אלפים השתתפו בהפגנת הגאווה בב"ש: "לא אזרחים סוג ב'"
כ-2,500 מפגינים התייצבו לעצרת מחאה מול מבנה העירייה בב"ש בעקבות החלטת בג"ץ על דחיית העתירה שביקשה לקיים את מצעד הגאווה ברחוב המרכזי בבירת הנגב. ארז שהגיע מירושלים: "לא נסתפק בפירורים ובדחיקה לשולי העיר". עשרות מפגינים התעמתו עם שוטרים
החגיגה שבוטלה הפכה להפגנת גאווה. כ-2,500 מפגינים נטלו הערב (יום ה') חלק בעצרת מחאה מול בניין עיריית באר שבע בעקבות החלטת בית המשפט העליון על דחיית העתירה שהוגשה על ידי הארגון לזכויות האזרח והבית הגאה בבאר שבע בנוגע למסלול מצעד הגאווה בציר המרכזי בעיר, שדרות יצחק רגר. ההחלטה הובילה להכרזה על ביטול מצעד הגאווה שאמור היה להיערך הערב בעיר. במהלך ההפגנה נרשמו עימותים בין עשרות מפגינים שביקשו לצעוד במסלול שבו יועד להיערך המצעד, לבין המשטרה.
"מהפכה, הקהילה רוצה תמיכה", ו-"לא ישתיקו אותנו", קראו המפגינים, שהפנו אצבע מאשימה גם לעבר ראש העיר באר שבע רוביק דנילוביץ' ("רוביק, רוביק תתעורר, הדם שלנו לא הפקר") והמשטרה ("שוטר, שוטר, על מי אתה שומר?").
"אנחנו רוצים להראות שאנחנו כאן - ונשארים כאן", אמר אלן בסטאקר (18) שהגיע להפגנה מדימונה. "יש מרירות מאוד גדולה אחרי כל מה שקרה בבג"ץ ואחרי הקשיים שהעירייה והמשטרה הערימו עלינו. אנחנו רוצה להראות שאנחנו לא אזרחים סוג ב'. יש פה מורים, אחיות ובעלי מקצוע מכל תחום, תלמידים וסטודנטים. אנחנו חלק מהמדינה. המטרה היא שבשנה הבאה אנחנו נצעד ובמסלול שרצינו, בכביש הראשי".
"חשוב לי שיידעו שהקהילה מוכנה להילחם. המצעד הוא לא רק מסיבה, אלא מאבק. לא נסתפק בפירורים ובדחיקה לשולי העיר", אמר ארז וסילבסקי מירושלים. "אנחנו חלק מהמדינה, חלק מהעיר. יש הומואים לא רק בתל אביב, אלא גם בעפולה, ירושלים ובאר שבע. בכל המקומות האלה אנחנו רוצים להרגיש בטוחים ושאנחנו יכולים לבטא את עצמנו. התפקיד של המשטרה היא לאפשר לנו את זה. ולא לעשות לעצמה עבודה קלה ולתת לגורמים קיצוניים לנצח".
האגודה לזכויות האזרח והבית הגאה בבאר שבע עתרו לבג"ץ נגד מפקד המחוז הדרומי של המשטרה, ניצב דוד ביתן, וביקשו לקבל צו על תנאי המורה למשטרה להסביר מדוע לא לתת רישיון לאלתר לקיום מצעד הגאווה בב"ש במועד ובנתיב שאושר בעל פה. לפי התכנון המקורי, במצעד אמורים היו המשתתפים לצעוד במסלול שיתחיל בעיר העתיקה, יימשך בכביש המרכזי של באר שבע ויגיע עד לבניין העירייה.
המשטרה טענה כי הגיעו לידיה ידיעות מודיעיניות שקיים חשש לאלימות מצד חוגים המתנגדים לקיום האירוע וכן מצד משתתפים במצעד שמבקשים להגן על עצמם. על כן המשטרה החליטה שלא לאשר את הצעדה על הציר הראשי, בין היתר מכיוון שקיים "סיכון ממשי ברמת הסתברות של ודאות קרובה לפגיעה בחיי אדם במהלך האירוע אם יתקיים בציר רגר". המשטרה ציינה כי בצירים חלופיים היא תוכל להגן על המשתתפים באירוע בצורה טובה יותר.
מאוחר יותר קבוצה של כמה עשרות מפגינים צעדה על המדרכה שבציר רגר, שבו אמור היה המצעד להיערך, אולם השוטרים הבהירו להם כי מדובר בעבירה פלילית. "בבקשה, תבינו אותנו. אנחנו רוצים ורוצות לצעוד בבאר שבע", אמרו מספר מפגינות לשוטרים. שקד מטר שהפגינה במקום אמרה: "ברור לי שהשוטרים עוקבים אחרי הנחיות. זה נראה לי מגוחך לחלוטין שאף אחד מלמעלה לא אומר להם לאפשר לנו לצעוד. זה כל מה שאנחנו רוצים. אנחנו לא הרבה אנשים, פחות מחמישים. אנחנו לא אלימים". במהלך העימותים עוכב אחד המפגינים לחקירה.
