונדליזם והשיב: "הגבלנו את גובה הדגלים. נוריד דגלים גבוהים שלא יפגעו בתשתית ונפקח על כל מי שיבצע הליך לא חוקי. 1,200 שוטרים יאבטחו את האירוע".

 

בג"ץ הכריע לבסוף כי המצעד יסתיים מוקדם יותר ויעבור דרך הרובע המוסלמי. לפי הצעת הפשרה של בג"ץ, שהתקבלה על ידי מארגני הצעדה, אחרוני הצועדים יעברו ברחוב הגיא ברובע המוסלמי עד השעה 19:00 בערב והצעדה תחל כרבע שעה מקודם מהמתוכנן, ב-17:15, כדי שיספיקו לצאת מהרובע המוסלמי בשעה מוקדמת יותר.

 

עו"ד איתי מק, שייצג את העמותה בדיון, אמר: "כשרואים שנה אחר שנה מה קרה ברובע המוסלמי, ההתנהגות היא מבישה. המשיבה 4 (עמותת 'עם כלביא' המארגנת את המצעד, ר"י) צירפה מכתב הנחיה שמציין שחלק מהצועדים חתכו כבלים של חשמל. זה לא רק התנהגות מבישה אלא גם התנהגות לטיפולה של המשטרה. היועמ"ש במכתביו הכחיש, ולמרות הנחיות ברורות של כבודו לא הייתה אכיפה, והשוטרים עמדו מנגד בחוסר שכל מוחלט. צירפנו רק דוגמית קטנה של הסרטונים שמופצים בכל העולם וכן בישראל".

 

הנושא המרכזי במהלך הדיון היה לוח הזמנים של הצעדה, שכן קיימת אפשרות כי בשעות הערב יחלו מוסלמים רבים את דרכם לאל-אקצא, אם יוכרז תחילתו של חודש הרמדאן (לפי ההלכה המוסלמית, על פי מצב הירח בסעודיה).

 

המשטרה ציינה כי הושגו סיכומים עם המארגנים לשינוי לוח הזמנים כך שלא תתאפשר כניסה לעיר העתיקה דרך שער שכם מהשעה 18:30. המארגנים טענו שלא ניתן להקדים עוד את הצעדה, הן בשל החום הכבד והן בשל עשרות אלפי משתתפים שיצטרכו להקדים את בואם בהתראה קצרה. עם זאת, בשל הערות בית המשפט, המארגנים והמשטרה הסכימו להקדים את לו"ז הצעדה ברבע שעה.

 

הכניסה לרחוב הגיא דרך שער שכם תתאפשר רק עד 18:15. עד 19:00 כל המשתתפים יעברו את צומת המג'לס בסמוך לכותל, וייצאו בפועל מהרובע המוסלמי, ועד 19:30 יגיעו אחרוני הצועדים לכותל. בשעה זו על פי הסיכום שאושר בבית המשפט לא יהיו יותר משתתפים בצעדה ברחוב הגיא.

 

עם זאת, בשל העובדה שהצעדה תחל ממרכז העיר, ישתתפו בה עשרות אלפים שיצטרכו ללכת במסלול ארוך יחסית, דרך צוואר הבקבוק של שער שכם וברחוב הגיא הצר, והדבר יהווה אתגר גדול מאוד למשטרה לעמוד בלוח הזמנים.

 

לשאלה כיצד המשטרה תוכל לעמוד בלוח הזמנים אמר ניצב הלוי: "קבענו כמה כללים. האחד, אורך התהלוכה. קבענו את זנבה ולא את ראשה. שנית, לזרז את כל מי שיעבור את שער שכם".

 

לשאלת השופט אליקים רובינשטיין אם הלו"ז לא צפוף מדי, ענה הלוי: "לא, משום שזה חלק מהתנאים. שנה שעברה היו לא מעט עצירות בדרך והייתה הרקדה. השנה זה לא קורה".

 

השופט דנציגר ביקש מהלוי להתייחס לטענות של "עיר עמים", שלפיהן הרצון לזרז את האנשים יגרום לאכיפה לא יעילה נגד תופעות אלימות. על כך אמר הלוי: "בשיטת ההפעלה שלנו אנחנו משתדלים מול יהודים וגם מול ערבים".

 

מעמותת עיר עמים נמסר: "בית המשפט הכיר בחובת המדינה להתייחס ברצינות רבה יותר לסמיכות לרמדאן ולמיקומו של המצעד. עם זאת, יכול היה בית המשפט לצעד מתבקש אחד נוסף ולאפשר לתושבי הרובע המוסלמי להיערך כראוי לתחילת חודש הרמדאן, בדיוק כפי שהיו רוצים היהודים שיתייחסו לחגיהם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי אלקבץ
מצעד הדגלים (ארכיון)
צילום: גילי אלקבץ
מומלצים