שתף קטע נבחר

 

לא רק המחיר חשוב: ביטוח ובטיחות בקייטנה

אלפי קייטנות פועלות בישראל בתקופת החופש הגדול, אולם לא כולן עומדות בנהלי הבטיחות הנדרשים ומחזיקות בפוליסת ביטוח מתאימה. מה חשוב לבדוק לפני שרושמים את הילדים ומה עושים במקרה של פציעה? מדריך

האם הילדים שלנו בטוחים בקייטנה? בשבועות האחרונים מתנהל פולמוס ציבורי אודות מחירי הקייטנות הגבוהים, אולם סוגיה לא פחות מטרידה קשורה בהיבטי הרישוי והביטוח של אותם מסגרות לילדים במהלך החופש הגדול.

 

  • מנכ"ל רשות המסים: נוסיף לשלוח מכתבים למעלימי מס

 

מעבר למחיר, ישנן מספר נקודות שמומלץ לבדוק בטרם רישום הילדים לקייטנה. אולי הפרמטר הראשון הוא רישיון עסק. קייטנות רבות מאוד פועלות ללא רישיון וללא פיקוח של משרד החינוך, ובחלקם קיימים ליקויים שונים שכדאי להיות מודעים להם.

 

"קבלת רישיון משמעה שהקייטנה עברה את הבדיקות מקדימות בתחומי הביטחון, הבטיחות והתברואה", אומרים עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און ממשרד בר און-כהן. "קייטנה היא עסק הטעון רישוי, וכל מפעיל קייטנה חייב לקבל אישורים גם מהרשות המקומית וגם ממשרד החינוך. מתן אישור משרד החינוך מותנה, בין היתר בהמצאת אישורים בדבר ביקורת בטיחותית כנדרש, הנהגת סידורי אבטחה נאותים ושמירת תנאי תברואה תקינים, וכן קיום נוהלי משרד החינוך הנוגעים לקייטנות".

 

כל מפעיל קייטנה נדרש לעבור השתלמות מטעם משרד החינוך, וישנן קייטנות בהן נדרשות הסמכות גבוהות מכך. מומלץ לבדוק האם מנהל הקייטנה מוסמך כנדרש. יש גם לבדוק האם נוכחים בעלי תפקידים מתאימים לפעילויות מחוץ לשטח הקייטנה, כדוגמת מציל.

 

ומה עם הביטוח?

מלבד הצורך ברישיון, כדאי לוודא כי הקייטנה מבוטחת ומה היקף הביטוח. לא מומלץ להתפתות למחיר הנמוך אותן מציעות קייטנות בלתי מבוטחות. קייטנה המבוטחת בביטוח צד ג' אמורה לכסות הוצאות במקרה של פגיעות ופציעות, לרבות כאשר הפציעה אירעה מחוץ למקום הקייטנה (למשל בבריכה, בלונה-פארק), בנוסף לאחריות הגורם האחראי לתאונה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אמנם קיים כיסוי ביטוחי לתלמידים במוסדות החינוך במקרה של תאונה – כיסוי החל על התלמיד בכל ימות השנה, 24 שעות ביממה, ובכל מקום שנמצא בו התלמיד, גם אם לתאונה אין קשר לפעילות המוסד החינוכי שהתלמיד לומד בו. כך למשל במסגרת הקייטנה.

 

ואולם, הפיצוי במסגרת ביטוח התאונות האישיות החל על כלל התלמידים, הינו מוגבל ולכן התביעה על פי הפוליסה אינה מונעת את הזכות לתבוע גורמים נוספים שנושאים באחריות ישירה או עקיפה לפגיעה, לקבלת פיצוי נוסף מעבר לפיצוי מכוח פוליסת ביטוח תלמידים.

 

כך לדוגמה, באחד המקרים נדונה הסמכתו של מפעיל קייטנה, ונקבע שמפעילי הקייטנה התרשלו בכך שלא ציידו את הילדים במגנים לצורך החלקה על גלגיליות, ולא ניתנה הדרכה מתאימה.

