ארדואן: ישראל קיבלה את כל התנאים שלנו
מארמונו המפואר התייחס נשיא טורקיה להשגת הסכם הפיוס עם ישראל: "קיבלנו התנצלות מישראל, פיצויים למשפחות ההרוגים והקלת המצור על עזה", אמר ארדואן שעדיין הזהיר: "נפעל נגד התוקפנות הישראלית באל-אקצה". היתרון לדעת ארדואן: "היחסים הכלכליים עם ישראל ישתפרו"
הוא מרוצה: נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן התייחס אמש (ב') להסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה שעליו הוכרז אתמול, ואמר כי מדינתנו השיגה את כל הבקשות שהציבה במסגרת המשא ומתן.
במהלך סעודת האיפטאר בארמונו המפואר באנקרה אמר ארדואן: "הצבנו שלושה תנאים וקיבלנו אותם. הראשונה הייתה התנצלות על אירועי המרמרה, כשנתניהו התנצל לגביה בשנת 2013, פיצויים למשפחות הקורבנות והקלת המצור על עזה כדי לשפר את חיי הפלסטינים. את כל התנאים קיבלנו".
ארדואן אמר כי ספינה עם מוצרי מזון, ביגוד וסיוע נוסף תצא עוד לפני יום שישי לכיוון עזה והבטיח שטורקיה תעשה הכול כדי לסייע לתושבי עזה. ארדואן גם שלח מסר לישראל: "היחסים הכלכליים עמה ישתפרו ללא ספק לאחר שהושג ההסכם".
"אנחנו נבנה קווי חשמל, נספק מים, מזון וסיוע רפואי לעזה", אמר ארדואן שציין כי הספינה תצא ממרסין שבדרום המדינה עם 14 אלף טונות של מזון ומצרכים נוספים. הנשיא הטורקי אמר גם כי טורקיה תקדם את בניית אזור התעשייה בג'נין.
ארדואן הבהיר גם כי ידו תמשיך להיות קשה עם ישראל בכל הנוגע למסגד אל-אקצה: "אנחנו נמשיך להתנגד לפעילות הלא-חוקית של ישראל בהר הבית בירושלים. נפעל בכל דרך אפשרית כדי להגן על אחינו הפלסטינים".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אתמול בצהריים ברומא על הסכם הפיוס של טורקיה עם ישראל, "מתוך הבנה של הזירה הבינלאומית והבנת הצרכים הביטחוניים והכלכליים שלנו. שאלת הגז, פיתוח הגז וביצור המשק הישראלי מקודמים בהסכם הזה", הבהיר נתניהו, ובנוגע למצור על עזה אמר כי "שמירה על הסגר הביטחוני הימי מול רצועת עזה הוא אינטרס עליון שלנו. לא הייתי מוכן להתפשר עליו".
לעומתו, ראש ממשלת טורקיה בינאלי יילדירים הודיע באנקרה כי ספינה ראשונה ובה 10,000 טונות סיוע הומניטרי תגיע לאשדוד כבר בשישי הבא, והצהיר כי ישראל מסירה חלק ניכר מהסגר על עזה. בד בבד הבהיר כי מוקדם לפרט את הסיכומים בנושא הגז. היום צפויים מנכ"לי משרד החוץ של ישראל וטורקיה לחתום על ההסכם, עוד לפני שיובא לאישור הקבינט רק ביום רביעי.
נוכח הביקורת על ההסכם אמר נתניהו: "אני לא מנהל את המדינה לפי ציוצים וכותרות רגעיות, אלא לפי מה שטוב לביטחונה, לכלכלתה ולאינטרסים של ישראל. ההסכם חשוב, הוא לא חף מביקורת. שאלת הגז והצעדת המשק הישראלי מקודמים על ידי ההסכם. זה לא אומר שניכנס לירח דבש, אני לא מייפה את זה. אבל האינטרסים החיוניים שלנו מקודמים בו".
לדבריו, "ישראל הגיעה להסכם בעל חשיבות אסטרטגית לביטחון, ליציבות האזורית, לכלכלת ישראל. העולם בטלטלה, המזרח התיכון בטלטלה והמדיניות שלי היא לייצר מוקדי יציבות באזור הבלתי יציב, הרוגש והסוער הזה. אנחנו עושים זאת עם שכנותינו הקרובות, מדינות ערביות, יוון וקפריסין, רוסיה, וגם עם טורקיה. וכמובן אנחנו עושים זאת בתיאום מלא עם בעלת בריתנו הגדולה ארצות הברית".
כעס המשפחות השכולות
בזמן שההסכם הוא עניין גמור, משפחותיהם של אורון שאול והדר גולדין פתחו במתקפה חריפה נגד ראש הממשלה. "הוא דואג לעזה ולא לחיילים שלנו", אמרה זהבה שאול, אמו של אורון. "נתניהו לא עמד בהבטחותיו. חשוב שנתניהו יידע שכל בית ישראל איתנו, שתדע כל אם בישראל: מחר זו יכולה להיות את. זו תעודת עניות לממשלה, לראש הממשלה ולשר הביטחון. ככה לא מנהלים משא ומתן".
בעלה הרצל הצטרף למתקפה על נתניהו: "שנתיים אנחנו מקבלים את אותן הבטחות מראש הממשלה. הוא הבטיח לי אישית שלא יהיה שום הסכם עם חמאס ועם טורקיה. זה הפתרון במדינה שלנו, רק צעקות, הוא לא מחשבן למשפחות השכולות ואנחנו צריכים להמשיך קדימה".
"דיברנו עם שרי הקבינט מתוך מגמה להסביר להם שלשתי המשפחות יש הבטחה של ראש הממשלה שבכל מקרה של משא ומתן שקשור לעזה יעלו את נושא הבנים ויתנו את המשא ומתן בהחזרת הבנים", אמר שמחה גולדין, אביו של סגן הדר, במסיבת העיתונאים. "הנושא הזה הוא מאוד בעייתי לנוכח העובדה שביום חמישי בערב ראש הממשלה התקשר למשפחות ואמר לנו שהבנים הם לא חלק מהעסקה".
על כך אמרו בלשכת ראש הממשלה: "לא הייתה התחייבות של נתניהו. הוא לא יכול היה להתחייב מכיוון שההסכם הוא עם טורקיה והחמאס אינו צד בו", אמרו בלשכה וציינו כי נתניהו הזמין את משפחות שאול וגולדין לפגישה מחר יחד עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון המבקר בישראל. גם משפחת מנגיסטו קיבלה זימון לפגישה.