במצרים הופתעו מביקור השר: כך התערבבה הסוגיה הפלסטינית במסע נתניהו לאפריקה
היסודות שהניח א-סיסי בקריאתו לישראלים ולפלסטינים לפתור את הסכסוך סללו את ביקור שר החוץ שלו בירושלים. אוהדי המשטר בקהיר מצדיקים: "דבר טבעי. הוא נסע בשביל פלסטין". בפרלמנט המצרי כבר קראו לו להסביר את פשר הביקור שנקשר למסע נתניהו באפריקה
בדומה לתקשורת הישראלית גם במצרים הופתעו אתמול (יום א') לשמוע על ביקורו הנדיר של שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, בישראל. האירוע ההיסטורי התרחש תשע שנים אחרי שכף רגלו של שר החוץ האחרון בממשלו של חוסני מובארק, אחמד אבו אל-ריט, דרכה בישראל.
חרף ההפתעה חשוב לציין כי בחודשים האחרונים ניכר שהיחסים בין ישראל למצרים יוצאים לאור יותר ויותר וחורגים משיתוף הפעולה הביטחוני שדובר עליו כל כך הרבה.
השגריר המצרי בתל אביב, חאזם חיירת, שהחל את עבודתו בחודשים האחרונים אחרי כמה שנים ללא דיפלומט מצרי בארץ הוא דוגמה אחת לשינוי. דוגמה נוספת היא פגישתו של חבר הפרלמנט המצרי, תופיק עוכאשה, עם שגריר ישראל בקהיר היוצא, חיים קורן, שהיוותה סוג של בלון ניסוי. הפגישה עוררה זעם גדול בתקשורת המצרית ובעיקר בפרלמנט המצרי שהדיח את עוכאשה.
אולם בחודש מאי הגיעה הקריאה המפורסמת של נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, לצד הישראלי ולצד הפלסטיני לפתור את הסכסוך בהקדם. הנשיא המצרי ביקש לשדר את הקריאה בטלוויזיה הישראלית, והיא כללה גם מסר למפלגות בארץ להתאחד ברקע המגעים שהיו אז להרחבת ממשלתו של בנימין נתניהו. מכאן נסללה ככל הנראה הדרך לביקור של שוכרי בישראל, לאחר שא-סיסי הכשיר מבחינתו את דעת הקהל בארצו לצעד הנדיר.
התגובות בארץ הנילוס לביקור השר בארץ הקודש היו מעורבות, והתחלקו בין התומכים למתנגדים. אחת התהיות שהועלו בעקבות הביקור הייתה לגבי הקשר בין ביקורו של שוכרי למסעו של נתניהו באפריקה בשבוע שעבר.
ברשתות החברתיות במצרים עורר ביקורו של שר החוץ הדים רבים, והם באו לידי ביטוי בדיונים תחת ההאשטאג "#שר_החוץ". אחד מהגולשים המצרים ציין באופטימיות: "הלוואי שזה יביא תועלת לאחינו ובני עמנו בפלסטין ושזה לא יהיה רק מילים". גולשת אחרת כתבה: "שר החוץ, סאמח שוכרי, נסע קבל עם ועדה ולא בסתר למען פלסטין. לו שמעו את המילים של אנואר סאדאת לפני 40 שנה, אולי המצב היה שונה".
חברי פרלמנט במצרים, שאוהדים את משטר א-סיסי, התייחסו אף הם לביקור. אחד מהם הוא סעד אל-ג'מאל, יו"ר הוועדה לענייני ערבים בפרלמנט המצרי, ומי שמשמש כראש הסיעה הכי גדולה בפרלמנט המצרי המתחדש. הוא ציין כי הביקור הוא הוצאה לפועל של קריאת הנשיא א-סיסי, כדי להחיות את תהליך השלום ופתרון שתי המדינות, קרי מדינה פלסטינית ומדינה ישראלית בהתאם ליוזמת השלום הצרפתית ויוזמת השלום הערבית מ-2002.
לדבריו, "המטרות של אותה יוזמה היא גם לפתור את סוגיית פלסטין ואת ההתנחלויות שבגינן משתלטים על השטחים הפלסטינים. הנוסחה של אדמה תמורת שלום, אם תתממש ויהיו כוונות באמת כנות, תביא להרגעת הפלסטינים". הוא הוסיף כי "דיאלוג רציני יגרום להיעדר נוכחות של פלגי ההתנגדות הפלסטינית. חלקם סטו ממטרתם והתפשטו והשתמשו באלימות ככלי לקריעה לגזרים של המדינות".
