"חברת החשמל לא עומדת ביעדים סביבתיים"
עשרות פניות הגיעו לקראת דיון בנושא היתר הפליטה של תחנת "אורות רבין" בחדרה. הרקע לדיון בא מקריאתם של תושבי האזור שמספרים על מחלות נשימה ואפר פחם שהפך לחלק בלתי נפרד מחייהם. במשרד ההגנת הסביבה אומרים: "יש חריגה בלוח הזמנים, ואנחנו רוצים לראות תוצאות. כדי שיעמדו בתקן עליהם להפחית עד 90% - הם עדיין לא שם"
עשרות פניות מתושבים וארגונים התקבלו במשרד להגנת הסביבה, לקראת דיון פומבי בנושא היתר הפליטה לאוויר של תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה. התחנה מורכבת מ-6 יחידות ייצור חשמל, כאשר פרוייקט הפחתת הפליטות (התקנת סולקנים ושיפור הבעירה) מיושם בשתיים מתוכן. ההתקנה תאפשר הפחתה של כ-90% מהפליטות. נכון להיום, בתחנת הכוח הטמיעו את המתקנים ביחידה פחמית אחת בלבד, כאשר הושגה רק הפחתה של כ-50% מהפליטות.
המשרד להגנת הסביבה מוסר כי לקראת השימוע הציבורי התקבל מספר שיא של 80 פניות מהציבור. רבים מהתושבים המתגוררים באזור תחנת הכוח מספרים על מחלות נשימה ואפר פחם שהפך לחלק בלתי נפרד מחייהם.
אריאל נוי (44) אב לארבעה שמתגורר בשכונת חפציבה בחדרה סיפר כי "התחנה משפיעה על כל החיים שלנו. זה מתחיל מהבריאות של הילדים. יש לי ארבעה ילדים וכולם עם אסתמה. כל הבית מלא אפר פחם. הרצפה שחורה תמיד. הרבה מהאנשים סוגרים את החלונות במהלך היום. כמעט כל שבועיים בקיץ אנחנו צריכים להוריד את החלונות והתריסים ולנקות את אפר הפחם. אם הילדים הולכים יחפים הרגליים שלהם הופכות שחורות. אני גר 15 שנה ליד התחנה, והסיבה שאני לא עוזב כי המקום מדהים. חשבתי שאוכל להילחם בזה".
גם הארגונים הירוקים בעד סגירת היחידות הפחמיות הישנות. "הדבר יציל מאות ישראלים ואלפים הסובלים מזיהום אוויר", אומרים בגרינפיס, ומסבירים כי היתר הפליטה שמבקשים לתת לחברת חשמל מנוגד להתחייבות להפחית את גזי החממה ב-26% עד 2030. מנהל הקמפיינים בגרינפיס ישראל ד"ר יונתן אייקנבאום הסביר כי "מכל מדינות ה-OECD רק באוסטרליה חלקו של הפחם בייצור חשמל יותר גבוה מבישראל. אך חשוב לזכור שצפיפות האוכלוסין בישראל גדולה פי 100 מזו שבאוסטרליה, ומגבירה את החשיפה של האוכלוסיה לפחם".
במכתב לשר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים מסביר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישראל דנציגר, כי השבתת 4 היחידות הישנות "תחסוך למשק 4-3 מיליארדי שקלים, תוביל את משק האנרגיה קדימה ותאפשר למדינת ישראל לעמוד במחויבותיה הבין-לאומיות לעניין הסכמי פריז. "סגירת היחידות הפחמיות היא ההחלטה הנכונה למען ביטחונה של מדינת ישראל ולמען חיי התושבים ובריאותם", הוא אמר.
לא עומדים ביעדים
במשרד להגנת הסביבה לא מרוצים, ומסבירים כי בחברת החשמל לא עומדים ביעדים. "יש חריגה בלוח הזמנים, ואנחנו רוצים לראות תוצאות", אומר מרכז התייעלות אנרגטית במשרד להגנת הסביבה ד"ר גיל פרואקטור. 4 היחידות הפחמיות הנוספות תוכננו במקור לשרוף מזוט בשנות ה-70 ונכנסו לפעילות בתחילת שנות ה-80 לאחר שעברו הסבה לפחם. "מדובר ביחידות שהגיעו לסוף חייהן", מסביר ד"ר פרואקטור. "אנחנו רוצים שחברת החשמל תסגור את היחידות הישנות והכי מזהמות, ותשמר אותן למקרה חירום".