 

במקרה אחר, חויבו מפעילי קייטנה בפיצוי נזקי גוף, לטובת ילדה שנפצעה, כאשר בית המשפט קבע, כי התרשלו בכך שלא נערכו כנדרש למניעת התקהלות ילדים ליד מגלשה ולוויסות התור באופן בטוח.

 

ביטוח ובטיחות בקייטנות    (צילום: ניצן דרור)

ביטוח ובטיחות בקייטנות    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מה עושים במקרה של פציעה? באם נגרם חלילה נזק לילד במסגרת הקייטנה ושוקלים הגשת תביעה – מומלץ לאסוף ראיות ככל האפשר, שמא יהא קשה לאתרן בהמשך. כך למשל, פרטי עדים, צילום זירת האירוע הנזיקי, עותקים מכל המסמכים הרפואיים וכן עותקים מהקבלות בגין התשלומים וההוצאות השונות. כמובן, יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי, על מנת לנהוג באופן מושכל ונכון.

 

קחו כמה טיפים לפני הרישום

עורכי הדין כהן ובר-און ממליצים על עוד כמה נקודות שכדאי לברר בטרם הרישום לקייטנה:

 

  • האם יש בקייטנה אחראי בטיחות, מהם הסדרי הבטיחות בקייטנה, הן לגבי פעילות במקום והן לגבי פעילות מחוצה לו. בידקו האם סידורי האבטחה אכן מבוצעים בפועל.

 

  • האם הקייטנה ערוכה לספק שירותי עזרה ראשונה, האם נוכח בזמן הפעילות מגיש עזרה ראשונה, האם יש ליווי של חובשים בעת יציאה מהקייטנה, האם המפעילים מודעים לפעולות אותן יש לבצע בעת פציעה / חבלה של הילדים, ומה זמינות שירותי העזרה הראשונה במקרי חירום.

 

  • לא תמיד יש התאמה בין הפרסומים בדבר האטרקציות המרהיבות לבין מימושן בפועל. יש לבדוק מה עומד מעבר לפרסומים המבטיחים שלל פעילויות יוצאות דופן. לעתים קרובות נמצא, שהפרסומים אינם עומדים ביחס ישר לטיב האטרקציות והיקפן, אשר סופקו בפועל.

 

  • לעתים, האותיות הקטנות בחוזרי הקייטנה או בטופסי הרישום לקייטנה – מעקרות מכל תוכן ממשי את המובטח על פני הדברים. הקייטנות שומרות לעצמן את הזכות לשנות את התוכניות המפתות המוצעות על ידן, ובכך למעשה עלולות להרוויח סכומי עתק בעוד הן "אינן מספקות את הסחורה" המובטחת.

 

  • בידקו את מספר החניכים בכל קבוצת גיל , ודאגו להתחייבות בדבר הגבלת מספר הילדים בכל קבוצה. אם אינכם רוצים למצוא עצמכם במצב בו ילדכם "מבלה" בקבוצות ענק, המונעות ממנו להפיק את המרב מפעילויות הקייטנה, דאגו לקבל התחייבות למספר הילדים המקסימלי בכל קבוצת גיל.

 

  • יש לבדוק את מספר המדריכים שהוכשרו והוסמכו בתחום ואת היחס בין מספר המדריכים למספר החניכים בקייטנה (מדריך לכל 25 ילדים). כדי למנוע מצב בו "ממונה" מדריך מבוגר אחד על עשרות קייטנים, דאגו לקבל התחייבות המארגנים למספר המדריכים הבוגרים שיופקדו על מספר חניכים.

 

  • בקייטנות המציעות שירותי הסעה, יש לבדוק כיצד מתבצעת ההתקשרות עם חברת ההסעות (האם מארגני הקייטנה מול חברת ההסעות, או ההורים מול חברת ההסעות). כמובן שאם האחריות מוטלת על ההורים, יש לבחון בשבע עיניים את זהות הגורם המסיע, עברו בתחום נהיגה – בכלל, והסעת ילדים - בפרט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: צביקה טישלר
עו"ד רענן בר-און
צילום: צביקה טישלר
עו"ד ורד כהן
מומלצים