הממלכה המפולגת: הפריפריה נגד "מדינת לונדון", העניים נגד האליטות
הבחירה בין הישארות בריטניה באיחוד האירופי לבין יציאה חשפה את הפערים האדירים בין הסקטורים במדינה: צעירים, עירוניים ופרוטסטנטים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה רצו להישאר. אבל המנצחים הם מבוגרים מאזורי הספר וקתולים. כך התפלגה ההצבעה לפי גילאים
"בית מפולג לא יכול להחזיק מעמד", אמר אברהם לינקולן ב-1858 באחד ממשפטיו הזכורים ביותר. 158 שנים אחרי, ובמרחק כמה אלפי קילומטרים מארצות הברית, התעוררו שלשום (יום ו') הבריטים לגלות שהממלכה שלהם סובלת מפילוג חברתי קשה ביותר בעקבות משאל העם שבו החליטו לא להמשיך את החברות של הממלכה באיחוד האירופי.
בריטניה בחרה לצאת מהאיחוד - כל העדכונים והפרשנויות:
דרמה בבריטניה: בחרה לעזוב את אירופה
אירופה דוחקת: להתחיל מיד בהליך היציאה
הצעירים רצו אירופה, ההורים הצביעו "החוצה"
גרמניה יוצאת למאבק: "לא ניתן לקחת את אירופה מאיתנו"
- "הלם גלובלי" ו"בריטניה חוזרת להיות אי". העיתונים מגיבים
- ועכשיו: בסקוטלנד ובצפון אירלנד רוצים עצמאות
- כעס ועצב ברחובות לונדון: "הלכה לי המדינה"
- אפקט הדומינו: "בריטניה פרשה, עכשיו תורנו"
- הבחירה הבריטית: ניצחון הפחד על התבונה
- הטעות הגורלית של קמרון
ממנהיג העזיבה לר"מ? זה המועמד להחלפת קמרון - הבחירה הבריטית: ניצחון הפחד על התבונה
- בריטניה יוצאת מהאיחוד האירופי. מה הלאה?
- הכישלון של אובמה: מכבד את ההכרעה
רוב הבריטים (51.9 אחוזים) הבהירו למנהיגים שלהם, בייחוד לראש הממשלה דיוויד קמרון, את הכיוון שאליו הם רוצים לנווט את הממלכה - החוצה מהאיחוד. מרגע פרסום תוצאות משאל העם לפי חתכים שונים, גילו הבריטים שהם חיים בתוך ממלכה מפולגת ביותר לפי גיל, מעמד, אזור ואפילו דת, ושכעת יש להם שני כאבי ראש גדולים להתמודד איתם: איך מתגרשים מהאיחוד האירופי באופן הטוב והמהיר ביותר, ואיך ממשיכים לחיות בממלכה שבה כל צד מושך לכיוון אחר - הצעירים נגד המבוגרים, הפרוטסטנטים נגד הקתולים, העניים נגד העשירים והלונדונים ותושבי הערים הגדולות נגד תושבי האזורים הכפריים.
במשאל העם הבריטי עמד שיעור ההצבעה על 72 אחוזים, נתון גבוה עוד יותר מזה של הבחירות הכלליות שנערכו בממלכה בשנה שעברה, שבהן ניצחו השמרנים בראשות קמרון. סך הכול הצביעו במשאל יותר מ-33 מיליון בני אדם.
הפער הבין-דורי
מסקר שערך מכון "יוגוב" ביום ההצבעה עצמו עלה פער עצום בין העדפותיהם של הצעירים והמבוגרים במשאל. בעוד 72 אחוזים מבין הצעירים בני 24-18 התכוונו להצביע בעד הישארות ורק 19 אחוזים התכוונו להצביע נגדה, בקרב בני 65 ומעלה רק 34 אחוזים דיווחו כי יצביעו בעד הישארות ואילו 59 אחוזים הבהירו שיצביעו בעד פרישה.
גם בקרב גילי הביניים הראה הסקר שהתמיכה בפרישה מהאיחוד האירופי פחותה ככל שהמצביע צעיר יותר: בקרב בני 49-25 אמרו 48 אחוזים כי יצביעו בעד הישארות ואילו 40 אחוזים אמרו שיצביעו נגד. בקרב בני 64-50 אמרו רק 38 אחוזים שהם תומכים בהישארות ו-51 אחוזים אמרו שהם תומכים בפרישה.
