שתף קטע נבחר

מהפכה לסוכרתיים: בדיקת סוכר ללא דקירה - מהיום בישראל

סוכרת ללא דקירות - הפריסטייל ליברה, מערכת לניטור רמת הסוכר באמצעות סריקה בלבד וללא הצורך בדקירה, הושקה בישראל. מחקר חדש שמתפרסם בסמוך להשקה מצא - חולי סוכרת שהשתמשו במערכת הורידו בכ-50% את אירועי ההיפוגליקמיה הקשים והיו יותר מאוזנים. החיסרון - עלות של כ-500 שקלים בחודש

הסוף לעשרות הדקירות היומיות שחולי הסוכרת נאלצים לעבור מדי יום: מערכת הפריסטייל ליברה המאפשרת למדוד סוכר באופן מדויק וללא צורך בדקירות ובכיולים, הושקה בישראל אמש (ב') בו בזמן שמחקר שנערך עם המכשיר מגלה שחולי הסוכרת שהשתמשו בו הורידו באחוזים ניכרים את אירועי ההיפוגליקמיה, בדקו לעיתים קרובות יותר את רמת הסוכר שלהם בדם והפכו למאוזנים יותר.

 

המכשיר החדש, שמאושר לשימוש החל מגיל 4, מהווה פריצת דרך משמעותית עבור סוכרתיים מסוג 1 ו-2, במיוחד לסוכרתיים הנוטלים אינסולין, שרבים מהם הם ילדים.

 

המערכת מבוססת על טכנולוגיית FLASH - Flash Glucose Monitoring, כאשר חיישן הממוקם על הזרוע מאפשר סריקה באמצעות קורא אלקטרוני, המציג את רמת הסוכר העדכנית, ובנוסף חץ מגמה (המזהה צפי לירידה או לעלייה של רמות הסוכר) ומידע על רמות הסוכר ב- 8 השעות החולפות. המערכת מתאימה כאמור לכלל הסוכרתיים, ומהווה מהפכה של ממש באיכות חייהם, ובהתמודדות עם ניהול ואיזון המחלה.

 

 

המערכת החדשה, שפותחה על-ידי חברת Abbott, כוללת שני חלקים – שלט אלקטרוני (ה"קורא") וחיישן חד פעמי המתאים ל-14 ימי שימוש. החיישן קטן ועגול בגודל של מטבע חמישה שקלים, מוצמד על החלק העליון האחורי של הזרוע ומודד את רמת הסוכר בנוזל הבין תאי באמצעות סיב זעיר באורך 5 מ"מ. מדידת הסוכר מתרחשת אחת לדקה באופן אוטומטי על-ידי החיישן.

 

כדי לראות את רמת הסוכר, המטופל צריך לבצע פעולת "סריקה" – קירוב והעברת השלט על פני החיישן תוך פחות משנייה, אז תופיע רמת הסוכר העדכנית על צג השלט. ניתן לבצע תהליך זה גם כאשר החיישן נמצא מתחת לבגדים ועד 4 ס"מ מהחיישן. התקשורת בן החיישן ל'קורא' מתבצעת באמצעות פרוטוקול אלחוטי סטנדרטי, בדומה למה שקיים היום בטלפונים החכמים.

 

בכל סריקה של החיישן מוצגים שלושה נתונים חשובים על צג השלט: רמת הסוכר הנוכחית, חץ מגמה, המלמד על המגמה העתידית של רמות הסוכר (קצב העלייה או הירידה או יציבות ברמת הסוכר) וכן גרף של נתוני רמת הסוכר בשמונה השעות האחרונות, אשר נשמרים על החיישן עד לסריקה. השלט האלקטרוני ("הקורא") אוגר את נתוני הסריקות לאורך 90 יום ויש לו גם פתח להכנסת מקלון בדיקה למדידת גלוקוז "סטנדרטית" או לבדיקת קטונים בדם. לשלט כפתור אחד אשר מורה על פעולת הסריקה ומלבד זאת השליטה בו מתבצעת באמצעות מסך מגע צבעוני.

הסוכר נמדד כל דקה על-ידי המדבקה ובסריקה מהירה מתקבלים הנתונים (צילום: Abott) (צילום: Abott)
הסוכר נמדד כל דקה על-ידי המדבקה ובסריקה מהירה מתקבלים הנתונים(צילום: Abott)
 

בניגוד למדי סוכר רציפים אחרים שקיימים בשוק שדורשים כיול (שמשמעותו - דקירות) והסנסור שלהם במקרה הטוב הוא ל-7 ימים, השימוש בפריסטייל ליברה אינו דורש כיול כלל לאורך 14 ימי השימוש בחיישן ובכך מייתר כמעט לגמרי את הצורך בדקירות. שלושת המצבים היחידים שבהם נדרש לבצע בדיקת אימות במד סוכר הינם במצב של שינוי מהיר ברמת הסוכר, מצב של היפוגליקמיה או כשרמת הגלוקוז בדם אינה תואמת את הסימפטומים שהמטופל חש.

