"בגלל הגבלות המשכנתא שילמנו 190 אלף שקל יותר"
מה גרם לעלייה של יותר מ-30% תוך שנה בעלות מימון דירה בישראל? בדיקה מעלה כי אם בנק ישראל היה מקל בהגבלת מסלול הפריים הנלקח במשכנתא, היה ניתן לחסוך 190 אלף שקל בשנה האחרונה במשכנתא ממוצעת. וכמה כסף היה נחסך אם לא היתה כלל הגבלה?
מי אשם בהתייקרות המשכנתא? השבוע פרסמה המשנה לנגידת בנק ישראל, נדין טרכטנברג, נתונים לפיהם עלות מימון הדירה עלתה בשנה האחרונה ב-31%. לפי הנתונים שהציגה טרכטנברג, דירה ממוצעת עולה 100 אלף שקל יותר ממחירה בתחילת 2015, אבל העלות הכוללת של רכישת הדירה עלתה בלא-פחות מ-229 אלף שקל, בשל התייקרות המשכנתא.
המשנה לנגידת בנק ישראל ציינה בין הייתר כי הבנקים אשמים לפחות בחלק מהעליה בשל ירידה בתחרות בין הבנקים ועלייה בסיכון, אולם היא שכחה לציין כי מה שהביא למציאות הזו הן בעיקר ההגבלות שהטיל בנק ישראל עצמו על נוטלי המשכנתאות, כשאחת הבולטות שבהן היא העובדה שבמסגרת אותן הגבלות רק שליש מהמשכנתא יכול להילקח בריבית פריים.
בדיקה שנערכה בחברת AMG משכנתאות, מעלה כי בשנה האחרונה התייקר ההחזר הכולל של משכנתה לדירה ממוצעת של 1.4 מליון שקל בכ-220,000 שקל. מדובר בהלוואה של 980,000 שקל ל-25 שנה המהווה 70% משווי הדירה.
תמהיל המשכנתא נקבע על פי מגבלות בנק ישראל ומורכב משליש ריבית פריים, שליש ריבית קבועה צמודה ושליש משתנה כל 5 שנים וצמודה למדד. עלות המימון הכוללת למשכנתא זו עמד לפני שנה על כ-780,000 שקל וכיום הוא עומד על כמיליון שקל.
אם בנק ישראל היה מקל במעט את המגבלות והיה מתיר לנוטלי המשכנתא לקחת למשל 50% מההלוואה בריבית פריים (במקום שליש כיום), החזר הריבית של משכנתא כזו היה עומד על כ-540,000 שקל לפני שנה ועל כ- 570,000 שקל כיום - עליה של 30,000 שקל בלבד בשנה האחרונה.
בשורה התחתונה, טוענים ב AMG, כי בשל מגבלות בנק ישראל, עלות המשכנתא התייקרה בשנה האחרונה ב- 220,000 שקל, במקום כ -30,000 שקל בלבד.
אמנם בנטילת משכנתא בריבית פריים בהיקף גדול קיים סיכון להחזר ההלוואה כאשר הריבית תעלה (ותקפיץ את ההחזר החודשי), וזו בין היתר הסיבה להגבלה של בנק ישראל, אך מהבדיקה עולה עוד כי אם הבנק היה מבטל כליל את המגבלות על ריבית הפריים (בדומה למצב שהיה לפני מספר שנים) הרי שההחזר הכולל של ריביות המשכנתא היה עומד היום על 372,000 שקל בלבד - כ- 670,000 שקל פחות ממה שישלמו הלווים היום.
לדברי עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, על בנק ישראל להקל על הזוגות הצעירים, בהתאם למבחן יכולת כלכלית ועמידה בתסריטים של עליה בריביות, ולאפשר את הגדלת רכיב הפריים לכ-50%. "במקום להאשים גורמים אחרים, בנק ישראל חייב לראות מה ההשלכות של מדיניות השמירה על יציבות הבנקים, מדיניות שגרמה להפסדים ממשיים של מאות אלפי שקלים לנוטלי המשכנתאות. זאת בזמן שהבנק לא מפסיק להפחיד מפני תסריטים של עליית ריבית הפריים, תסריטים שלא קורים כבר 8 שנים".
צילום: Gettyimages
מומלצים