ימי ראשית הקיץ: 700 אלף תלמידים ייצאו השבוע לחופש הגדול
יחד עם 150 אלף מורים ייצאו מחר מאות אלפי תלמידי כיתות ז'-י"ב לחופשת הקיץ. "חושש לעזוב את בית הספר, אין מי שיגונן עליי, אבל השמחה גדולה", סיכם תלמיד י"ב. מנהלי בתי הספר העל-יסודיים מסכמים שנה סוערת: "תשישות מהמאבקים האינסופיים עם הנהלת משרד החינוך"
כ-700 אלף תלמידי החטיבות העליונות (ז'-י"ב) יסיימו מחר (ב') את שנת הלימודים. חלקם יחלו באופן רשמי את חופשת הקיץ וינסו לנצל כל רגע עד יומו הראשון של חודש ספטמבר, אחרים ישאירו מאחוריהם 12 שנות לימוד ויתכוננו לשלב הבא בחייהם. יחד איתם יצאו לחופש גם 150 אלף אנשי הוראה. בעוד כשבוע וחצי יצטרפו אליהם כמיליון וחצי תלמידי גני הילדים ובתי הספר היסודיים.
אופק דנינו מנשר יסיים השבוע י"ב כיתות, וההתרגשות, כמו גם הפחד - בשיאם. "ההרגשה מאוד משונה", הוא מודה, "יש חשש לעזוב את בית הספר, את המסגרת שהייתי רגיל אליה כל כך הרבה שנים, לא לראות את החברים מדי יום, ולצאת לחיים האמיתיים. פתאום אין כל כך מי שיגונן עליך. מצד שני, השמחה גדולה. אני מסיים פרק מאוד משמעותי בחיים שלי". דנינו ציין כי שנת הלימודים האחרונה במערכת החינוך הייתה טובה וקלה יותר מקודמותיה.
בעוד חודשיים וחצי הוא יחל שנת שירות לפני גיוסו לצה"ל. "אני ועוד שישה בני נוער נחיה בקומונה ונסייע לבני נוער. זה נראה לי מפעל חשוב מאוד", אמר. את חודש יולי הוא יעביר בעבודה בקייטנה, "אני רוצה להרוויח כמה שיותר כסף ולטוס לטיול קצר לפני תחילת שנת השירות".
אופיר גוטמן, תושב אור יהודה, מסיים י"א ומעיד שזו הייתה השנה הקשה ביותר עד כה. "היינו צריכים לעשות בגרויות של שנתיים בגלל הרפורמה, והיה קשה מאוד להתרגל לרעיון וגם ליישם אותו בפועל, אבל קרענו את התחת והצלחנו", אמר בגאווה. "התחושות לסיים את השנה מעורבות. מצד אחד כיף לסיים ולדעת שהסוף קרוב מתמיד, אבל מצד שני גם מלחיץ שנשארה רק עוד שנת לימודים אחת לפני הגיוס". ומה התוכניות לחופש? גוטמן מתכוון לטוס למשך שמונה ימים ליוון עם חבריו, "לנוח ולבלות. בהמשך החופש אני מתכוון לעבוד, לבלות ובעיקר ליהנות עם החברים".
עדי גור מרמת ישי תסיים את לימודיה בכיתה ח'. "יש תחושת הקלה", היא אומרת, "משמח מאוד לסיים את השנה, חיכינו לזה כל כך הרבה". הייתה לה שנה "ממש מעולה. הרבה יותר ממה שציפיתי. תמיד אומרים שיש הבדל משמעותי מבחינה לימודית בין ז' ל-ח', ובאמת היה קשה יותר, אבל פחות ממה שציפיתי". לגור תוכניות רבות לחופש: "אני הולכת לטיול של יומיים עם הנוער העובד, בהמשך נעשה קייטנה לילדים, ואטוס עם המשפחה שלי לשבועיים לאנגליה. אני מתכננת בעיקר לנצל את הזמן, ליהנות ולבלות".
תלמידי י"א קורסים: המחאות של השנה
בשנת הלימודים שמסתיימת נרשמו כמה סערות ומחאות. הראשונה הייתה של תלמידי י"א, לאחר ששר החינוך נפתלי בנט החליט לא לשנות את רפורמת הבגרויות של קודמו שי פירון, שבמסגרתה בוטלו בחינות הבגרות בכיתה י', בוטלו בגרויות החורף למעט באנגלית ובמתמטיקה, והוחלט כי 30 אחוז מציון הבגרות בכיתות י"א-י"ב יחושב באמצעות עבודות חקר שיעשו התלמידים לאורך השנה.
תלמידים, מורים ומנהלים הלינו על כך ששכבת י"א קורסת תחת הנטל ושהתלמידים נאלצים להתמודד עם עומס חסר תקדים. בחודש אפריל הודיע משרד החינוך על שורת הקלות עבור התלמידים, בהן מועדי חורף בהיסטוריה ובלשון והפחתה בשעות המעורבות החברתית.
מחאה אחרת התעוררה לאור החלטת יו"ר ארגון המורים רן ארז לבטל את הטיולים השנתיים, בשל משבר עם הנהלת משרד החינוך ובשל שביתת הטסטרים. מועצת התלמידים והנוער הארצית השביתה את הלימודים בכל התיכונים ברחבי הארץ ליום אחד והמשיכה בשביתה נודדת, עד שבית הדין הוציא צווי מניעה לעיצומי ארגון המורים.
המחאה האחרונה החלה לקראת בחינת הבגרות במתמטיקה, ולאחר שמועצת התלמידים והנוער פתחה במסע הסברה נגד הקמפיין של שר החינוך - שבחר לעודד תלמידים לגשת לחמש יחידות לימוד במתמטיקה. תלמידי שלוש וארבע יחידות טענו כי נפגעו מהקמפיין, שלדבריהם מזלזל ביכולותיהם ומבהיר שרק עתידם של אלה שלומדים חמש יחידות מובטח.
עבור מנשה לוי, יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל-יסודיים, השנה החולפת הייתה קשה ביותר. "היא התאפיינה בנתק כמעט מוחלט בין מנהלי בתי הספר להנהלת משרד החינוך, מה שיצר משבר אמון קשה ביותר בין הצדדים", אמר. סוף השנה טומן בחובו תחושות מעורבות: "מצד אחד שמחה על כך שלמרות הקושי הרב במהלך השנה הצלחנו ללמד ולחנך את הדור שאנחנו אחראים עליו, מצד שני הרגשה של תשישות מהמאבקים האינסופיים עם הנהלת משרד החינוך".
ומה התוכניות של נציג המנהלים לחופשת הקיץ? בעיקר לנוח. "אני מתכנן לבלות הרבה יותר זמן עם המשפחה, נטייל בארץ ונטוס לחופשה בחו"ל, אני מתכוון לקרוא הרבה יותר ממה שהצלחתי במהלך השנה, לשמוע מוזיקה ובעיקר לנוח מהשנה המתישה שעברה עלינו".