השיטה הישראלית שמכפילה את שיעור ההפריות המוצלחות
מחקר חדש קובע: שיטה שפיתח הגינקולוג הישראלי ד"ר עמיחי ברש מעלה עד פי שניים את הסיכוי להצלחת הפריה תוך־רחמית. פרופ' שלמה משיח: "בזכות השיטה מטופלת שלי הצליחה להרות — אחרי 20 כישלונות"
מחקר חדש של צוות חוקרים מניו־זילנד, שהוצג אתמול (ד') באחד הכנסים החשובים בתחום הפוריות של "האיגוד האירופי לפוריות ולרביית האדם", בהלסינקי פינלנד, מצא שהשיטה הישראלית של גירוי רקמת הרחם משפרת עד פי שניים את הסיכוי לקליטת העובר בהפריה חוץ־גופית.
המחקר כלל שמונה ניסויים שבהם השתתפו יותר מאלף נשים שביצעו הפריה תוך־רחמית. על פי הממצאים, נשים שעברו את הפרוצדורה של הגירוי שיפרו את הסיכוי שלהן להרות בצורה דרמטית. על פי המחקר, הסיכוי עלה מ־9% ל־28%-14% בממוצע.
השריטה ברחם יוצרת תהליך דלקתי - שמעלה את שיעור ההריונות
שיטת גירוי או "שריטת" רקמת הרחם הומצאה לראשונה לפני כחמש שנים בישראל על ידי ד"ר עמיחי ברש, לשעבר מנהל היחידה להפריה חוץ־גופית בבית־החולים קפלן ברחובות וכיום יועץ פריון בקופת החולים מכבי, והתקבלה בסקפטיות רבה על ידי חלק ממומחי הפוריות המובילים בישראל.
"השיטה התגלתה באופן מקרי לגמרי כאשר עשו ביופסיה מרירית הרחם כדי לנסות לבדוק אצל נשים שלא הצליחו להרות מה הסיבה לכך", סיפר אתמול פרופ' שלמה משיח, מראשוני הרופאים בארץ שעסקו בהפריה חוץ־גופית. "ד"ר ברש מצא שאחרי הפעולה הזו שיעור ההריונות עלה כפליים".
לדברי החוקרים, הגירוי — מעין "שריטה" שמבוצעת באופן יזום — של רקמת הרחם יוצר ברקמה תהליך דלקתי, שמביא לגדילת תאים חדשים והופך את רקמת הרחם המתאחה לדביקה יותר, ובכך מקל על קליטת העובר המופרה בתהליך ההפריה החוץ־גופית ומגביר את הסיכויים להשגת היריון (ראו תרשים).
כעת, עם פרסום תוצאות המחקר הבינלאומי המקיף, זכתה השיטה לחיזוק ולאישוש מחקרי־מדעי. "מדובר בהליך קל יחסית, שניתן לבצע אפילו ללא הרדמה, ובמקרים מסוימים הוא אכן משפר — כמעט כפליים — את הסיכוי לקליטת העובר", הוסיף פרופ' משיח, שכבר מתחילת הדרך אימץ את השיטה בהתלהבות ויישם אותה בהצלחה רבה.
"עם זאת הוא בהחלט אינו מתאים לכל אישה שעוברת תהליך של הפריה חוץ־גופית, וראוי לבצע אותו רק אחרי יותר משני כישלונות בהשגת היריון בטיפולי הפריה חוץ־גופית".
מס' הנשים בישראל שעוברות טיפולים - מהגבוהים בעולם
לדברי פרופ' משיח, בישראל השיטה נפוצה מאוד כיום. "מספר הנשים בישראל שעושות טיפולים חוזרים אחרי כישלונות הוא מהגבוהים בעולם", הסביר. "אני עושה את זה להרבה נשים שמחפשות ישועה. באחד המקרים הכי בולטים שטיפלתי בהם אישה שלא הצליחה להרות אחרי 20 טיפולים הצליחה בפעם ה־21 אחרי שעברה את שיטת הגירוי".
גם ד"ר ברש, מפתח השיטה, בירך אתמול על ממצאי המחקר. "הרבה מאוד ארצות בעולם הכניסו את זה לפרוטוקול הטיפול שלהן, וזה מאוד משמעותי", אמר. "בישראל הרבה מאוד נשים כבר עושות את זה, וזה רק הולך ועולה.
"זו פעולה מאוד פשוטה ותמימה. אני כבר עשיתי אלפים כאלה ללא סיבוכים בכלל. האישה לא סובלת. יש לפעמים אי־נוחות מסוימת, ויש פעמים שהנשים בכלל לא מרגישות שזה קורה. אנחנו עושים ביופסיה לרירית הרחם שלוש פעמים בחודש שלפני ההפריה, וזה גורם לשיפור משמעותי בקליטת העוברים בחודש של הטיפול.
"עשינו הרבה מחקרים במשותף עם מכון ויצמן, ומתברר שהפעולה הזאת גורמת לכך שתאים שדרושים להשרשה יתרבו ברירית בכמויות הרבה יותר גדולות ממה שהיה לפני כן. היום יודעים שיש תאים מיוחדים שאמורים להיות בכמויות גדולות כדי שהשרשה של העובר תתרחש, וככל שיש יותר תאים מהסוג הזה שיעור ההצלחה של ההשרשה גדל. הוכחנו, על ידי שליחה של דוגמאות רבות של רירית רחם, שכמות התאים באמת עולה, ושבאמת הושרשו יותר הריונות".
לדברי ד"ר ברש, עוד טרם המחקר הנוכחי פורסמו מאמרים שבחנו את השיטה: "יש מאמרים שהראו שהכפלנו את ההשרשה, ויש מאמרים שאמרו שרק הגדלנו אותה בצורה משמעותית. כרגע רוב המאמרים הראו שיש עלייה משמעותית".
למחקר פורסמו גם הסתייגויות שלפיהן צריך עדיין לערוך מחקר מקיף יותר עם מספר רב יותר של מטופלות כדי להוכיח סיכוי גדול יותר לכניסה להיריון בעקבות השיטה. שרה לנסן מאוניברסיטת אוקלנד בניו־זילנד, שהציגה את המחקר בכנס, ציינה שהראיות המחקריות הן לא חד־משמעיות ושעדיין צריך להתייחס לתוצאות בזהירות.
השתתף בהכנת הידיעה: דני ספקטור
כך מתפתח הריון. צפו: