דו"ח הסרטן: אורוגוואי להגנת המשקה הלאומי
ארגון הבריאות העולמי קבע שמשקאות חמים מאוד מגבירים את הסיכוי לסרטן, אבל באורוגוואי לא מתכוונים להפסיק לשתות מאטה - חליטת הצמחים המפורסמת שגם האפיפיור ולואיס סוארס מברצלונה משוגעים עליה
דו"ח ארגון הבריאות העולמי מהשבוע שעבר, שבו נקבע כי המשקה הלאומי שלהם, מאטה, עלול לגרום סרטן אם שותים אותו חם, היה בשורה קשה לאורוגוואים. עם זאת, במדינה הדרום אמריקנית, הזועפת גם כך בעקבות ההדחה מטורניר "קופה אמריקה" בכדורגל בשבוע שעבר, מסתכלים על חצי הכוס המלאה על רקע האיום שנשקף לזהותם התרבותית.
ארגון הבריאות העולמי הודיע ביום רביעי שעבר שהגיע למסקנה ששתיית משקאות חמים מאוד מגבירה את הסיכוי לסרטן, וההודעה הזו הייתה קשה לעיכול עבור אורוגוואי, מדינה שבה בכל פארק וכיכר שותים מאטה – חליטת צמחים במים חמים. "הכול טוב יותר כששותים מאטה", אומרת ולנטינה נונס, סטודנטית בת 24 שיושבת עם בקבוק מים חמים בקמפוס של האוניברסיטה שלה במונטבידאו. "מאטה הוא כמו חבר", אומר חברתה ג'סיקה אליס.
ארגון הבריאות העולמי נתן גם סיבה לאופטימיות לחובבי המאטה, שאיתם נמנים האפיפיור פרנסיסקוס וכוכב הכדורגל האורוגוואי לואיס סוארס. לצד האזהרה ממשקאות חמים מאוד הסיר ארגון הבריאות העולמי את המאטה מרשימת המשקאות שרכיביהם נחשבים מסרטנים. ב-1991 קבע ארגון הבריאות שבקפה ובמאטה יש רכיבים בעלי מאפיינים מסרטנים, אבל כעת הוא קובע שהחום של המשקאות האלה, ולא הרכיבים, הוא שמגביר את הסיכון לגידולים.
נלסון ברססקו, ביולוג החוקר את המאטה, מסביר שבמקרה של המשקה הזה הרכיבים שלו דווקא מפחיתים את הסיכוי לנזק הנשקף מהטמפרטורה של המים: "זה הוכח במבחנה. עדיין צריך לבדוק את זה על בני אדם או בעלי חיים. זה יעזור להסביר מדוע באורוגוואי הייבוא של עלי מאטה גדל מאוד בשנים האחרונות ואילו סוג הסרטן הרלוונטי ירד".
באורוגוואי חיים כשלושה מיליון בני אדם, והיא קטנה יחסית לשכנותיה ארגנטינה וברזיל. שתי המדינות הללו הן יצרניות המאטה הגדולות באזור, אבל באורוגוואי הצריכה של מאטה לאדם גדולה יותר מאשר בהן. כשהולכים ברחוב, כשיושבים בפארק, כשעומדים באוטובוס – בכל מקום אפשר לראות את תושבי אורוגוואי מחזיקים את ספלי המאטה שלהם. "זה לא כמו קפה מהיר", אומרת אליס. "המאטה תמיד נמצא שם. השתייה שלו נמשכת זמן רב יותר. כדי לשתות מאטה צריך לפנות זמן".
ברססקו אומר שהמחקר שלו מלמד שהמאטה מגביר את הריכוז ומשפר את מצבו הפיזי של האדם השותה אותו. "זה חלק מהתרבות שלנו", אומר חורחה ורה, בן 72,
שמוכר כלים למאטה במרכז מונטבידאו. "המאטה הולך ומתרחב אל מעבר לאזור שלנו – עכשיו אפילו יותר, כשהאפיפיור הוא ארגנטינאי ששותה מאטה".
"הדבר הראשון שאני עושה בבוקר הוא להכין מאטה", אומרת רוסימארי בארון, ברזילאית בת 33 שגרה במונטבידאו. היא עברה לבירת אורוגוואי לפני ארבע שנים מריו גרנדה דו סול, מדינת מחוז בברזיל שגם בה מרבים לשתות מאטה. "כשאני שותה מאטה, זה גורם לי להרגיש בבית", היא אומרת.