סוף להגבלות על כניסת כלבי נחייה באימון למקומות ציבוריים
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שמסירה את ההגבלות על מדריכים ומשפחות אומנה של כלבי נחייה לעיוורים בכניסה למקומות ציבוריים ועל שימוש בתחבורה ציבורית. קנס של 14 אלף שקל למי שיאסור את כניסתם למקומות ציבוריים. בנוסף, יתאפשר מתן פיצוי של עד 50 אלף שקלים ללא הוכחת נזק
מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המאוחדת של שר הרווחה, חיים כץ (ליכוד) וחברי הכנסת מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) ואילן גילאון (מרצ), האוסרת להפלות אנשים המשמשים כמדריכים ומשפחות אומנה לכלבים וגורים, המצויים במהלך הכשרה לשמש ככלבי נחייה לעיוורים.
"החוק החדש מתקן את האבסורד"
עד כה, החוק אסר להפלות אנשים עם עיוורון המלווים בכלבי נחייה. על פי יוזמי ההצעה, היא נועדה למנוע איסור כניסה של אותן משפחות אומנות ומדריכי כלבים המלווים בכלבים במהלך תקופת ההכשרה למקומות ציבוריים. בנוסף, תיאסר גביית תשלום בכניסה למקום ציבורי, שימוש במתקן או שימוש בתחבורה ציבורית לאותם אנשים המלווים בכלבי נחייה.
על פי הצעת החוק אושרה ברוב של 32 תומכים וללא מתנגדים, "מי שיגביל זכותו של עיוור להיכנס למקום ציבורי או להשתמש בתחבורה ציבורית כשהוא מלווה בכלב נחיה, ייקנס ב-150 אלף שקל. בנוסף, תותר כניסה למקומות ציבוריים לכלבי נחיה במהלך תהליך הכשרתם, גם אם אינם מלווים אדם עיוור, אלא חונך או מאמן. מי שיגביל זאת צפוי לקנס בסך כ-14 אלף שקלים. עוד נקבע כי מי שיימנע מהעסקה של אדם בשל היותו עיוור המלווה בכלב נחיה, ייקנס בכ-20 אלף שקלים. עיוור, מאמן, או ארגון המייצג עיוורים, יוכלו לתבוע גם בתביעה אזרחית בעניינים אלה, עד סכום של 50 אלף שקלים, מבלי שיידרשו להוכיח נזק כלשהו".
למען העיוורים: כך הפכתי לאמא מאמצת לכלב נחייה
ח"כ מיקי רוזנטל ציין בתגובתו להצבעת המליאה כי "בתקופת ההכשרה נדרש המאמן לנוע עם הכלב במרחב הציבורי ולהרגיל אותו לחיי היום יום של בעליו לעתיד. מדובר על שנותניו הראשונות של הכלב בו הוא נמצא באומנה ואימון ועובר תהליך "סוציאליזציה". ככל שהכלבים ייחשפו לגירויים רבים יותר בתקופה הזו, התהליך יהיה יסודי יותר", הוא ציין. "החוק החדש מתקן את האבסורד – ומאפשר לאומן או מדריך כלבי נחייה, להיכנס עם הכלב לכל מקום ציבורי ולהשתמש בתחבורה ציבורית בחופשיות".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) הוסיף ואמר כי "המצב כיום הוא שגורים המיועדים להפוך לכלבי נחיה המסייעים לאנשים עיוורים בהתנהלות במרחב הציבורי, לא היו יכולים להכנס למקומות ציבוריים אלא במקרים של לפנים משורת הדין. ההצעה הזו מתקנת תיקון חשוב ומאפשרת לגורים ולמאמניהם להכנס למקומות ציבוריים באין מפריע, ובכך להכיר טוב יותר את המקומות אליהם עשוי להגיע האדם העיוור, כמו משרדי ממשלה, עיריות ועוד"
חיים כץ, שר הרווחה והשירותים החברתיים אמר לאחר ההצבעה כי "אני שמח שהצלחנו להביא עוד תיקון לטובת אנשים עם מוגבלויות. עלינו להקל עליהם ככל הניתן ולסייע להשתלבותם המיטבית בחברה".