משחקי הידידות של דורון שמחי
רגע אחרי שעזב את תפקיד יו"ר איגוד הכדוריד, הפך דורון שמחי ל"פרויקטור" בשכר ומיד יזם מהפכה: "נבחרת הנוער תשולב בליגה הגרמנית". למה ההורים מודאגים, איך משתלב בסיפור מני ויצמן, מי בטוח שמדובר במגלומניה, ומתי התברר שמדובר בכלל במשחקי ידידות
על פניה, הודעה חגיגית שמבשרת על חשיבה לטווח ארוך, אלא שהפרויקט הגרנדיוזי שאמור לצאת לדרך בקרוב - שליחת נבחרת הנוער למשך עונה שלמה לגרמניה - מעלה שאלות קשות ומסעיר לא מעט גורמים בענף.
קצת רקע: במהלך שנות כהונתו של שמחי כיו"ר, הוחלט במינהל הספורט ובוועד האולימפי כי הכדוריד יהפוך למועדף. החלטה מוזרה בהתחשב בהישגים, שהזרימה לקופת האיגוד מיליוני שקלים. אלא שברמת הנבחרות הענף נמצא בשפל. הנבחרת הבוגרת, למשל, רשמה לאחרונה עוד קמפיין אירופי בכישלון צורב ונותרה בדרג התחתון.
אבל שמחי עצמו דווקא משתדרג, לפחות מבחינה כספית. האיש ששימש כיו"ר בהתנדבות נבחר על ידי חבריו בהנהלה ל"פרויקטור" - ללא מכרז או ועדת איתור - מתוגמל עכשיו בנדיבות. עלות שכרו מגיעה ל־37,800 שקל בחודש, לא כולל כמה אלפי שקלים עבור רכב בליסינג והוצאות דלק. כך צפוי להיות גם בשמונה השנים הקרובות, עד שיגיע לגיל הפנסיה. שיהיה עד 120.
ילמדו לבגרות באינטרנט
פרט לג'וב החדש והמשתלם, עיקר הביקורת מצד גורמים בענף מופנה כאמור לפרויקט היומרני, שבמסגרתו אמורה נבחרת הנוער שלנו להשתלב בעונה הבאה בליגת הנוער הגרמנית - נסיעה שמעלה לא מעט סימני שאלה וכבר זכתה בקרב המבקרים לכינוי: "הטיול השנתי של שמחי".
הפרויקט בגרמניה נשמע מהפכני. מדובר במעצמת כדוריד, ומה יותר טוב מלהתחרות מול הטובים ביותר. אך מבחינת ההתנהלות ומה שהושג לבסוף, דומה שראשי האיגוד ירו קודם חץ, ואז ניסו לצייר את המטרה.
מסע כה ממושך של בני נוער במדינה זרה מצריך היערכות לוגיסטית רצינית. בנושא הלינה, שמחי ניצל את קשריו עם מני ויצמן, ששימש בעבר כיו"ר איגוד הכדוריד ותורם כספים על בסיס קבוע לקבוצת הכדורגל האהודה עליו הפועל ת"א. ויצמן, שבבעלותו מספר בתי מלון בגרמניה, יכסה את כל הוצאות האש"ל.
עם זאת, מכיוון שמדובר ב"טובה" של חבר, סידורי הלינה שונו תוך כדי תנועה והדירו שינה מעיניהם של כמה הורים. כך גם בנושא הלימודים. שחקני הנוער, תלמידי י"א־י"ב, אמורים להיבחן בשנה הקרובה בבגרות, ובאיגוד הוחלט כי הדבר ייעשה באמצעות אתר אינטרנט מיוחד שיעביר להם שיעורים אונליין. אישור חתום ורשמי ממשרד החינוך עדיין אין.
מטרידה לא פחות שאלת הביטחון. לשלוח נבחרת ישראלית לתקופה כה ממושכת בחו"ל זו משימה ביטחונית מורכבת. באיגוד טוענים כי "השב"כ מודע לנסיעה", אך גל הפיגועים האחרון בגרמניה הגביר כמובן את חששם של ההורים. שמחי דווקא נשמע רגוע.
"במקום דימונה, גרמניה"
ומעבר לכל הבעיות והשאלות עומד העניין המקצועי, על רקע דיסאינפורמציה מצד ראשי הענף. בהודעה שפירסם דובר האיגוד בתחילת יוני, נמסר על "השתלבות נבחרת הנוער של ישראל בבונדסליגה לנוער". לא ממש.
