ראש אמ"ן מזהיר: "המלחמה הבאה מול חיזבאללה לא תהיה פשוטה"
בנאומו בכנס הרצליה פרש ראש אמ"ן אלוף הרצי הלוי את מפת האיומים החדשה, ובצדם גם הזדמנות מדינית מכיוון מדינות סוניות ובראשן סעודיה. הוא ציין כי "חוויית העורף בעימות הבא שיהיה לנו כאן תהיה קשה יותר". עם זאת אמר ששני הצדדים אינם מעוניינים בעימות
חשש באגף המודיעין של צה"ל מעימות קשה יותר בעתיד בגזרה הצפונית: ברקע התנגדות הבית הלבן להגדלת הסיוע לישראל להגנה מפני טילים, הזהיר הבוקר (יום ד') ראש אמ"ן, אלוף הרצי הלוי, מ"מלחמה לא פשוטה" עם חיזבאללה. במהלך כנס הרצליה ה-16 ציין הלוי כי "חווית העורף בעימות הבא שיהיה לנו כאן תהיה קשה יותר". ynet העביר את נאומו של אלוף הלוי בשידור חי.
"מצד אחד המצב השתפר", אמר אלוף הלוי בתחילת דבריו. "אנחנו יותר חזקים מהגורמים מסביב לנו, ומצד שני אנחנו בסביבה מורכבת, יש להגיד נפיצה. במילה אחת המצב 'השתרכב', השתפר והפך למורכב".
ראש אמ"ן ניתח את התהליכים שהתרחשו במזרח התיכון בשנים האחרונות וציין כי "המזרח התיכון, אפשר להגדיר אותו באי-יציבות יציבה. אנחנו צריכים להתרגל לזה שהוא לא יציב. ישראל היא הגורם החזק באזור. הצבאות הגדולים הולכים ונחלשים, הולכים ומשתנים. מסביב מתפתחים איומים חדשים – איום האש, איום חדירה בדרכים שונות. אולי מחוויית השואה והתקומה אנחנו סוחבים עמנו תחושה של חולשה".
על רקע ציון עשור למלחמת לבנון השנייה אמר ראש אמ"ן כי "נראה ששני הצדדים לא מתנגדים לעוד עשור של שקט. אנחנו לא רוצים מלחמה, אבל אנחנו מוכנים אליה ואנחנו משפרים את היכולות שלנו. אני חושב שהמלחמה הבאה לא תהיה פשוטה. במלחמה בסוריה לחיזבאללה יש 1,500 הרוגים וזה משפיע מאוד על הארגון, הוא מאותגר בסוריה, חווה חוויות קשות וגם הצלחות".
אלוף הלוי אמר עוד כי "למהלכים שלנו יש השפעה גדולה מאוד על המזרח התיכון, אני מרשה לעצמי לומר שזה אף יותר מבעבר. המלחמות השתנו, צריך לומר שגם חוויית המלחמה בין החזית לעורף משתנה. תוכנית הגרעין הוגבלה בשנים הקרובות, מהצד השני החזון הגרעיני קיים".
בהתייחסו לנושא הפלסטיני אמר הלוי כי "בזירה הפלסטינית אנחנו רואים אתגרים גדולים מאוד. יש עדיין מסביבנו מדינות ללא חשמל, רצועת עזה עברה את ה-40 אחוז וכשהשכונה מידרדרת ערך הבית לא עולה, זה אמור להטריד אותנו. מזרח תיכון עני זה כר טוב להקצנה דתית ולארגוני טרור".
הוא אמר עוד בעניין הפלסטיני כי "מתחילת אוקטובור אנחנו חווים גל טרור של יחידים שנשען על תשתית של הסתה, שלא סחף את הרחוב הפלסטיני כולו. ההסלמה הזאת היא יותר מכול הסלמה פוסט מודרנית - יש כאן יותר אנטי-אידיאולוגיה מאשר אידיאולוגיה. יש מגמת ירידה, השאלה היא לא אם יהיו פיגועים בעתיד אלא איך להוריד אותם ולצמצם את 'איכותם'".
על יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אמר הלוי כי "מצד ההתנגדות שלו למאבק מזוין הוא מנהל מאבק בינלאומי. בראיית המתבונן מהצד ביהודה ושומרון הוא רואה את הטלטלה במזרח התיכון ומבין שהמצב יכול להיות יותר גרוע".
