שתף קטע נבחר

 

מנכ"לית משרד החינוך: בלי תשלומי הורים לא יהיו טיולים ומסיבות

למרות מחאת ההורים, ועדת החינוך של הכנסת אישרה כמו בכל שנה גביית תשלומים עבור שעות העשרה, סל תרבות, מסיבות כיתתיות וטיולים. מחאת ההורים כשלה. המנכ"לית הבהירה: "זה עולה קרוב ל-5 מיליארד שקל. אם יוחלט שהמדינה לוקחת אחריות על התשלומים, אז בבקשה"

ועדת החינוך של הכנסת אישרה היום (ג') גביית "תשלומי רשות" של הורים לבתי הספר לשנת הלימודים הבאה, למרות המחאה של ארגוני ההורים. לא נמצא שום פתרון אחר עד כה למימון פעילויות ההעשרה לתלמידי ישראל. שמונה ח"כים תמכו בגביית תשלומי הורים ואילו חמישה התנגדו. לאחר ההחלטה, פורום ועדי ההורים היישובים הודיע כי הוא שוקל להכריז על מרד תשלומים.

 

חברי הליכוד נורית קורן, ענת ברקו ואמיר אוחנה (שהחליף את מיקי זוהר) תמכו באישור התשלומים. כך גם מירב בן ארי (כולנו) מוטי יוגב (הבית היהודי), יעקב מרגי (ש"ס), יוליה מלינובסקי (הבית היהודי ואליעזר מוזס (יהדות התורה). התנגדו: ח"כ יוסי יונה ואיציק שמולי (המחנה הציוני) מסעוד גנאים, יוסוף ג'בארין (הרשימה המשותפת) ויעל גרמן (יש עתיד), שהצביעה במקום חנין זועבי.

 

הוועדה מתבקשת מדי שנה לאשר את טבלת תשלומי ההורים. בשבוע שעבר פתח פורום ועדי ההורים היישוביים במאבק נגד אישור התשלומים, וביקש מחברי הוועדה שלא לאשרם. יו"ר הוועדה מרגי הצביע בעד ההצעה אף שבתחילת הדיון אמר: "כשאנחנו מככבים בדו"חות על אי שוויון בתחומים רבים בחברה הישראלית, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו את העוולה של תשלומי הורים תוך כדי קיומו של חוק חינוך חובה חינם".

 

מאבק נגד תשלומי הורים    (צילום: עפר מאיר אלי סגל אורי דוידוביץ')

מאבק נגד תשלומי הורים    (צילום: עפר מאיר אלי סגל אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תשלומי הורים בשנת הלימודים שעברה  ()
תשלומי הורים בשנת הלימודים שעברה
 

מרגי הציע להחליף את "הגבייה האחידה והאגרסיבית, לבנות טבלה פרוגרסיבית. הרציונל הוא הוצאת הגבייה מבתי הספר והעברתה לרשויות המקומיות והגברת האכיפה. צו 7ב' הוא חוק לימוד חובה, שמחייב היוועצות עם שר הפנים וועדת החינוך בשיעור ההשתתפות". זאת לדבריו כדי לשמור על מתן הזדמנות שווה לכל ילד בכל שכבת גיל.

 

מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן, אמרה כי בשנים האחרונות לא מעלים את תשלומי ההורים "בעיקר בגלל ההד הציבורי", והדגישה כי מעבר לתשלומי הביטוח, מדובר בתשלומי רשות "וההנחיה שלנו - אין ילד שלא יוצא לאירוע, לא יוצא לטיול מסיבה של אי תשלום. עבור ילדים שידם אינה משגת יש לנו תקציב של 100 מיליון שקל למלגות". היא הזהירה כי בלי תשלומי הורים "לא יהיו טיול, מסיבת כיתה, סל תרבות או הרבה דברים שהחוק במדינת ישראל לא מאפשר. אם מישהו רוצה שנעשה את כל הפעילויות האלה ולוקח על עצמו - בבקשה". על פי הערכתה, תשלומי ההורים למערכת החינוך נאמדים ב-5 מיליארד שקל בקירוב.

 

עם זאת ציינה כהן כי הורים רבים מעוניינים לשלם לבתי הספר של ילדיהם תשלומים נוספים ובכך מרחיבים את האי שוויון, "אני לא זוכרת שהייתה מלחמה מול ההורים שצועקים עכשיו שאני לא נותנת לגבות 17 אלף שקל. 'תאפשרי להם, הם בית ספר ייחודי, משם יצאו כל הטייסים'. מערכת החינוך נמצאת בתווך וצריך להכיר בזה. מצד אחד היא רוצה לדאוג לשוויון אמיתי והיא רחוקה מזה ומצד שני לא יכולה לא להקשיב לקולות, ללחצים ולמוטיבציות השונות של הורים בישראל". 