פרסום באתר התאחדות הכדוריד הגרמנית חושף פרט שנעלם משום מה מההודעות בישראל. שם נאמר כי "נבחרת הנוער הישראלית תקיים משחקי ידידות מול יריבות מהבונדסליגה הראשונה והשנייה לנוער". על ההבדל התהומי בין משחק ליגה תחרותי ומחייב לבין מפגש רעים חסר משמעות דומה שאין צורך להרחיב.
את התמיהות הללו העלו בפני גורמים באיגוד הוריהם של כמה מהשחקנים שהיו אמורים להשתתף במסע, וחלקם כבר החליט לוותר על התענוג. "בפגישה הראשונה שעשו לנו בהדר יוסף הציגו בפנינו את התוכנית וכל התנאים מסביב, וזה נראה מרשים", סיפר ל"ידיעות אחרונות" אביו של אחד השחקנים. "אבל ככל שעבר הזמן, העלינו שאלות ובאיגוד לא ידעו לענות. כמו למשל הלימודים, הצבא והתחרותיות. בסוף הגענו למסקנה שזה לא שווה את הנסיעה".
הורה אחר הוסיף: "הפרויקט הוא דבר מבורך בעיקרון, אבל לצערי הם בנו את הגג לפני היסודות. הגיעו אלינו עם הרבה הבטחות, אבל לאט־לאט יש יותר ויותר חוסר ודאות מבחינת היריבות והתנאים מסביב. אתה לא רוצה לשלוח את הילד שלך למקום שאינך יודע מה קורה בו".
"הסיפור של גרמניה הוא בדיחה", אומר רענן סובל, חבר הנהלת אלופת המדינה מכבי ת"א. "זו פשוט מגלומניה של דורון שמחי, שבמקום להתמקד במוצקין, בשדרות, באילות, באשקלון ובדימונה, מטייל לגרמניה. איפה נשמע שלא ייקחו את השחקנים הטובים בארץ אלא את אלה שמעוניינים לנסוע?"
באיגוד טוענים שלקחו את הטובים ביותר.
"ברגע שכמה ילדים הודיעו שהם לא רוצים לנסוע, הם עשו תרגיל וכאילו ניפו אותם על רקע מקצועי. ונגיד שהיו נוסעים כל הטאלנטים. הפרויקט הזה לא רק שלא יקדם, הוא יהרוס. הילדים האלה יכולים להתאמן פעמיים ביום כאן בארץ. תביאו מאמן ותביאו יריבות, יהיה יותר זול ויותר יעיל. בינתיים גם הופכים את הליגה לנוער שלנו לליגת פח".
שמחי: זה תהליך ארוך טווח
שלום דורון שמחי. המינוי שלך נעשה בלי מכרז, בלי ועדת איתור.
"ברגע שהוחלט שרוצים לקיים את התוכנית, פנו אליי מספר חברי הנהלה וביקשו שאוביל אותה. אני יצרתי את הקשר עם המועדונים בגרמניה, עם הספונסרים, עם מינהל הספורט והוועד האולימפי".
עוד לפני שהפכת לפרויקטור?
"לפני. ואז הייתי צריך לעזוב הכל ולקחת את זה".
מה זה הכל?
"את התפקיד שהיה לי, את העבודות שלי".
לא צריך מכרז למשרה ציבורית? אולי יש מתאימים ממך?
"זה לא קשור, מה שעניין את החברים זה היכולת להוביל את התהליך שאת רובו אני בניתי".
אז למעשה תפרת לעצמך ג'וב.
"ככה זה נשמע לך?"
אתה אמרת שעוד לפני קבלת התפקיד בנית תוכנית.
"לפני שאתה בונה תוכניות, שאחת מהן היא נסיעת נבחרת הנוער לגרמניה לשנה, אתה בודק מול כל הגורמים. דווקא בכדוריד, כל מה שנבנה עם חזון בוצע, וזו הגדולה של הענף".
בשבע שנות כהונתך כיו"ר הענף דווקא הידרדר.
"למה הידרדר?"
נבחרות צעירות ונשים חטפו תבוסות, הנבחרת הבוגרת הובסה ונשארה בדרג תחתון.
"מעמדנו התחזק בכל העולם".
סליחה? אני מדבר על תוצאות.