"יש בניית אמון בין המדינות"
במקביל, יו"ר ועדת ההגנה והביטחון הלאומי בפרלמנט המצרי, כמאל עאמר, הסביר גם הוא כי "למצרים יש הסכם שלום עם ישראל בן יותר מ-30 שנה. זה אומר שיש בניית אמון בין המדינות, והאמון הזה נבחן באירועים רבים. הביקור הוא דבר טבעי בהתאם להסכם שאומר שיהיו ביקורים הדדיים לשם תיאום דיפלומטי בסוגיות רבות המשותפות לצדדים. יש תיאום תמידי בין הצדדים באמצעות ועדות קישור שממלאות את תפקידן משני הצדדים".
ברקע הביקור היו גם כמה חברי פרלמנט שהביעו פחות התלהבות. אחד מהם הוא הית'ם אל-חרירי, שהעריך כי ייתכן שהביקור קשור לביקורו של נתניהו באפריקה וטומן בחובו מעין אזהרה לישראל שלא תתערב בנושא סכר א-נהדה בנילוס, שנמצא במחלוקת בין מצרים לאתיופיה. חברת הפרלמנט אניסה חסונה, שמשמשת כחברה בוועדה ליחסי חוץ בפרלמנט, סיפרה כי הוועדה הגישה בקשה למשרד החוץ בקהיר על מנת ששוכרי יסביר בשבוע הבא את תוצאות ביקורו.
תגובה מעניינת נוספת סיפק חבר הפרלמנט ואיש התקשורת מוסטפא בכרי - האיש שהוביל את הקמפיין להדחת תופיק עוכאשה לאחר פגישתו עם השגריר הישראלי בקהיר. "הפרלמנט הופתע מהביקור הזה", אמר בכרי והזכיר גם הוא את ביקורו של נתניהו במדינות אפריקה. הוא העריך כי "הביקור נועד להתעדכן במה שהתרחש באפריקה ולעקוב אחר ההתפתחויות בשטחים הכבושים. ביקורי הפתע האלה מצריכים לאחר מכן ששר החוץ יגיע לפרלמנט להסביר את תוצאות שיחותיו עם הצד הישראלי בזמן הנוכחי בכל המישורים".
מי שהתבטא בחריפות יותר ביחס לביקור הוא יו"ר איגוד עורכי הדין במצרים, שבדומה לאיגודים המקצועיים במדינה אינו מעודד נורמליזציה. "אין הצדקה לביקור", פתח סאמח עאשור את הודעתו. הוא הסביר כי "זה לא מוצדק בעיתוי שבו ישראל מחבלת בביטחון של מצרים בתחום המים באמצעות מהלכיה באפריקה ובייחוד אחרי ביקורו של ראש הממשלה שלה בארבע מדינות ששוכנות על אגן הנילוס וגם בצל התנאים הנוכחיים באזור".
אל הביקורת הצטרפו ברשתות החברתיות גולשים שלא אוהבים את המשטר בלשון המעטה, ונוטים לטובת האחים המוסלמים. אחד מהם כתב בציניות עם ביקורת על משטר א-סיסי: "מורסי המשת"פ כתב איגרת לנשיא ישראל 'יקירי, פרס'... אם הוא היה שולח שר חוץ להיפגש עם נתניהו הוא היה הופך לגיבור".
דובר בשם האחים המוסלמים, מוחמד מונתסר, היה חריף אף יותר וצייץ: "משטר שבגד בדמם של מאות אלפי חללים מחזק את קשריו עם האויב הציוני. הוא מכר לו גז ואת הכבוד והטיל מצור על האחים וחותר למסור את סיני. הוא מוכר את מצרים בשביל כיסא". כמובן שאותן תגובות הובלטו בכלי תקשורת המזוהים עם האחים המוסלמים. בהקשר זה ניתן לציין קריקטורה ביקורתית שעלתה לרשת בשעות האחרונות שבה נראה שר החוץ המצרי מגיע לישראל ומתעלם מ"עזה הכלואה".