 

ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד, הסבירה כי "העניים משלמים יותר, מרובות ילדים משלמות יותר. אין מערכת יותר בלתי צודקת מתשלומי ההורים". היא הציעה להוציא את הגבייה ממערכת החינוך, "די עם הלבנת פני התלמידים, זה עלבון למורים, הורים ותלמידים".

 

זאב גולדבלט מפורום ועדי ההורים אמר כי שתי ועדות בעבר המליצו לוותר על התשלומים, וכבר לפני יותר מעשור הוחלט לא לאשר גביית תשלומי הורים. "לא התקדמנו מאז מילימטר אחד. אנחנו יוצאים בקריאה להורים לא לשלם את מס הגולגולת. אני מבקש שהוועדה תימנע מאישור בקשת משרד החינוך לתשלומי הורים לפחות לזמן קצר, שבמהלכו יוקם צוות בין משרדי שיבחן את ביטול התשלומים. חשוב לא פחות - שיינתן מענה מיידי מדוע המדינה לא אוכפת את חוקיה". 

 

לפני הדיון אמר ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) כי "למרות חוק חינוך חינם משרד החינוך הפך את ההורים לקופה קטנה שהולכת וגדלה משנה לשנה. מערכת החינוך חוטאת בפירוש לתפקידה כמכשיר לצמצום פערים כשהיא דוחפת לכך שיותר ויותר שירותים בסיסיים בה תלויים בכסף שיש או אין להורים בחשבון הבנק".

 

ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) קרא להפחית את התשלומים, "לבחון תוספת שעות לימוד ותוספת טיולים, אך להוריד בסכומי המסיבות מערכי צניעות. זה לא מתמטיקה אלא חברה". ואולם, בהצבעה תמך באישור גביית התשלומים.

 

"העול הכספי הכבד נופל על ההורים כמס גולגולת"

מפורום ועדי ההורים היישוביים נמסר בתגובה להחלטה שהתקבלה: "ישיבת ועדת חינוך סנסציונית התקיימה היום בכנסת. היינו עדים להליך הצבעה מבזה בישיבה, שבמהלכה דיברו הח"כים כולם נחרצות ובהתלהבות בעד ביטול תשלומי ההורים, אך בפועל הרימו את ידם בעד המשך הפלת העול הכספי הכבד על ההורים כמס גולגולת. אנו, פורום ועדי ההורים היישוביים, קוראים לוועדי ההורים בכל רחבי המדינה שלא לאשר את חוזר התשלומים, לא להוסיף את חתימתם, לא להירתע מהאיומים של שלוחות משרד החינוך, עד להקמת צוות משימה משותף למשרדי החינוך, האוצר ולנציגי ההורים".

 

"נזכור את הח"כים שתמכו בהורים: יוסי יונה, איציק שמולי, מסעוד גנאים, יוסף ג'בארין, יעל גרמן. נזכור גם את אלה שהציגו מיצג שווא של תמיכה אך בפועל פנו מעשית נגד ההורים: נורית קורן, ענת ברקו, אמיר אוחנה, מירב בן-ארי, מוטי יוגב, יעקב מרגי, יוליה מלינובסקי ומנחם אליעזר מוזס".

 

"מכשיר מחולל פערים במערכת החינוך"

הטענה המרכזית של המתנגדים היא כי הוועדה מתבקשת לאשר רק תשלומי רשות, אולם אינה כוללת תשלומים אחרים שנדרשים מההורים. לדברי המתנגדים, מדובר במכשיר מחולל פערים בתוך מערכת החינוך. התשלום הוא תשלום רגרסיבי, כלומר משפחה ענייה ומשפחה עשירה ישלמו את אותו הסכום (שמהווה נתח גבוה בהרבה בהכנסת המשפחה הענייה).

 

המתנגדים טוענים כי בפועל רק 40 אחוזים מתשלומי ההורים מאושרים בוועדה, והשאר מוכנס לסעיפים אחרים כגון תל"ן או תשלומים מרצון. תשלומי הרשות שמובאים לאישור הוועדה עולים בהדרגה לפי גיל התלמיד, מ-507 בכיתה א' ועד 1,339 בכיתה י"ב, בדומה לשנת הלימודים הקודמת. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
2,300 שקל לתלמיד תיכון
צילום: Gettyimages
מומלצים