שתף קטע נבחר
 

מחקר מצא: כמה זמן תישארו רזים אחרי ניתוח קיצור קיבה

חוקרים בארה"ב שעקבו אחר מאות מנותחי קיצור קיבה, מצאו שמרביתם שמרו על משקלם החדש 10 שנים לאחר הניתוח, וגם על השיפור הדרמטי בבריאות. עם זאת, מחקר ישראלי שפורסם לפני כשנה מצא שכמחצית מהמנותחים עולים בחזרה במשקלם

המתנגדים לניתוח קיצור קיבה טוענים שזמן קצר אחריו עולים בחזרה במשקל, אבל המספרים אומרים אחרת: מחקר חדש מגלה כי המנותחים הצליחו לשמור על המשקל החדש גם עשר שנים אחרי הפרוצדורה הכירורגית. הממצאים פורסמו בכתב העת Annals of Surgery.

 

יותר מכך, המנותחים הצליחו לשמור על הנתונים הרפואיים הבריאים החדשים שלהם, ובהם סיכון נמוך לסוכרת, הפחתה בלחץ הדם, הפחתה בכולסטרול, והפחתה בסיכון לבעיות רפואיות נוספות האופייניות לכבדי משקל כמו קשיי נשימה ובעיות מיפרקים.

 

החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסטית וירג'יניה, השתמשו במסד נתונים רחב שכלל 1,087 מטופלים שעברו ניתוח לקיצור קיבה עקב השמנת יתר חולנית, בין השנים 1985 עד 2004.

 

קראו עוד:

לראשונה בישראל: כללים למנותחי קיצור קיבה

מחקר ישראלי: מה קורה לגוף 5 שנים אחרי ניתוח קיצור קיבה?

תוסף הרזיה שנמכר בישראל מכיל חומר פסיכוטי

 

החוקרים הצליחו לעקוב אחרי 651 מהמנותחים, מרביתם היו נשים בשנות הארבעים לחייהם. בזמן הניתוח, מסת ה-BMI (מדד המשקל מחולק בגובה בריבוע) הממוצעת עמדה על 50, כאשר BMI תקין נחשב 20 עד 24.9.

 

שמרו על הנתונים הרפואיים החדשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שמרו על הנתונים הרפואיים החדשים(צילום: shutterstock)

 

לאחר הניתוח, המטופלים איבדו בממוצע 74% ממסת ה-BMI שלהם. עשר שנים אחר כך, הצליחו מרבית המנותחים להישאר בכ-50% מה-BMI העודף ההתחלתי שלהם.

 

בזמן הניתוח, 41% מהמנותחים סבלו מסוכרת, 25% סבלו מבעיות לב, אצל 59% נמצא יתר לחץ דם ובקרב 36% נרשם דום נשימה בשינה. לאחר 10 שנים, רק 18% עדיין סבלו מסוכרת, 16% ממחלות לב, 47% היו בעלי יתר לחץ דם ואצל 16% נרשם דום נשימה בשינה.

 

שיעור בעיות המיפרקים צנח מ-61% לשיעור של 32% בלבד, ושיעור מחלות הצרבת (רפלוקס וושטי) צנח מ-38% ל- 29%.

 

החוקרים סיכמו ואמרו: "ניתוח קיצור קיבה נותר ניתוח בעל יתרונות ארוכי טווח מצויינים להורדה במשקל ולטיפול במחלות הנלוות להשמנת יתר".

 

בישראל מתבצעים כ-6,000 ניתוחי קיצור קיבה בשנה. בארה"ב, שם מגיפת ההשמנה הגדולה בעולם, מספר הניתוחים מדי שנה מגיע לכ-180 אלף. הניתוח השכיח ביותר הוא ניתוח השרוול, בו מופחתת הקיבה לגודלה של בננה. ניתוח אחר הוא המעקף היוצר נפח קיבה אף קטן יותר.

 

בניגוד לממצאים בארה"ב, המספרים בישראל כנראה שונים: לפני כשנה פרסמנו כאן ב-ynet את ממצאו של מחקר שמצא כי ההרזיה לאחר הניתוח לא נשמרת אצל כמחצית מהמנותחים שהחלו להשמין בחזרה וחלקם אף השמינו מעל משקלם המקורי לפני הניתוח, ונאלצו לעבור שוב קיצור קיבה.

 

הצלחה של ניתוח בריאטרי נחשבת יעד ירידה של 50% מעודף המשקל", מסביר ד"ר אנדרי קידר, כירורג בריאטרי מבית החולים בילינסון שעמד בראש צוות החוקרים, "בקבוצת הנחקרים שלנו, אחרי 5 שנות המחקר, רק 60% מהחולים נשארו ביעד של ירידה של יותר מ-50% מעודף משקלם. זאת אומרת ש-40% עלו במשקל מהיעד שנקבע, חלק מהם עלו משמעותית, וחזרו למשקלם המקורי ואף יותר מזה. יש לנו מטופלים מהמחקר שכבר נאלצו לעבור ניתוח קיצור קיבה שני לאחרונה".

 

בישראל מתבצעים כ-6000 ניתוחי קיצור קיבה בשנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בישראל מתבצעים כ-6000 ניתוחי קיצור קיבה בשנה

 

כמחצית החולים שסבלו מסוכרת זכו בהפוגה מלאה מהמחלה לאחר כשנה, כשערכי הסוכר הגבוהים חזרו לערכים תקינים של אנשים בריאים. אולם גם כאן חלה החמרה עם הזמן, כאשר רק 38% שמרו על ערכי סוכר תקינים שלוש שנים לאחר הניתוח, וכעבור חמש שנים – רק 20% היו בעלי רמות סוכר תקינות.

 

המשתתפים הראו תחילה ירידה גם ברמות הכולסטרול הרע LDL לאחר שנה ולאחר שלוש שנים, אולם בתום חמש שנים מהניתוח, השינוי בכולסטרול היה מזערי, והחוקרים אינם בטוחים שהוא ירד בזכות הניתוח. 46% מהמנותחים שהיו בעלי יתר לחץ דם חזרו לרמות תקינות של לחץ דם לאחר שנה וכן לאחר חמש שנים.

 

אז מדוע המשקל חוזר לאחר ניתוח השרוול? "מצאנו לכך מגוון סיבות", אומר ד"ר קידר. "הקיבה מתרחבת מחדש, התיאבון חוזר, החולים אינם שומרים על ההרגלים הנכונים ולא מבצעים פעילות ספורטיבית. מצאנו שיעילות הניתוח היא 90% אבל לאחר חמש שנים היא יורדת ל-60%".

 

ד"ר קידר מספר על התוצאות השונות כאן בישראל. צפו:

 

 

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על המשקל החדש לאורך זמן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים