השר דרעי: "מ-2017 תעודת זהות ביומטרית - חובה"
באירוע לציון מיליון מצטרפים למאגר הביומטרי, אמר שר הפנים: "מכאן ואילך כל מי שיבקש תעודה במשרד הפנים, תעודת זהות או דרכון יקבל תעודה ביומטרית". דרעי, שהוציא בעצמו תעודת זהות ביומטרית היום, הוסיף: "בימים טרופים אלה, שמירה על זהות התושבים והאזרחים היא הכרחית". הכנסת צריכה לאשר את המהלך
מכה למתנגדי המאגר הביומטרי: שר הפנים, אריה דרעי אמר בצהריים (יום ה') כי החל מהשנה הבאה תהיה חובת הצטרפות למאגר הביומטרי. "מכאן ואילך כל מי שיבקש תעודה במשרד הפנים, תעודת זהות או דרכון, יקבל תעודה ביומטרית. בזה כבר הכרענו, הכרעתי גם שיהיה מאגר. מה יהיה במאגר נכריע בקרוב", אמר השר דרעי באירוע לציון מיליון מצטרפים למאגר הביומטרי, שנערך בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה בתל-אביב. עם זאת, יש להדגיש כי תוכנית מסוג זה טעונה את אישור מליאת הכנסת.
שר הפנים שהצטרף בעצמו לנושאי התעודות הביומטריות, הוסיף כי "התיעוד החכם והמאגר הביומטרי מהווים קפיצת מדרגה טכנולוגית ואבטחתית, המאפשרת לאדם לשמור בצורה המיטבית על זהותו הבלעדית". לדבריו, "בימים טרופים אלה, שבהם הטרור מכה בארץ ובעולם, שמירה על זהות התושבים והאזרחים היא הכרחית".
שלוש שנים מאז הוקם, פורסם היום ברשות האוכלוסין וההגירה כי עד כה הונפקו במסגרת המעבר לתיעוד החדש כ-800 אלף דרכונים וכ-800 אלף תעודות זהות. כמובן שיש כאלו שעשו גם תעודת זהות וגם דרכון ביומטרי. המאגר כולל תמונת פנים ושתי טביעות אצבע של בעל הזהות, ואינו כולל פרטים מזהים נוספים.
ברשות האוכלסין וההגירה אומרים כי אבטחת המאגר בכלל, והמענה לאיום הפנימי (עובדים) בפרט, נעשים על פי הנחיות הרשות הממלכתית לאבטחת מידע בשב"כ, בהתאם לסיווג המאגר ("סודי ביותר"), תוך הקפדה יתרה ומימוש מנגנוני אבטחה כנדרש. "כל פעילות בנתונים הביומטריים מחייבת הימצאות שני עובדים לפחות וכל פעולה מנוטרת ומבוקרת. ההפרדה המוחלטת שבין הנתונים הביומטריים לביוגרפיים והדמוגרפיים, מייחדת את המאגר הביומטרי הישראלי לעומת מאגרים ביומטריים אחרים בארץ ובעולם", נכתב בהודעת הרשות.
עם זאת הקמת המאגר עוררה ביקורת חריפה מצד ארגונים רבים, שהזהירו כי הקמתו תפגע קשות בפרטיות האזרח בישראל ותביא לזליגת המידע. מאז הפעלתו ביולי 2013 הפיילוט הביומטרי, שהיה אמור להמשך שנתיים, הוארך פעמיים. בפעם האחרונה הוא הוארך על ידי דרעי עצמו בסמוך לכניסתו לתפקיד שר הפנים. מועד הארכה יסתיים בסוף השנה ואז יצטרך משרד הפנים להעביר חקיקה חדשה בכנסת.