הו קנדה: ההמנון הלאומי בדרך לשוויון מגדרי
הפרלמנט אישר לשנות שתי מילים בגרסה האנגלית כך שיהיה שוויוני, וכעת נדרש אישור הסנאט - שצפוי לאשר גם כן. האולם כולו נעמד על רגליו ומחא כפיים לחבר הפרלמנט שיזם את הצעת החוק, הסובל מ-ALS, שהגיע למקום בכיסא גלגלים. "מפחדים שלא יראה את ההצעה הופכת לחוק"
הפרלמנט הקנדי מצדיע ליוזם הצעת החוק
חברי הפרלמנט הקנדי הצביעו אמש (ד') בעד בשינוי המילים באנגלית של ההמנון הלאומי – וזאת כדי להפוך אותו ל"יותר נייטרלי מבחינה מגדרית". במסגרת המהלך ישונו שתי מילים בלבד, "כל בנייך", ל"כולנו" בהמנון "הו קנדה". עם זאת, השינוי עדיין צריך לעבור את אישור הסנאט – אך גם שם ההצבעה צפויה לעבור.
ההצעה הוגשה על ידי חבר פרלמנט ממפלגת השלטון, מוריל בלונג'ר, הסובל ממחלת נייון השרירים חשוכת המרפא ALS, הידועה גם בשם לו גריג. בלונג'ר הגיע לבית הפרלמנט בכיא גלגלים כדי לקחת חלק בהצבעה, שבסופה נעמדו המחוקקים כולם ומחאו לו כפיים.
על פי ההצעה שאושרה בפרלמנט, ישונו שתי מילים בשיר "הו קנדה" כך שהשורה השלישית בהמנון תוחלף ובמקום "אהבה פטריוטית כנה מושלת בכל בנייך", ישירו "אהבה פטריוטית כנה מושלת בכולנו". החוק שאושר בפרלמנט למעשה מחזיר את השיר למילותיו המקוריות, שכן המילה "בנים" הוכנסה ב-1914 כדי להביע תמיכה בחיילים שנלחמו במלחמת העולם הראשונה. הגרסה הצרפתית של ההמנון המילים שונות ואינן מיוחסות למגדר.
שינוי מילות ההמנון כעת יידון בסנאט הקנדי, אך זה צפוי גם כן לאשר את ההצעה. עם זאת, עדיין לא ידוע עם סנאט יאשר את ההצעה לפני או אחרי מושב הקיץ, ותומכי הצעת החוק חוששים שמא בלונג'ר לא יספיק לראות את הצעתו הופכת לחוק במדינה. בולנג'ר אובחן כחולה ALS בנובמבר האחרון.
אך הצעת החוק לשנות את מילות ההמנון הלאומי לא עברה בקלות וכבר הסעירה את המדינה לא פעם בעבר. ארגוני נשים ניסו לשנות את ההמנון הלאומי של קנדה מאז שאושר ההמנון הנוכחי, ב-1980. עשר הצעות חוק קודמות הופלו על ידי שמרנים שטענו כי רוב החיילים הקנדים הם גברים או כי מדובר בשינוי דקדוקי ולא נחוץ. הצעת חוק דומה שהובאה לפרלמנט ב-2010 נדחתה על ידי השמרנים, שעמדו אז בראשות הממשלה.
אך ראש ממשלת קנדה הנוכחי, ג'סטין טרודו, התמקד בנושא שוויון בין המינים מאז יומו הראשון בתפקיד באוקטובר האחרון. בממשלה שהרכיב עם כניסתו לתפקיד נרשם לראשונה התולדות המדינה שוויון במספר השרות והשרים.
אישור הצעת החוק בפרלמנט הקנדי
צילום: רויטרס
מומלצים