ראש אמ"ן העריך כי איראן תכבד בשנים הראשונות את הסכם הגרעין שנחתם מול המעצמות וציין כי "באמצע שנות ה-80 קמו ארגוני טרור – חיזבאללה וחמאס. אין כאן אף ארגון שיש לו את היכולות של צבא מצרים או צבא סוריה. המדינות נחלשות, הארגונים עולים, יש כאן נוכחות של מעצמות כפי שלא היה אולי מעל 40 שנה. לוח המשחק השתנה, אין כאן טובים ורעים, לוח השחמט הוא עם יותר משני צבעים. יש מכלול אינטרסים שבהם אויב מר שלנו עומד להיפגע ואני באינסטינקט רוצה להזהיר אותו כי לא טוב לנו שלאויב שלנו יקרה הרע הזה. עוברים יותר מסכסוך גבולות לסכסוך דתות".
הלוי דיבר על השינויים שחוללו הרשתות החברתיות והציג תמונות ניצחון מסיום מלחמת העולם השנייה ומסיום מלחמת ששת הימים. בהקשר זה ציין ראש אמ"ן כי "אנחנו מתקשים למצוא תמונת ניצחון מהשנים האחרונות, וזה כי בכל התמונות בעבר אלו ניצחונות שבהם מדינות נלחמו במדינות, ולא מצב כמו היום שמדינות נלחמות בארגונים. כשמדינות נלחמות בארגונים – החזק פחות פוטוגני".
הוא הוסיף כי "אנחנו צרובים היסטורית ממלחמת יום הכיפורים, אבל מלחמה מתחילה כששני הצדדים רוצים את זה או צד אחד, היום הסבירות היא ששני הצדדים לא מעוניינים במלחמה ובכל זאת היא תפרוץ. ב-28 בינואר 2015 ירה חיזבאללה טילי נ"ט על שיירה של צה"ל בתגובה לפעילות של צה"ל ונהרגו לנו רס"ן יוחאי קלנגל וסמ"ר דור חיים ניני. חיזבאללה לא הבין את מלוא פוטנציאל הנפגעים".
בסוגיה הסורית הדגיש הלוי כי "האסטרטגיה שישראל בחרה לא להתערב בעימות הזה או בסיבה שזה התחיל היא אסטרטגיה נכונה. התערבנו פעמיים: ביטחון הגבולות וסוגיות הומנטריות - כל מי שמגיע לגבול זוכה לטיפול רפואי, כך אנחנו נוהגים".
בסיכום דבריו בכנס שמתקיים במרכז הבינתחומי בהרצליה התייחס ראש אמ"ן לתהליכים במדינות המפרץ ובראשן סעודיה. "זו לא אותה סעודיה שראינו אותה לפני שנה וחצי", אמר הלוי. יש מלך אחר וסביבה תומכת מסביבו שרוצה להוביל את העולם הסוני. היא מנהלת רפורמות פנימיות שתכליתן להוביל לכלכלה אחרת שלא תלויה בנפט. חלק מאינטרסים של מדינות סוניות הוא להתקרב אלינו ויש כאן הזדמנות".
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר בכנס כי "אנחנו צריכים לשקם את הבריתות האסטרטגיות של ישראל, קודם כל עם ארצות הברית. אנחנו צריכים לשדרג את הדיאלוג של ישראל עם ברית נאט"ו ולהכין את התשתית להצטרפות עתידית. אנחנו צריכים ויכולים לחזור להיות הצד הצודק בעיני העולם. אנחנו צריכים לצאת במהלך אגרסיבי של ניקוי המערכת הפוליטית בישראל. אנחנו צריכים להקדיש משאבים ניכרים כדי לחזק ולתגבר את כל מערכת אכיפת החוק בישראל".
ההודעה הדרמטית של הבית הלבן
אמש הודיע הבית הלבן כי הוא מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר למימון הגנת ישראל מפני טילים. ההתנגדות הוצגה במכתב לקונגרס המתייחס לבקשה להגדלת הסיוע למערכות להגנה מפני טילים.
המכתב לקונגרס המשתרע על שישה עמודים נשלח בעקבות החלטת הקונגרס על הגדלת הסיוע, ועל רקע העימות בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו על הסכם סיוע חדש ורב-שנתי. במכתב נאמר כי יועצי הנשיא יכולים להמליץ לו להטיל וטו אם הקונגרס יאשר את החריגה.
בחלק הנוגע לישראל בהודעה של הבית הלבן נאמר כי "הממשל מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר לתקציב שנת הכספים 2017 לרכש ישראלי להגנה מפני טילים ולשיתוף פעולה בתוכניות מתקדמות". מנגד, בממשל דווקא התנגדו לקיצוץ 324 מיליון דולר מתקציב שנת הכספים הקרובה עבור תוכניות הגנה מטילים אמריקניות.