"המצעד היה מקפיץ את התדמית של העיר"
ארנון אלוש, מנהל בית הקהילות לגאווה וסובלנות בחיפה סיפר: "הגעתי לפה כי זה חשוב. המאבק של באר שבע הוא המאבק של כולנו - של חברה הומניסטית, פלורליסטית, אנושית ומתקדמת. זה מצער שאנחנו נמצאים במצב שבו פחד, חוסר ידע ומאזן כוחות פוליטיים משפיעים על קבלת החלטות עירוניות".
רבקה בונדר (19) מארצות הברית, הגיעה יחד עם חברותיה להפגנה: "זה ציער אותנו שניסו לשנות את התוואי של הצעדה. רצינו לתמוך בקהילה, גם הממשלה צריכה לתמוך בה".
"שמענו את הקריאה של מארגני ההפגנה לבוא ולתמוך", אמרה שרון טאובה מלהבים. "מה שקרה בבאר שבע זה מביש. מי שידו על העליונה זה מי שמאיים באלימות. אין שום הגיון בהחלטה הזו. צריך להציע אבטחה מקסימלית ולפעול מול מי שמאיים באלימות. המצעד יכול היה רק להקפיץ את התדמית של העיר".
"היום באנו להפגנת צער, בשנה הבאה נצעד על רגר", אמרה עו"ד סמדר בונן, נציגת הבית הגאה. "אנחנו פה כדי להילחם. קראו לקהילה בב"ש מתלהמת רק בשל העובדה שלא הסכמנו לצעוד בתוך ארון. הם הבטיחו לנו בית וכסף ויום אחרי זה הלכו. עשו לנו ספין, אבל אנחנו באנו עם האמת שלנו. השנה הקהילה החליטה לומר - עד כאן. הקהילה רצתה לעשות היסטוריה ולקיים את המצעד הראשון בבאר שבע. עשינו היסטוריה והיום כל בית בישראל יודע שחוסר אונים היא לא דרך חיים. באר שבע היא עיר ההזדמנויות לכל תושביה, גם לקהילה הגאה".
"בית המשפט העליון נכנע לדיל הפוליטי בין הרב של ב"ש לבין ראש העיר, וקיבל הפגנה של אנשים שלא מוכנים שיסתמו להם את הפה. לא יחזירו אותנו בחזרה לארון", אמרה יו"ר מפלגת מרצ, ח"כ זהבה גלאון. "המשטרה נתנה פרס לאלימים", הוסיפה ח"כ תמר זנדברג (מרצ) שהגיעה גם היא להפגנה. "העירייה צריכה הייתה לחשוב על הנערים והנערות, ההומואים והלסביות שחיים בב"ש, שהמצעד הוא מקום לביטוי עבורם. הייתה פשרנות יתר, המשקולת נטתה לכיוון הלא נכון וחבל".
מוקדם יותר עיכבה המשטרה שני צעירים והרחיקה אותם מההפגנה בב"ש בעקבות התכתבות באפליקציית ההודעות "וואטסאפ", וזאת בשל חשש לפגיעה בשלום הציבור.
אתמול פורסם תיעוד שיחה טלפונית שבה מבטיח מפקד המשטרה בעיר, ניצב-משנה אפרים שימן, שהאירוע יתקיים כמתוכנן בתוואי הרחובות הראשיים. הוא אף חוזר ומדגיש באותה שיחה כי "מילה זו מילה".
בימים האחרונים שינה נצ"מ שימן את דעתו. אתמול הוא הודיע כי מתוך שיקולים של "הפגיעה הקשה בסדר הציבורי, ברגשות הדת ובמרקם החיים בעיר", יש להסיט את הצעדה – שתוכננה לעבר דרך רחוב ויטמן הראשי עד לבניין העירייה – לרחוב חלופי וצדדי.
"לאחר ששקלנו את המכלול, השתכנענו כי המידע המודיעיני שהוצג לעיוננו, מצדיק סטיה חלקית מציר רגר, שאושר עקרונית על-ידי המשטרה", נכתב בפסק הדין של השופטים סלים ג'ובראן, חנן מלצר וענת ברון. "אנו סבורים כי אין בשינוי כדי לפגוע בחופש ההפגנה ובחופש הביטוי של העותרות... אלא איזון שהתבקש מחובתו של המשיב לדאוג לשמירה על הביטחון והסדר הציבורי, בנסיבות".
השופטים ציינו כי מה שהביא אותם להשתכנע כי יש לסטות מהציר המקורי הם בעיקר "המידעים המודיעיניים שהוצגו בפנינו ושיש בהם כדי לתמוך בשינוי האיזונים". בג"ץ קבע כי ניתן יהיה לקיים את מצעד הגאווה באחת החלופות שהוצעו על ידי המשטרה או בציר מתווה הפשרה שהעלה בית המשפט ולפיו המצעד יחל בחניון בית אבות השלום בבאר שבע, יעבור דרך שדרות שז"ר וימשיך דרך רחוב רגר עד כיכר העירייה שם תתקיים האסיפה. קיום המצעד הותנה בכך שהעותרות יודיעו אתמול עד השעה 21 על ההחלטה באיזה מסלול יבחרו למפקד מחוז הדרום במשטרה.