אזהרה: נמצא קשר ישיר בין שתלי סיליקון ללימפומה
סוכנות הבריאות הרגולטורית בצרפת הזהירה כי שתלי סיליקון מתוצרת צרפת גרמו לעשרות מקרי סרטן מסוג לימפומה אצל נשים, שכמה מהן מתו מהמחלה. הסוכנות הקציבה ליצרני הסיליקון שנה כדי להציג נתונים סותרים לפני שייאסר שיווקם
שתלי הסיליקון שוב במרכז הסערה: רשות הבריאות הרגולטורית בצרפת הזהירה כי קיים קשר ברור בין השתלים לבין סיכון מוגבר לסרטן. האזהרה הופצה בעקבות מידע שהראה כי עשרות מושתלות לקו בסרטן מסוג לימפומה, ו-8 מהן מתו.
רשות הבריאות הרגולטורית בצרפת אספה דיווחים מהם עולה כי בסך הכל לקו 250 מושתלות סיליקון בסרטן לימפומה מסוג ALCL, 8 מהן מתו. 18 מהמקרים התרחשו בצרפת. אף שהסיכון למחלה נדיר, הסוכנות לבטיחות רפואית בצרפת אמרה כי קיים קשר ישיר בין השתלים לבין התחלואה בסרטן, וכי נדרשת בדיקה מעמיקה.
הרשות הקציבה ליצרניות הסיליקון בצרפת 12 חודשים, כדי להציג נתונים סותרים שיוכיחו את בטיחות השתלים ויסתרו את הקשר שנמצא בין הסרטן לבין השתלים.
בישראל לא ידוע על כירורגים פלסטים המשתמשים בשתלי סיליקון מתוצרת צרפת, בעיקר מאז פרשת הסיליקון הדולף. מרבית השתלים מיובאים מארצות הברית.
קיראו עוד על פרשת שתלי הסיליקון
ה-FDA ממליץ: להחליף שתלי סיליקון כל 10 שנים
הסיליקון מסוכן? הכל על ניתוח להגדלת חזה
איך אפשר לדעת אם שתלי הסיליקון בטוחים?
"נשים שעברו השתלה צריכות להיות במעקב"
סרטן מסוג ALCL מתרחש כאשר תאים מסוג לימפוציטים מתרבים במהירות ומצטברים בצוואר, בתי השחי או במפשעה. תאי הסרטן ממשיכים להתרבות ולהתפשט בגוף ואם שכפולם אינו נעצר על ידי כימותרפיה, גורם הסרטן למוות.
בבלוטות הלימפה זורם נוזל חסר צבע, הוא נוזל הלימפה המכיל תאים מסוג לימפוציטים. מדובר בתאי דם לבנים, המשחקים תפקיד מרכזי בהגנה על הגוף מפני זיהומים ומחלות.
תאי הדם הללו מתחלקים לתאים לימפוציטים מסוג B ותאים לימפוציטים מסוג T . כאמור, במקרים מסוימים, יוצאת פעילות מערכת הלימפה מבקרה, והיא מתחילה לייצר תאים רבים ללא שליטה.
"מדובר במחלה שמופיעה מאוחר אחרי השתלה ומתאפיינת בהתנפחות משמעותית והצטברות נוזלים בשד ללא כאב ללא רגישות וללא גושים או זיהומים בשד", מסביר הפרופ' אייל וינקלר, מומחה בכירורגיה פלסטית ולשעבר יו"ר האיגוד לכירורגיה פלסטית.
"מהרגע שסימנים כאלה מתחילים, המטופלת חייבת לפנות למנתח פלסטי מומחה שיפנה לאולטרסאונד לניקור הנוזל או לניתוח להוצאת המישתל ולשליחת הנוזל שהצטבר לבדיקה ציטולוגית מיוחדת לסמנים למחלת הלימפומה. אז המחלה ניתנת לטיפול ולריפוי".
פרופ' וינקלר מציין כי נשים שעוברות השתלת סיליקון צריכות להיות במעקב הפלסטיקאי כל שנה עד גיל 40 ומגיל 40 גם אצל כירורג שד. "אין המלצה שונה לביצוע ממוגרפיה או גילוי מוקדם של סרטן שד לנשים שעברו השתלה, כי אין קשר בין שתלים לסרטן שד. נכון להיום, האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית לא מצא דיווח על סרטן כלשהו בקרב מושתלות".
כבר בעבר: חשש לקשר בין שתלים לסרטן
החשש מפני הקשר בין סיליקון לסרטן עלה כבר בשנת 2011, כאשר מינהל המזון והתרופות האמריקני הודיע כי יבחן את הקשר בין השתלים לסרטן הלימפומה ALCL. זאת בעקבות דיווחים אז על 60 מקרים של סרטן מסוג זה בקרב המושתלות.
מדי שנה מאובחנת אחת מכל 500 אלף נשים בארצות הברית כסובלת מהמחלה הנדירה. סרטן ALCL הממוקם ברקמת שד מצוי אצל כשלוש מכל 100 מיליון נשים ברחבי העולם שלא עברו השתלת חזה. על פי ההערכות, 10-5 מיליון נשים ברחבי העולם עברו השתלת חזה.
עם ההודעה אז, קרא ה-FDA לרופאים ליידע נשים שעומדות לעבור השתלת חזה מסוג סוג שהוא על הדיווחים, אולם טרם הוטלו מגבלות על השתלות חזה מסוג סיליקון או סלאיין.
בשנות התשעים הורה כבר ה-FDA לאסור את השימוש בשתלי סיליקון, מחשש שדליפת הסיליקון מהשתל תגרום לסרטן. ה- FDA קבע אז כי לא הוחלט ששתלי הסיליקון מסוכנים, אלא שאין אפשרו לתת לנשים מספיק אינפורמציה על בטיחות השתלים שיהיו בגופן במשך שנים רבות. החשש הכבד היה כאמור מפני קריעת השתל והשפעת הסיליקון הדולף על הגוף.
לפני כ-11 שנים החליט פאנל מיוחד של ה-FDA לאשר מחדש שימוש בשתלי הסיליקון בתנאים מסוימים הכוללים בדיקה שנתית מקיפה, והתרעה בפני הפציינטית על סיכונים אפשרים ובדיקת השתלים. מומחים התנגדו לאישור מחדש של ה- FDA בטענה כי אין מספיק מחקרים שבודקים לטווח הרחוק את רמת הבטיחות בניתוחים להשתלת סיליקון בחזה.
צפו בדיון באולפן ynet בנושא העלאת המודעות לסרטן השד: