אבו מאזן: לתבוע את בריטניה על הצהרת בלפור
שליחו של יו"ר הרשות קרא בשמו: לתבוע את הבריטים על ההצהרה שתמכה לפני 100 שנה בהקמת בית לאומי ליהודים. לדבריו, ההצהרה הובילה לנכבה
אחרי מאה שנים: יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן קרא היום (ב') למדינות הליגה הערבית לסייע לפלסטינים להגיש תביעה נגד בריטניה על הצהרת בלפור מ-1917, שתמכה בהקמת בית לאומי ליהודים, ולדבריו הובילה למעשה לנכבה ב-1948.
את הדברים אמר שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי, שנאם בשם אבו מאזן בפסגת הליגה הערבית המתקיימת במאוריטניה. אבו מאזן עצמו לא הגיע בשל מות אחיו.
"אנחנו פועלים לפתיחת תיק הפשעים הבינלאומיים שבוצעו נגד עמנו, מימי המנדט הבריטי דרך מעשי הטבח שנעשו בשנת 1948 ואחריהם", אמר אל-מאלכי. "ועם ציון מאה שנים לטבח ההיסטורי הזה, ובעקבות התמשכותה של הטרגדיה, אנו מבקשים מהמזכירות הכללית של הליגה הערבית לסייע לנו להגיש תביעה נגד ממשלת בריטניה על פרסומה של הצהרת בלפור אשר גרמה לנכבה של העם הפלסטיני".
הוא תקף במרומז, בשם אבו מאזן, מדינות ערביות שיהיו מוכנות לעשות צעדי נורמליזציה עם ישראל כל זמן שלא הסתיים הסכסוך הישראלי פלסטיני.
הצהרת בלפור הייתה הודעת תמיכה שנשלחה ב-2 בנובמבר 1917 משר החוץ ארתור ג'יימס בלפור אל הלורד רוטשילד. נכתב בה כי ממשלת הוד מלכותו רואה בעין יפה הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, ותשתדל במיטב מאמציה להקל על השגת מטרה זו, "בתנאי ברור שלא ייעשה שום דבר העלול לפגוע בזכויות האזרחיות והדתיות של עדות לא יהודיות בארץ ישראל או בזכויות ובמעמד המדיני של יהודים בכל ארץ אחרת".
הצהרת בלפור הייתה ציון דרך בתולדות התנועה הציונית, שכן בפעם הראשונה מאז ייסודה עלה בידה להשיג תמיכה של אחת המעצמות הגדולות, מה גם שמדובר היה במעצמה שעמדה על סף כיבוש ארץ ישראל מידי הטורקים במסגרת מלחמת העולם הראשונה.
בינתיים, בערב התקיימה ישיבת הסיום של פסגת הליגה הערבית, שממנה נעדרו לא מעט מנהיגים. הפסגה הייתה אמורה להימשך יומיים אך קוצרה ליום אחד. בהודעת הסיכום בירכו מנהיגי מדינות ערב על יוזמת השלום הצרפתית לפתרון הסוגיה הפלסטינית, וישראל נקראה - שוב - לחתום על האמנה הבינלאומית לאי הפצת נשק גרעיני. הודעת הסיכום קוראת ליישם את כל ההחלטות הבינלאומיות המורות על סיום הכיבוש הישראלי ונסיגה ישראלית מכל השטחים הערביים כולל מהגולן.
על פי אל-ג'זירה, שר החוץ הסעודי עאדל אל-ג'ובייר אמר בשמו של מלך סעודיה, סלמאן (שלא הגיע), כי "הסיבה שהסוגיה הפלסטינית ממשיכה להיות סעיף קבוע בלו"ז של הכינוסים של הליגה הערבית היא המשך העקשנות הישראלית ביחס ליסודות ולעקרונות של ההסדר המדיני".