 

בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לסוכרת שהתקיים החודש בניו אורלינס, הוצג מחקר על סוכרתיים מסוג 1 שהשתמשו במערכת הפריסטייל ליברה במשך 6 חודשים לעומת חולים שלא השתמשו בה. מתוצאות המחקר עלה כי בקרב משתמשי המכשיר, זמן השהייה בהיפוגליקמיה (פחות מדי סוכר בדם) הופחת ב-38%, אירועי ההיפוגליקמיה בשעות הלילה הופחתו ב-40% והייתה ירידה של 50% באירועי היפוגליקמיה חמורים. בנוסף - החולים שהשתמשו במערכת ניטרו את רמת הסוכר שלהם כ-15 פעמים ביום בממוצע, מה שמהווה עלייה משמעותית בתדירות הניטור. ככל שהמטופל בודק לעיתים תכופות יותר את רמת הסוכר שלו, כך יש לו יותר מידע לגביו והדבר מוביל לכך שהוא יכול בעצמו להפחית מצבים של היפוגליקמיה או היפרגליקמיה (יותר מדי סוכר בדם).

 

"פריצת דרך משמעותית בטיפול בסוכרת"

"מדובר בפריצת דרך משמעותית ביותר בתחום היכולת בטיפול בסוכרת", פרופסור איתמר רז, ראש היחידה לסוכרת בביה"ח הדסה עין כרם, "המכשיר תורם לאיכות חיי המטופלים, בפרט בילדים, וגורם לשינוי חיובי באורח החיים שלהם ובאיזון הסוכרת. בהתנסות ראשונה בישראל שבה קיבלו את הליברה 27 מטופלים בוגרים עם סוכרת מסוג 2, המטופלת במספר זריקות אינסולין ביום, ב-3 מרכזים ונעשה אחריהם מעקב של 6 חודשים, המטופלים הביעו שביעות רצון רבה מהמערכת, וחל אצלם שיפור רב באיזון הסוכרת אשר נשמר לכל אורך השימוש בה".

 

"המערכת חוסכת מן המטופל דקירות עצמיות מרובות ומאפשרת למידה עצמית של תגובות הגוף לגירויים המשפיעים על מאזן הסוכר כגון סוגי מזון שונים או פעילות גופנית", מוסיף פרופ' רם וייס, מנהל היחידה למטבוליזם ותזונת האדם באוניברסיטה העברית ומנהל רפואי של האגודה לסוכרת נעורים בישראל, "בניסוי מבוקר בחולי סוכרת מסוג 1, המערכת גרמה להורדה משמעותית של ירידות סוכר חדות ומסוכנות (היפוגליקמיה), בפרט בשעות הלילה. האפשרות למדידות מרובות ללא דקירה וטיפול בטיחותי יותר חשובה לכל חולי הסוכרת מסוג 1, בדגש על ילדים המהווים נתח משמעותי מהחולים. השילוב של הורדת הנטל הטיפולי של דקירות מרובות מאפשר היענות משופרת לטיפול".

 

חברת Abbottבחרה בישראל להוביל מודל חדש מסוגו בעולם באמצעות מרכז אותו הקימה גפן מדיקל - FreeStyle Libre Experience Center בתל אביב ובו ניתן יהיה לרכוש את המערכת ולקבל הדרכה וליווי אישי ומקצועי, הכוללים גם הסבר על משמעות הנתונים הרבים המתקבלים מהשימוש במערכת וניתוחם באמצעות כלים ממוחשבים שפותחו לצורך זה.

 

אלא שהנוחות בלוותר על הדקירות הרבות מדי יום כרוכה בתשלום חודשי שאינו זול. השלט האלקטרוני (הקבוע) עולה בישראל 320 שקלים וכל חיישן שנצמד לגוף יעלה 255 שקלים. כך שהעלות החודשית לאדם סוכרתי, לאחר שרכש את השלט הקבוע, עומדת על כ-500 שקלים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Abott
למדוד סוכר באופן מדויק וללא צורך בדקירות ובכיולים. הפריסטייל ליברה
צילום: Abott
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים