קרפטוס: תאילנד הקרובה או סיני החדשה?
טיסה של שעה וחצי מפרידה בין ההמולה הישראלית לרוגע של האי היווני, קרפטוס. לא תמצאו כאן מלונות "הכל כלול", מסיבות ואלפי צעירים. מה כן? הרבה שקט, וגם נופים הרריים עוצמתיים, מפרצים נסתרים עם חופים לבנים, מי טורקיז וכמובן טברנות עם אוכל אותנטי. קפצנו לביקור ב"סיני החדשה" או "תאילנד הקרובה" - אתם תחליטו
בין כרתים לרודוס נמצא אי קטן ושלו, קרפטוס. האי נוצר בעקבות התנגשות של שני לוחות טקטוניים שהרימו אותו מעל לפני הים. לאורך השנים האי זכה לקיפוח מסוים לעומת אחיו הגדולים יותר שסביבו. קרפטוס הופך משנה לשנה למין יהלום שעוד לא סיימו את עבודת הליטוש עליו - ואולי טוב שכך.
האי שעבר הרבה ידיים (עות'מאנים, איטלקים ויוונים) גרים בסך הכל כ-6,500 תושבים, כביש ראשי אחד לכל אורכו, שלוש תחנות דלק ומרפאה אחת. המסורת השתמרה כאן ולכן הוא מציע את יוון הקלאסית לתיירים המעטים שפוקדים אותו, שכן בפועל קיימת הגבלה על מספר התיירים הנכנסים אליו.
הרושם הראשוני של האי לא מיטיב עמו. הדבר הראשון שהעין תפגוש מחלון המטוס הוא את החלק הצחיח יותר של האי. חלקו הדרומי, שם נמצא שדה התעופה. כל זה לא מנבא את מה שתגלו בהמשך.
איפה ישנים ומבלים?
נסיעה של כ-20 דקות תוביל לאזור המרכזי באי, "פיגאדיה" (Pigadia) שהוא הכפר הראשי והגדול מבין 12 הכפרים הפזורים בקרפטוס. מבחינת לינה ישנן מספר אפשרויות: מאכסניות צבעוניות, דירות נופש ומלונות בדרגת 4 ו-5 כוכבים, תלוי כמובן בתקציב. אם באתם להתפנק מ-א' עד ת' (כשא' זאת ארוחת בוקר מעולה ו-ת' זה תודעת שירות גבוהה מאוד) אז מלון אלימונדה הוא הכתובת, בעיקר בזכות "בריכת האינסוף" שכאילו נשפכת לים, ואם זה לא מספיק אז מתחתיה יחכה לכם גם חוף פרטי מרווח. שמיים כחולים, ים כחול ובריכה כחולה בתמונה אחת.
בפיגאדיה נמצא גם האזור התיירותי המרכזי באי ובו טיילת עם מסעדות וטברנות כמו שמצפים לראות. שולחנות עם מפות כחול לבן, מוזיקה יוונית אותנטית מכל עבר וריחות משכרים. על הטיילת ישנם מספר גרמי מדרגות המובילים לעבר המדרחוב מלמעלה. מדרחוב תיירותי טיפוסי עם חנויות מזכרות ופרטי אמנות לצד גלידריות ומסעדות נוספות שלהן מרפסות גדולות הפונות, איך לא, לים הכחול והטיילת היפה.
תאילנד במרחק נגיעה
כשמגיעים לנופש מהסוג הזה מה שבאמת מחפשים הוא החופים המיוחדים והנה זה מגיע. באי יש מספר מפרצים, חלקם גלויים יותר וחלקם מעט חבויים. הראשון בהם הוא מפרץ אמופי (Amopi) שנמצא יחסית קרוב לשדה התעופה, מצדו הדרום מזרחי של האי. אחריו ואולי היפה ביותר באי הוא חוף לפקוס (Lefkos) שיכול לבלבל לרגע ולגרום לכם לחשוב שאולי הגעתם במקרה לתאילנד או לאי טרופי מרוחק.
עם מספר גווני כחול וטורקיז למים וחוף לבן ורך ללא אבנים וסלעים שיתחבאו מתחת לרגליים, לא תרצו לעזוב את המקום אז תכינו כמה שעות בבואכם ללפקוס. בנוסף, סביב החוף תוכלו להירגע מהשמש ומהמאמץ של לא לעשות כלום, במספר טברנות ומסעדות שיציעו לכם אוכל טוב עם דגש על דגים, אוזו או ראקי איכותיים ומוזיקה יוונית מסורתית שתמיד עושה שמח.