במשרדי האנרגיה והגנת הסביבה חלוקים לגבי הפעולות שחברת החשמל צריכה לנקוט. מצד אחד עומדים עקרונות איכות הסביבה ושמירה על בריאותם של תושבי האזור, ומהצד השני, הביטחון האנרגטי של ישראל. ייצור חשמל בתחנות הכוח הפחמיות מהווה חלק מרכזי מאוד בזיהום האוויר בישראל, שגורם לכ-200 מקרי מוות מוקדם בכל שנה, כאשר ייצור החשמל בתחנה מלווה בפליטה של מאות טונות של מזהמי אוויר.
במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים מנסים להיתלות בשיקולים ביטחוניים. "המשרד קובע את מדיניותו במשק החשמל לאור 3 שיקולים מרכזיים: ביטחון אנרגטי, הפחתת זיהום אוויר ומחירי החשמל לצרכן. לאחר ניתוח חלופות אפשריות יחד עם משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה, החליט המשרד על המשך הפעלת יחידות 4-1 בפחם תוך התקנת מתקנים להפחתת 85% מהזיהום, המאזנת בין שמירת הביטחון האנרגטי והשיקול הסביבתי.
"ראוי לציין, כי שר האנרגיה הנחה לפני מספר חודשים על הפחתה של 15% בשימוש בפחם - הנחיה שנכנסה לתוקף בתחילת השנה. כמו כן, הנחה השר את מנכ"ל המשרד שאול מרידור, לבחון הפחתה נוספת בשימוש בפחם, תוך שמירה על הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל".
במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי פרוייקט התקנת הסולקנים, שהושלם כיום רק באחת היחידות (יחידה מספר 5), רחוק מלעמוד בתקן שקבע המשרד. "חברת חשמל נמצאת בתקופת הרצה. כדי שיעמדו בתקן עליהם להפחית בטווח של 80%-90% בפליטות המזהמים השונים", אומר ד"ר פרואקטור. "הם עדיין לא שם".
בנוסף, במשרד להגנת הסביבה מתנגדים להצעת משרד האנרגיה להתקין את הסולקנים גם על ארבע היחידות הישנות (יחידות מספר 4-1). "זו תהיה טעות אסטרטגית להאריך את חיי היחידות האלה. התקנת הסולקנים נאמדת ב-4-3 מיליארד שקלים, זאת כשיש רמת אי ודאות גבוהה לפרוייקט. בפועל, המחיר הכלכלי יהיה גדול יותר. הפרוייקט צפוי להסתיים תוך מינימום 7 שנים. זה חמור עוד יותר".
במשרד מבקשים לשמר את היחידות הישנות ולהשקיע בהסבת המתקנים לגז ובאנרגיות מתחדשות. "יש תפישה שהביטחון האנרגטי של ישראל צריך להיות מושתת על היחידות הפחמיות, כי ניתן לייבא פחם ממדינות שונות בזמן חירום", אומרים במשרד. "זו תפישה מיושנת ולא נכונה. צריך גם פחם, ביחידות החדשות, ובעיקר גז טבעי ואנרגיה מתחדשת. ולמה זה לא קורה? יש האומרים שמדובר בעניין של עובדים. לתפישת חברת החשמל כל גריעה של ייצור, בוודאי מהיחידות הפחמיות שהן היהלום שבכתר עם הכי הרבה עובדים ותעסוקה, זו בעיה. אפשר להעביר את משק החשמל של ישראל משנות ה-70 לשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-21 - שם נמצאות כבר מדינות שאנחנו רוצים להיות כמוהן, דוגמת גרמניה, בריטניה וקליפורניה".
"כל עוד יש פחם - חייבים להיות סולקנים"
עמותת "אדם טבע ודין" טוענת כי "התקדמות מדינת ישראל בתחום האנרגיה המתחדשת וההתייעלות האנרגטית איטית, ולפיכך, כל עוד לא מתקבלת החלטה חד משמעית על סגירת תחנת הכח הפחמית בחדרה, יש ליישם במהירות את פרויקט הסולקנים".
בחוות דעת שכתבו עבור השימוע מומחה לכימיה אטמוספרית ד"ר אריה ונגר ועו"ד לי-היא גולדנברג צויין כי "על פי תפישתנו חלק משמעותי מתמהיל הדלקים בישראל צריך להתבסס על ייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים ומהתייעלות וחיסכון באנרגיה. ממשלות ישראל קבעו יעדים שונים בעבר, שלהבנתנו אינם יעדים שאפתניים ומספקים, ואף בהם היא אינה קרובה לעמוד".