גם אם ניקח בחשבון את האפשרות שהסקרים אינם מדויקים לגמרי (סקר "יוגוב" בליל חמישי חזה ניצחון בפער קטן דווקא למחנה שתמך בהישארות באיחוד האירופי), הפער בבריטניה בין הדורות גדול מאוד, כך שברור שיש לו בסיס. בעיתונים וברשתות החברתיות בבריטניה היו מי שכתבו שמשאל העם יצר מצב שבו דווקא אלה שהכי התנגדו לפרישה - הצעירים - יצטרכו לשאת את תוצאותיה, לטוב ולרע, זמן רב יותר.
על פי הערכה אחת, עשוי להיווצר מצב שבו ביום שבו תושלם הפרישה הבריטית מהאיחוד האירופי יהיה בקרב בעלי זכות הבחירה בבריטניה רוב דווקא לאלה המתנגדים לפרישה.
הפריפריה הפחות מבוססת הכריעה
בישראל מעלים לא פעם מבקריה של תל אביב את הביטוי "מדינת תל אביב" כדי להדגיש את הניתוק של העיר הגדולה והעשירה משאר חלקי המדינה, בייחוד מירושלים הענייה. תוצאות משאל העם בבריטניה הראו שמחוז לונדון הקוסמופוליטי והעשיר היה היחיד באנגליה שהצביע בעד הישארות באיחוד האירופי עם 59.9 אחוזים. יתר המחוזות האנגליים הצביעו בעד עזיבה - דבר שמצביע על הניתוק הגדול ששורר בין הלונדונים השבעים והעשירים לבין שאר חלקי המדינה.
לצד לונדון הצביעו גם סקוטלנד (62 אחוזים), צפון אירלנד (55 אחוזים) וגיברלטר (96 אחוזים) בעד הישארות באיחוד האירופי ואילו באזורי פריפריה נרחבים באנגליה ובוויילס, שבהם אוכלוסיות עניות יותר מזו שבלונדון, הצביעו הרוב בעד פרישה (ערים כמו אוקספורד, קיימברידג', בריסטול וברייטון - מוקדי השכלה עם אוניברסיטאות מפורסמות - היו חריגות והצביעו בעד הישארות כמו גם ליברפול, מנצ'סטר, לידס וניוקאסל). סקוטלנד, אגב, הייתה האזור היחיד בממלכה שכל המחוזות בו הצביעו פה אחד בעד הישארות באיחוד האירופי.
"העניים כעסו שלא לקחו חלק ברווחים"
בכלל, תוצאות ההצבעה בבריטניה הראו שאנשים עם משכורות גבוהות תמכו בהישארות באיחוד האירופי בניגוד לאנשים עם המשכורות הנמוכות או חסרי העבודה שנאלצים להתמודד עם מהגרים על מקומות עבודה, דיור וגישה לשירותים חברתיים.
בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP סיכמו כך את ניתוחי התוצאות על ידי המומחים: "היו אלה הבריטים העניים יותר, בעלי השכלה נמוכה יותר, כעוסים על כך שלא לקחו חלק ברווחים הכלכליים של הסדר העולמי החדש - שדחפו החוצה מהאיחוד האירופי. הם אלה שסבלו מה'האנג אובר' הקשה ביותר מהמשבר הכלכלי, והפוזיציה הכלכלית המסוכנת שלהם הופכת אותם לאלה החוששים ביותר מהגברת ההגירה - לשביעות רצון הימין הקיצוני באיחוד ודונלד טראמפ בארצות הברית".
צפון אירלנד הצביעה בעד הישארות באיחוד האירופי עם 55.8 אחוזים לעומת 44.2 אחוזים שרצו לעזוב את הגוש האירופי. אך משאל העם הבריטי חשף פעם נוספת את הפילוג הגדול במדינה זו על רקע דתי. כל המחוזות שבהם יש רוב פרוטסטנטי הצביעו בעד עזיבת האיחוד האירופי, ואילו בכל המחוזות שבהם יש רוב קתולי הצביעו בעד הישארות באיחוד.