כשמשעמם מה"בטן גב"
לא תמצאו כאן אטרקציות תיירותיות רבות אבל אולי זה גם סוד קסמו של האי. לחובבי הצלילה ניתן להשכיר ציוד באחת מהחנויות באי ולצאת לצלילה בריף האלמוגים ולבקר באתר ובו ספינה טבועה. אז אם אתם מתכננים להביא את המדליה הבאה לישראל - תוכלו להתחיל להתאמן שם.
מומלץ להקדיש יום אחד לשיט. בימים שני או שישי יוצאת הפלגה מהנמל בפגאדיה ובה מספר עצירות לאורך כמה חופים: Kyra Panaya, Apella ו- Acheta אל חלקם לא ניתן להגיע ברכב כך שכדאי לנצל את ההזדמנות היחידה להגיע אליהם.
בחופים האלו תוכלו לשחות, לשנרקל ולצלול או סתם לבלות על החוף (מומלץ להגיע עם שקפקפים או נעליים מיוחדות כי בחלקם החול מורכב בעיקר מאבנים חדות). השיט כולל ארוחת צהריים על הסיפון. אם יתמזל מזלכם תוכלו לצפות בכלבי ים נזיריים הנמצאים בסכנת הכחדה.
למי שמעדיף להישאר על קרקע מוצקה ניתן לשכור רכב ולצאת למסע ברחבי האי. מאחר ורוב האי הוא הררי הכבישים הם מפותלים, אין תנועה רבה אך הנסיעה יחסית אתגרית. בין הכפרים שתוכלו לראות בדרך, נמצא הכפר "אולימפוס" שנמצא בצפון האי – מרחק של כשעה וחצי נסיעה מפגאדיה.
מומלץ לשוטט בין רחובותיו הצרים, לפגוש את התושבים המחוייכים, לראות כיצד נשתמרו המסורות היווניות ולטעום מהמאכלים האותנטיים.
לפגוש את "זורבה היווני"
ולסיום, שמרנו את הטוב הגבוה והטעים ביותר לסוף: הנקודה הכי גבוהה באי היא הכפר קאלי לימני (Kali Limni), אחריה המקום הכי גבוה הוא הכפר אולימפוס (Olympos) שמרהיב בפני עצמו אך תיירותי יותר.
שם, בדיוק כשתחשבו שטעיתם בדרך והגעתם להגדרה המדויקת של "שום מקום", תבחינו בחניון קטן שיכניס אתכם לחווה של אית'ונאסיס או כמו שמכנים אותו באי, "טרזן". (כינוי נוסף שהוא קיבל ע ידי לא אחר משמעון פרנס הוא "הזורבה של קרפטוס", בשל הדמיון המופלא בינו לבין הדמות האגדית מהסרט "זורבה היווני").
מדובר במין טברנה אבל לא אחת כזאת שראיתם קודם. בכניסה למקום ישנה בריכה קטנה שתוכל לספק לכם רגעים צוננים בימים חמים אך מצד שני בשל מיקומו הגבוה של הכפר, הרוחות באזור גם יוכלו לעשות את העבודה. אית'ונאסיס, בעל המקום שגם גר כאן, עושה הכל בעצמו: מגידול התבלינים, הירקות, עצי הזית והתפוחים ועד ליצירת יין וראקי. וכמובן גם בישול המאכלים שהוא לבסוף אף מגיש בעצמו לאורחים.
גם אם תגיעו אחרי ארוחת בוקר דשנה וגם אם לאו, אל דאגה לא תוכלו להפסיק לאכול את האוכל שימשיך להגיע אליכם עד שתאמרו נואש. אם יש לכם סבלנות איתו'נאסיס יכניס אתכם לביתו, יתן לכם לטעום היישר מהסירים ויסביר לכם איך הוא מכין הכל לבדו מחומרי הגלם שהוא מגדל בגינה שבנה.
חופשה בקרפטוס מיועדת לאותם אנשים שרוצים ליהנות מחגיגה של אוכל יווני מסורתי, בילוי בטברנות והרבה אוזו וגם לא מעט שעות של בטן גב. אז מי שחשקה נפשו להשאיר את כל הדאגות מאחור, למי שמאס בהמולת תיירים ורוצה לעשות "כלום" - זה האי בשבילכם.
הכתבת הייתה אורחת של החברה דיזנהאוז איילנד