לדברי ד"ר ונגר, כפי שקרה בתחנת הכוח ברידינג, לא ניתן לשלול מצב בו התחנות הפחמיות ימשיכו לעבוד עוד שנים ארוכות (גם אם לא ברצף) מתוך שורה של תרחישים ריאלים ובהם אזילת מאגרי הגז בשל הייצוא, מצבי חירום וכד'. לדברי ונגר, במצב כזה אסור להסכים שבריאותם של תושבי חדרה והאזור תמשיך להיות הפקר ויש להבטיח את התקנת הסולקנים.
יוצרי הסרטון - בימוי: אייל רובינשטיין, צילום ועריכה: תום ביחובסקי, צילום רחפן: עידן פלד, הפקה: אלירן סויסה ופז הראל. באדיבות חברת החשמל
"אדם טבע ודין" מזכירה כי בשנת 1993 דרש המשרד לאיכות הסביבה שחברת החשמל תתקין בתחנת הכוח רדינג משקעים אלקטרוסטטיים (סוג של מסננים) להקטנת זיהום אוויר. חברת החשמל ביקשה דחייה בביצוע הפרויקט כדי ליישם חלופה להקטנת הזיהום באמצעות הסבת התחנה לגז טבעי. מאז, עיכובים בביצוע ההסבה לגז גרמו לבקשות ולדחיות חוזרות ונשנות, והביאו להמשך עבודת התחנה שנים רבות נוספות בדלק מזהם (מזוט) וללא מסננים. רק לאחר עתירה לבג"צ בשנת 2006 ומאבק ציבורי ארוך, שגם גרם לסגירה זמנית של התחנה לשלושה חודשים, עברה התחנה לעבודה בגז טבעי.
מנכ"ל איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל, ניר סהר מסר בתגובה כי,"מעבר לעיכובים בהתקנת הסולקנים שאינם תקינים - האמצעים הראשוניים פועלים החל מחודש מארס 2016. התוצאות מראות הפחתה של 50% בריכוז תחמוצות החנקן, כמתוכנן. במהלך שנת 2017 יגיע לסיומו הליך התקנת סולקן נוסף להפחתת תחמוצות גופרית דו חמצנית, ואז צפויה הפחתה של 90% גם בתחמוצות הגופרית הדו חמצנית".
יו"ר איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל יעקב אדרי מסר בתגובה:"האיגוד תומך בהמשך תהליך התקנת הסולקנים ביחידות 5-6". עוד ציין כי יש להסב את יחידות1-4 לגז.
עוגן בהולכת החשמל לצפון
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "איכות האוויר בחדרה והסביבה על פי ניטור שמבצע איגוד ערים לאיכות סביבה והמשרד להגנת הסביבה בעשרים השנים האחרונות מצביע על כך שחדרה היא אחת הערים הכי פחות מזוהמות בישראל. כך קבע גם ארגון הבריאות הבינלאומי במאי 2014.
"כמו כן, דוח של רשות הסביבה הפדרלית האמריקנית (EPA) מאפריל 2016 קובע חד משמעית כי לא ניתן לייחס השלכות בריאותיות כלשהן על פליטות מתחנות כוח. נתונים חסרי אחריות שמופצים מתבססים על דוח בריטי בודד אשר נכתב בו במפורש כי אין לעשות בו שימוש באיזור אחר בבריטניה ועל אחת כמה וכמה באיזור אחר בעולם.
"יחידות 4-1 בתחנת הכוח אורות רבין מהוות עוגן בהולכת החשמל לצפון הארץ. כל החלטה על הפסקה או צמצום פעילות עלולה להביא לפגיעה באספקת החשמל ללקוחות.
המשך הייצור ביחידות אלה הינו חיוני בהיבטי חוסן אנרגטי ובטחון חשמלי לצד חשיבות שמירה על תמהיל דלקים מאוזן.
"חברת החשמל משקיעה משאבים עצומים בפרויקט הלאומי להפחתת הפליטות שיזם המשרד להגנת הסביבה. הפרוייקט מתקדם בהצלחה מרובה וכבר היום מפחית עשרות אחוזים מהפליטות. משרד האנרגיה הינו הרגולטור האחראי על אסטרטגיית משק החשמל, והחברה תפעל בהתאם להחלטתו, כפי שתתקבל".