הרשות לשיקום האסיר: לשחרר מיד את משה קצב
שבוע לפני כינוס ועדת השחרורים ממליצה כעת הרשות לשיקום האסיר לשחרר ממאסר את הנשיא לשעבר לאחר שהוכנה עבורו תוכנית שיקום הכוללת טיפול קבוצתי ולימודים תורניים. בפברואר האחרון קבעה הוועדה שעונשו של קצב שהורשע באונס לא יקוצר גם בשל חוות הדעת של הרשות שלא ניתן לשקמו משום שסירב להביע חרטה
תפנית: הרשות לשיקום האסיר (רש"א) ממליצה לשחרר מיד את הנשיא לשעבר משה קצב לאחר שריצה שני שלישים ממאסרו ולאחר שהוכנה עבורו תוכנית שיקום מחוץ לכלא הכוללת לימודים תורניים וטיפול קבוצתי. ועדת השחרורים תתכנס ביום רביעי הבא ותכריע אם לקבל את העמדה הזו.
מדובר בשינוי עמדתה של רש"א לאחר סירובה בפברואר האחרון לבחון תוכנית שיקום מחוץ לכלא לקצב, שהורשע באונס ונידון לשבע שנות מאסר, משום שלא הביע חרטה מלאה על מעשיו ולא עבר הליך שיקומי בכלא. לפני 10 ימים פורסם לראשונה ב-ynet כי ברשות שוקלים מחדש את בדיקת שיקומו של הנשיא לשעבר מחוץ לכלא.
יצחק (ז'ק) דדון, מנכ"ל הרשות לשיקום האסיר, אמר ל-ynet כי "העובדים שלנו פוגשים את כל האסירים בכלא ובוחנים אם הם מתאימים לתוכנית שיקום. אסיר שנקט דרך מסוימת, ברגע שהוא מתקרב לתוכנית שיקום אנחנו הולכים לקראתו. תפקיד הרשות הוא לשקם אסירים ושל הפרקליטות הוא לכלוא אותם. אנחנו שני גופים עם תפקידים הפוכים ויש חילוקי דעות".
דדון מתח ביקורת על הפרקליטות: "הרשות לשיקום האסיר לא תקבל תכתיבים שסותרים את עמדתה המקצועית. הרשות היא גוף עצמאי המקבל החלטות מקצועיות ואנחנו לא מוכנים לקבל תכתיבים משום גוף אחר במדינה, כולל הפרקליטות".
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו, תקפה את החלטת הרשות: "ההחלטה מעוררת תהיות קשות ונודף ממנה ריח רע ביותר", אמרה סוליציאנו.
"לא יעלה על הדעת כי גורם מקצועי משנה ב-180 מעלות את המלצתו המקצועית ללא כל סיבה משכנעת. נשאלת השאלה מי עומד מאחורי החלטה זו? מיהם חברי המועצה הציבורית של הרשות, שבקלות כה רבה משנים עמדה מקצועית ובכך יורקים בפרצוף של קורבנותיו של קצב".
לסיכום אמרה מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע כי "קצב עדיין מכחיש ללא בושה את העבירות שבהן הורשע. הוא מעולם לא הסכים לומר את המילים הפשוטות: סליחה, טעיתי. אני קוראת לוועדת השחרורים להמשיך ולדבוק בעמדתה ולא לקצוב בשום פנים ואופן את עונשו".
בשבוע שעבר הורה בית משפט המחוזי בלוד, שדן בערעור שהגיש קצב, להחזיר לוועדת השחרורים את בקשתו לקצר את עונש המאסר שהוא מרצה בגין הרשעתו באונס.
בפברואר קבעה הוועדה שהעונש לא יקוצר וקצב הגיש ערעור על כך לבית המשפט. לפני שבועיים הודיעה הרשות לשיקום האסיר לפרקליטות על מדיניות חדשה שבמסגרתה נבחנים מקרים מורכבים, כולל עניין קצב. נציגיה נפגשו עם הנשיא לשעבר בכלא, ככל הנראה לקראת ניסוח חוות דעת נוספת לשיקומו.
בעתירה ייצגו את קצב עו"ד ציון אמיר ועו"ד יהושע רזניק. בדיון נכחה גם עו"ד שני אילוז, שייצגה את קצב בוועדת השחרורים. עו"ד אמיר אמר בדיון: "מדובר בדיני נפשות. קצה נפשנו בקבלת החלטות שנוגעת לעניינו של איש ולא עניינו של עניין. אנחנו נמצאים בהליך שכל כולו שיקום של אסיר. תכליתו של ההליך לעשות משפט צדק. אנחנו לא רוצים שהאיש יקרוס וימות".