הרמדאן מתחיל: תהלוכות, "טייבה מרקט" וגם סיורים ליהודים
החל ממחר יציינו בעולם המוסלמי את תחילת חודש הרמדאן. בטייבה יוקם שוק מיוחד לכבוד החג, וביישובים ערביים ברחבי הארץ יחגגו ב"לילות רמדאן". "זה הרבה יותר מלאכול חומוס בכפר הערבי השכן"
בעולם המוסלמי יציינו מחר (ב') את פתיחת חודש הרמדאן. מחר בשעות הלילה יהיו תהלוכות ביישובים הערביים בארץ בהשתתפות אלפי ילדים והורים. בעלי עסקים נערכו לקראת החג שבמהלכו הם נוהגים להעניק הנחות ולצאת במבצעים מיוחדים על מוצרי מזון ומתנות.
ראש עיריית טייבה, עורך הדין שעאע מנצור מסארווה, יזם פרויקט מיוחד במגזר הערבי לחודש הרמדאן. הוא הקים את "טייבה מרקט" בשכונה העתיקה בעיר שבו יהיו דוכנים למכירת בגדים, נעליים, משקאות, מתנות, פרחים, יצירות מקומיות וממתקים. במקום גם יהיו משחקים לילדים, ובמהלך החודש צפויים להגיע אליו אלפי ערבים וגם יהודים מכל הארץ.
"אנחנו מדברים על אירוע ראשוני ותקדימי שלא היה בכל המגזר הערבי", אומר מסארווה. "מדובר בפרויקט תרבותי שיתמשך כל חודש הרמדאן. כל אזור עיר העתיקה ייסגר ויהפוך להיות מדרחוב גדול, יוצבו בו יותר מ-30 דוכנים מקושטים שימכרו מוצרים שונים ומיוחדים. אני מזמין את כל תושבי המדינה, ערבים ויהודים, לבקר בטייבה. כל מי שיגיע מחוץ לעיר ירגיש בטוח כי העיר שלנו מחבקת את מבקריה ותושביה. אני פונה לתושבים להיות סבלנים ולקבל את האורחים בצורה הכי יפה כי זה יעצים את התרבות והכלכלה".
ראש העיר הוסיף: "יהיו הרבה פעילויות לילדים תוך שמירה מובהקת על קדושת חודש הרמדאן. כולנו מתאמצים לספק אווירת סובלנות ואחווה. זה אירוע נדיר ורוב התושבים משתתפים בהצלחת הפרויקט. כולנו מרגישים עד כמה החברה שלנו זקוקה לדרך מהסוג הזה".
עמותת סיכוי, שפועלת לקידום תיירות אזורית משותפת, ופורום 'דרכים שלובות', מארגים את אירועי "לילות רמדאן"- שלל פעילויות וסיורים בכפרים ובערים ערביות, זאת כדי להכיר לציבור הישראלי את מנהגי החברה הערבית, המסורות, הריחות, הצלילים, הקולינריה והאנשים.
בעמותה אמרו כי "הסיורים יתקיימו בארבעה אזורים שונים: הגליל המערבי-תחתון, הרי נצרת-עמק יזרעאל, ואדי עארה ואזור השרון הדרומי. בסיורים יצאו המבקרים לשיטוט בין דוכני השווקים המסורתיים, יתארחו בבתים פתוחים ויסעדו את סעודת ה'איפטאר' (סוף הצום). כמו כן הם מבקרים במסגדים ונפגשים עם תושבי המקום".
ראנדה חאג׳ יחיא-חוטבא מנהלת שותפה בפרויקט תיירות אזורית משותפת בעמותת סיכוי: "אנחנו מזמינים את הציבור היהודי אלינו לכפרים ולערים, לחוות חוויה ייחודית, לא מוכרת, להכיר תרבות אחרת שנמצאת ממש מעבר לפינה. זה הרבה יותר מלאכול חומוס בכפר הערבי השכן, זה להכיר אותנו השכנים, את המנהגים והמורשת שלנו. לתיירות יש כוח לחבר בין אנשים".
הצום במהלך חודש הרמדאן יימשך כמעט 16 שעות מדי יום, מהשעה 4:00 לפנות בוקר עד 20:00 בערב. המוסלמים מקדישים את חודש הרמאדן לתפילות במסגדים תוך הימנעות מוחלטת מאוכל, שתייה, עישון, נטילת תרופות וקיום יחסי מין. כמו כן הם מקפידים לשמור על יחסים טובים ולהתרחק מאירועי האלימות וכל מעשה בריונות שעלולים לפגוע בתדמית חודש הרמדאן.