פורסם הדו"ח להגברת התחרות בבנקים: אלו השינויים
אחרי שפורסמו המלצות הסופיות של הוועדה להגברת התחרות בשירותים הבנקאיים, הופץ תזכיר חוק המבקש ליישם את ההמלצות, הכוללות בין היתר, הפרדת שתי חברות כרטיסי האשראי הגדולות מהבנקים, הקלה במתן רישיונות לבנקים חדשים והחלת ביטוח פיקדונות. באוצר התעלמו מדו"ח קרן המטבע הקובע כי יישום ההמלצות יפגע ביציבות המערכת הפיננסית
משרד האוצר פרסם אתמול בלילה (ד') תזכיר חוק למסקנות הוועדה להגברת התחרות בשירותים הבנקאיים, שהוקמה על ידי האוצר ובנק ישראל.
עיקרי המלצות כוללות הפרדת שתי חברות כרטיסי האשראי (ישראכרט ולאומי קארד) מהבנקים הגדולים – פועלים ולאומי, בתוך שלוש שנים. לטענת הוועדה, "הפרדתן מהבנקים הגדולים תכניס שחקנים חדשים בעלי יכולת תחרותית עצמאית משמעותית".
חברת כרטיסי האשראי כאל - לא תופרד בשלב זה ולאחר 4 שנים תיערך בחינה לגבי הצורך בהפרדתה על ידי ועדת יישום מיוחדת שהקמתה תוסדר בחקיקה.
עוד נקבע כי חברות כרטיסי האשראי המופרדות יוכלו להפוך לבנקים בתנאים מקלים שעליהם הורה הפיקוח על הבנקים. בנוסף, יינתנו לאותן חברות תמריצים להפוך לבנקים. בתוך 4 שנים יוכלו גורמים מסחריים שירצו בכך להקים בנקים חדשים להתארגן ולהיכנס לענף בתנאים מקלים.
על פי ההמלצות, הבנקים יוכלו להמשיך להנפיק כרטיסי אשראי, אולם יקבעו הגנות "ינוקא" לחברות כרטיסי האשראי המופרדות. הגנות אלה כוללות, בין היתר, את היכולת להעביר לקוחות לאשראי חוץ בנקאי מבלי שהבנקים הגדולים יוכלו לשמר את הלקוחות, תוך הותרת הבחירה בידי הלקוח.
כמו כן הבנקים הגדולים יצמצמו את היקף מסגרות האשראי על גבי הכרטיסים שהם מנפיקים כיום, באופן משמעותי. לבסוף, גם כאשר הבנקים ינפיקו כרטיסים ללקוחותיהם – הם יעשו זאת באמצעות חברות כרטיסי האשראי, אך לכל בנק תהיה חובה להנפיק באמצעות יותר מחברה אחת.
עוד נקבע כי לבקשת לקוח ובכפוף להסכמת חברת כרטיסי האשראי, הבנק יהיה חייב להציג ללקוח במסגרת תצוגת החשבון, גם את הפעילות בכררטיס החוץ בנקאי - הפעולות והיתרה, כך שניתן יהיה להשוות ולעקוב אחרי הפעולות בכל נקודת זמן. כיום, המידע שניתן לקבל מהבנק נוגע רק לכרטיס הבנקאי.
בנוסף, יוקם ממשק אינטרנטי מרכזי בו ניתן יהיה להשוות בין ההצעות השונות של שירותים בנקאיים ומוצרים פיננסים, כאשר לקוח יוכל לקבל שירות מסויים גם בבנק מתחרה.
יש לציין כי אתמול פרסמה קרן המטבע הבינלאומית התייחסות למסקנות הוועדה, לפיה, ההמלצות יפגעו ביציבות המערכת הפיננסית בישראל, אך נראה כי באוצר לא מתרגשים מהאזהרות.
כאמור, מדובר בתזכיר חוק הדורש עוד הליך פרוצדוראלי עד יישומו וצפויים לעבור מספר שבועות עד שיגובש נוסח החוק הסופי.