"אם אתה מדבר על תוצאות זה נכון, אבל עשינו פעולות לשינוי מעמד הכדוריד בישראל. הבאנו מאמנים זרים, ניסינו למקצע את הנבחרות. זה תהליך ארוך טווח".
היית יו"ר שבע שנים. זה טווח די ארוך.
"תוצאות לא רואים ביום אחד".
שכר לא רע יש לך עכשיו.
"30 אלף שקל ברוטו, וכל סכום אחר שיגידו לך הוא הכפשה".
כמה תעלה לאיגוד השהות בגרמניה?
"את הכלכלה והלינה יממן לחלוטין מני ויצמן".
וחוץ מזה?
"סדר גודל של 2.5 מיליון שקל".
לשנה?
"זה לא שנה. נהיה שם עד מארס כי באפריל הילדים מתגייסים יחד לצבא".
היו תלונות של הורים, שלא קיבלו תשובות מספקות.
"פעם ראשונה שאני שומע. מי שלא רוצה לא נוסע. להפך, מי ששומע על הפרויקט מתלהב".
מי ישמור עליכם?
"הכל עובר דרך משרד הספורט, השגרירות בגרמניה, נפגשנו עם השב"כ".
הבטיחו לכם שמירה צמודה במשך כל התקופה?
"זה נושא שאני לא רוצה לדבר עליו, אבל הם יקבעו את רמת האבטחה".
מה עם בעיית הלימודים?
"רוב השחקנים מכיתה י"ב וארבעה־חמישה מי"א. הם ילמדו את השפה הגרמנית ולכולם אנחנו עושים מבחנים פסיכומטריים דרך חברה אינטרנטית, שתעביר להם שיעורים ותכין אותם לבגרויות".
קיבלתם אישור ממשרד החינוך?
"הלכתי למפקח".
מסמך כתוב אין לכם.
"עדיין אין אבל אדאג שיהיה. הוא התחייב בפנינו".
הורים טוענים ששיניתם את המיקום לעומת התכנון המקורי.
"מהיום הראשון דובר על כך שנתחיל בעיר גומסבאך. בהתחלה מני ויצמן אמר שהוא היה רוצה שכל שלושה חודשים נעבור מלון, בגלל הלחץ במלונות שלו, אבל אחרי שראינו את הקושי סוכם שנישאר שם כל התקופה. לא קיים אף הורה שלא קיבל תשובות".
יש הורים שהגיעו לכנס ואומרים שהחליטו לוותר.
"אז מה אם אומרים? בכנס הראשון היו 30 ילדים. הזמינו את כל ההורים ועוד לא ידעו מי נוסע. אבל אז החלו מיונים. יש רק שחקן אחד, אדיר כהן, שאבא שלו מאמין שיוכל למלא פונקציה בליגת העל, ולכן ויתר על הנסיעה".
רענן סובל טוען שהתוכנית הזו היא מגלומניה שלך, שאתה נוסע לגרמניה ופחות רואים אותך באשקלון, בדימונה, בשדרות. בינתיים אתה מרוקן מתוכן את ליגת הנוער בארץ.
"אז סובל מתנגד. למה מרוקן מתוכן?"
כי הילדים הכי מוכשרים, כדבריך, אינם.
"כל מועדון רואה את טובת המהלך, לקדם את שחקניו. במועדון הם יכולים לשבת על הספסל, וכאן הם ישחקו בבונדסליגה לנוער".
ממש לא מדויק. הנבחרת תקיים משחקי ידידות בלבד, מול קבוצות מליגות הנוער הראשונה והשנייה.
"לא, הם יהיו באזור שנקרא ווסט בבונדסליגה לנוער, רק שהנקודות שלנו בשנה הראשונה לא נספרות. זו הייתה בקשת הגרמנים, כי הם אמרו 'אנחנו צריכים לעכל את זה'".
משחקי ידידות אלה משחקי ידידות. נותנים לשחקנים הטובים לנוח, נזהרים לא להיפצע.
"אין בעיה, מבחינתנו מה שחשוב זה להשביח את השחקנים".
אבל הודעתם שהנבחרת תשחק בבונדסליגה.
"בגלל שהנקודות שלנו אינן נספרות, זה נחשב למשחקי ידידות".
בדיוק, וזה לא מה שמסרתם לתקשורת.
"אז בסדר, יכול להיות שההודעה שהוציא הדובר הייתה שגויה".