שתף קטע נבחר

 

סבב אחרון: אלו סעיפי ההסכם עם טורקיה

הצדדים נפגשים במטרה להסכים על התנאים לחזרה לנורמליזציה. ככל הנראה אין סעיף הנוגע להשבת אברה מנגיסטו וגופות החיילים. הטורקים יוכלו להכניס ציוד וסיוע לרצועה, להקים בה תחנת כוח ומתקן להתפלת מים

 

בנימין נתניהו ורג'פ טאיפ ארדואן (צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ) (צילום: AP, קובי גדעון, לע
בנימין נתניהו ורג'פ טאיפ ארדואן(צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ)

צוותי המשא ומתן של ישראל וטורקיה ייוועדו היום (ראשון) ברומא כדי להשלים את הסכם הפיוס בין המדינות, שש שנים אחרי אירועי משט המרמרה שגרמו להפסקת היחסים. רוב פרטי ההסכם כבר נסגרו בשבועות האחרונים (ראו להלן), וכרגע נדרשים עוד ניסוחים אחרונים. השאיפה של שתי המדינות היא להודיע במהלך היום על סיום המגעים ויתכן שאף לחתום על ההסכם בראשי תיבות.

 

הקבינט המדיני-בטחוני צפוי לאשר ביום רביעי את ההסכם ובמקביל גם ממשלת טורקיה. טקס החתימה הרשמי יידחה לחודש הבא – לאחר שהטורקים ישלימו תיקוני חקיקה שיאפשרו את ביטול התביעות נגד קציני צה"ל בטורקיה.

 

אלה עיקרי ההסכם:

1. ישראל וטורקיה יחזרו ליחסי נורמליזציה מלאים כולל החלפת שגרירים, ביקורים הדדיים, התחייבות שלא לפעול אחת נגד השנייה בארגונים בינלאומיים כגון נאט"ו והאו"ם.

 

2. הטורקים נסוגו מהדרישה שלהם להסרת המצור על רצועת עזה, אולם ישראל הסכימה לאפשר לטורקיה להעביר כל ציוד וסיוע הומנטרי שתרצה לרצועת עזה דרך נמל אשדוד - כלומר בפיקוח ביטחוני ישראלי. ישראל גם תתיר לטורקים להקים תחנת כוח בעזה, מתקן התפלת מים בשיתוף עם גרמניה ובית חולים.

 

3. בהסכם אין כל סעיף שנוגע להשבת אברה מנגיסטו וגופותיהם של אורון שאול והדר גולדין, אולם טורקיה הבטיחה להפעיל את כל קשריה מול חמאס כדי לשכנע את הארגון להשיב את הגופות. הטורקים גם הביעו את נכונותם לתווך בין הצדדים.

 

4. ישראל תשלם כ-21 מליון דולר לקרן הומניטרית טורקית שתשלם פיצויים למשפחות קורבנות המרמרה - הרוגים ופצועים.

 

5. טורקיה תבטל את התביעה נגד קציני צה"ל שמתנהלת בבית משפט באיסטנבול בגין אחריותם להשתלטות על המרמרה.

 

6. טורקיה תתחייב שחמאס לא יפעל נגד ישראל מאדמת טורקיה. ישראל נסוגה מדרישתה לסלק את מפקדת החמאס משטח טורקיה. עם זאת, בכיר החמאס סלאח אל-ערורי, שהיה אחראי לחטיפתם ורציחתם של אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל בגוש עציון, לא נמצא עוד בשטח טורקיה והטורקים התחייבו שגם לא יחזור.

 

7. שתי המדינות יחזרו לשיתוף פעולה ביטחוני ומודיעיני.

 

8. ישראל וטורקיה יפתחו במגעים רשמיים להקמת צינור גז ממאגרי הגז הטבעיים של ישראל. טורקיה תביע עניין לרכוש גז טבעי מישראל ולמכור אותו לשווקים אירופים.

  

בראש הצוות הישראלי למו"מ עומדים שליחו של נתניהו, יוסף צ'חנובר, וממלא מקום ראש המטה לביטחון לאומי, תא"ל (מיל') יעקב נגל. מולם ישב מנכ"ל משרד החוץ הטורקי, פרידון סניאורלו.

 

ישראל עדכנה את רוסיה, מצרים, יוון וקפריסין בעיקרי ההסכם, והבהירה שלא יבוא על חשבון יחסיה איתן.

 

במהלך המו"מ הייתה מעורבות של שר האנרגיה יובל שטייניץ, שנפגש עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בסוף מרס בוועידת הגרעין בוושינגטון. השניים דנו במשך חצי שעה בחשיבות של הסכם למכירת גז בין המדינות. שטייניץ גם קיים שיחות שכנוע עם שרים בקבינט שיתמכו בהסכם, שלפי ההערכות ההסכם יעבור ברוב גדול.


פורסם לראשונה 25/06/2016 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם, רויטרס
בנימין נתניהו ורג'פ טאיפ ארדואן
צילום: מרק ישראל סלם, רויטרס
מומלצים