פריצת דרך: נמצאה תרופה שעשויה למנוע סרטן שד כמו של אנג'לינה ג'ולי
מחקר חדש בעכברי מעבדה מצא כי תרופה לאוסטאופורוזיס מונעת את השכפול והפגיעה הגנטית בתאי סרטן שד. מחקר בחולות סרטן כבר החל. החוקרים: "התקדמות משמעותית שעשויה להוביל למניעת המחלה"
התקדמות מדעית בחקר סרטן השד: תוצאות ראשוניות במחקר בתאי מעבדה, הראו כי תרופה לטיפול באוסטאופורוזיס הצליחה למונע סרטן שד מסוג BRCA1, אותו סרטן שד בו לקתה אנג'לינה ג'ולי ועברה בגינו כריתת שדיים. עם זאת, מדובר רק בניסוי מעבדתי, והתרופה טרם נבדקה בבני אדם.
במהלך המחקר ניתנה התרופה התרופה דנוזומאב המשמשת למניעת שברים בחלק מחולי סרטן, לעכברי מעבדה שלקו בסרטן שד. החוקרים מצאו כי תאי סרטן המכונים RANK+ הנוטים לסבול מפגיעה בחומר התורשתי DNA ולהתרבות במהירות, השתכפלו במידה מועטה יותר, והראו פחות פגיעות בחומר התורשתי.
"התאים שבדקו מתרבים במהירות ונוטים לסבול מפגיעה קשה בדי אנ איי", הסבירה ראש צוות החוקרים, ד"ר לינדה נולן מאוניברסיטת מלבורן, "האסטרטגיה הזו עשויה לעכב או למנוע את סרטן השד בנשים הסובלות ממוטציה גנטית BRCA1", והוסיפה כי ניסוי קליני ראשון לבחינת התרופה על חולות סרטן שד כבר החל.
פרופ' ג'יין ויסוויזר, שהשתתפה במחקר, אמרה כי התגלית עשויה לשמש בסיס למחקרים נוספים בסרטן שד: "אנו עשויים להיות על סף פריצת דרך מדהימה בחקר סרטן השד, שעשויה להביא למניעת המחלה בנשים בסיכון גנטי גבוה ללקות במחלה".
"מדובר בנוגדן שדוחה הופעת גרורות ושברים בעצמות בחולי סרטן", אומרת ל-ynet הפרופ' תמר ספרא מבית החולים איכילוב, "הדבר מצביע על כך שהתרופה עובדת לא רק על בניית העצם, אלא גם על עיכוב התהליך הסרטני בעצמות. המחקר שבוצע כעת בעכברים, מנסה לבדוק איך זה קורה והוא בהחלט פותח פתח למחשבה חדשה על דרך העבודה של הנוגדן, ואני מקווה שיוביל לטיפולים חדשים".
קיראו עוד
חלית בסרטן? זה לא הדבר הכי נורא שקרה לך
דו"ח מעודד: ירידה בשיעורי סרטן השד בנשים בישראל
לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד
המחלה הממאירה ביותר בעולם המערבי
סרטן השד היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי. כ-4,000 נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השד. אף שבחמש השנים האחרונות שיעור התחלואה בישראל יציב, בהשוואה לתקופות מוקדמות יותר חלה עלייה משמעותית בתוחלת החיים של הנשים שלקו במחלה וכמובן גם באיכות חייהן.
הסיבות לכך הן תוכנית האבחון המוקדם הארצית של משרד הבריאות, הטיפולים החדשים ומאות המחקרים שמשוחררים מדי שנה לחלל עולם הרפואה ומעדכנים ללא הרף את פרוטוקולי הטיפול.
לפני כשלוש שנים הודיעה אנג'לינה ג'ולי כי עברה כריתת שדיים מניעתית, לאחר שנמצאה כנושאת מוטציה גנטית BRCA1. שמו של הגן ניתן לו מהקיצור Breast Cancer. הגן הזה משמעו שקיים סיכון גבוה ב-87% ללקות בסרטן שד. לצורך ההשוואה, הסיכון לסרטן שד הממוצע בנשים הוא כ-12%.
כריתת השדיים נקראת "מסטקטומיה כפולה": ג'ולי בחרה לכרות את שני שדיה כדי להימנע מתאי סרטן לשגשג ולשלוח גרורות. כך, הסיכון שלה לסרטן צונח מ-87% לפחות מ- 5%.
מדובר בניתוח בהרדמה כללית בה מוסרות כמה שיותר רקמות שד. במהלך הניתוח משמרים כמה שיותר רקמת עור, שישמשו לשחזור מאוחר יותר. בינתיים, ממלאים את השדיים כדי לשמור על האלסטיות של העור. לאחר מספר שבועות ניתן לעבור ניתוח שחזור שדיים.
קיימות שתי מוטציות המגבירות את הסיכון לסרטן שד: BRCA1 אותו נושאת ג'ולי, ו- BRCA2.
שתי המוטציות הללו שכיחות בכ-2 אחוז מהנשים ממוצא יהודי אירופי, אצלן הגן שכיח פי 5 מבשאר האוכלוסייה. המוטציה נמצאת גם בנשים ממוצא סקנדינבי והולנדי. אבחון המוטציה מתבצע בבדיקת דם הנשלחת לאיבחון גנטי.
על פי סל התרופות בישראל, זכאיות לבצע את הבדיקה ללא תשלום נשים לאחר ייעוץ גנטי. הקריטריונים לביצוע הבדיקה הן תחלואה בסרטן שד במשפחה מדרגה ראשונה או שנייה, מוטציה באחד הגנים BRCA במשפחה מדרגה ראשונה או שנייה, או חולה בסרטן שד או סרטן השחלות.
ההחלטה על כריתת שדיים אינה קלה, ולא כל הנשים הנושאות את המוטציות בוחרות בה. אלה שבחרו לשמור על השדיים, צריכות לעבור ממוגרפיות או MRI שד באופן תכוף.
בתוך כך, גם שמירה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת דלת שומן הכוללת ירקות פירות וסיבים תזונתיים והימנעות מעישון וצריכת אלכוהול מפחיתים את הסיכון ללקות בסרטן בכלל, ובסרטן שד בפרט.
צפו איך נוצרים תאים סרטניים: